0
Νέα σοβαρά προβλήματα σε εκατομμύρια χρήστες κινητού Huawei αλλά και στον ίδιο τον κινέζικο κολοσσο προκαλεί η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να την βάλει σε «μαύρη λίστα» τόσο για την Αμερική όσο και για όλους τους συμμάχους της.


Η Google ανέστειλε την παροχή κρίσιμων υπηρεσιών στην κινεζική εταιρεία Huawei, ως συνέπεια της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι χρήστες συσκευών της Huawei δεν θα μπορούν να εγκαταστήσουν ενημερώσεις για εφαρμογές ούτε θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες της Google όπως το YouTube, το Gmail και οι Χάρτες.

Ουσιαστικά μέσω του εμπορικού πολέμου, ο Ν.Τραμπ μόλις «σκότωσε» τις συσκευές Huawei οι οποίες αφού δεν θα λαμβάνουν ενημερώσεις λογισμικού, αναβαθμίσεις αφαλείας και τεχνική υποστήριξη, θα γίνουν δυσλειτουργικές και ευάλωτες από ιούς…

Mένει μόνο να διευκρινιστεί από τις ΗΠΑ αν η απόφαση αφορά και παλιούς κατόχους κινητών Huawei ή μόνο τους νέους.

Οι συσκευές της Huawei θα μπορούν σταθερά να χρησιμοποιήσουν την βασική έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android της Google, η οποία είναι open source και δημοσίως διαθέσιμη για όλους.

Ωστόσο θα είναι αποκλεισμένες από μεγάλο εύρος του «οικοσυστήματος» της Google.

Η απόφαση της Google να αναστείλει την συνεργασία με την Huawei – έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ στον κόσμο – έρχεται λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέταξε τον κινεζικό κολοσσό στην «μαύρη λίστα» της.

Ως συνέπεια, οι αμερικανικές επιχειρήσεις χρειάζονται ειδική άδεια ώστε να συνεχίσουν τις αγοραπωλησίες με την Huawei.

«Συμμορφωνόμαστε με την εντολή και εξετάζουμε τις συνέπειες», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Η κινεζική επιχείρηση δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο, όμως στο παρελθόν στελέχη της έχουν δηλώσει πως θα επιδιώξει την ανάπτυξη δικού της λειτουργικού συστήματος εάν αναγκαστεί. Μέρος της απαιτούμενης τεχνολογίας αναπτύσσεται εδώ και χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Huawei είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην πώληση συσκευών smartphones, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο το λειτουργικό Android.

Η κινεζική εταιρεία θα υποστεί πλήγμα στην αγορά smartphones και θα δυσκολευτεί να εκθρονίσει από την πρώτη θέση των πωλήσεων τη νοτιοκορεατική Samsung μέσα στο 2020, όπως είναι η φιλοδοξία της, καθώς αρκετοί καταναλωτές μάλλον θα αποφύγουν να αγοράσουν ένα κινητό που δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών Google Play, ούτε αναβαθμίσεις ασφαλείας.


Ο Τραμπ «υπέγραψε» τον αποκλεισμό της Huawei από την αμερικανική αγορά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για να απαγορευτεί η πρόσβαση της εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei.

Το διάταγμα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που η Ουάσινγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Το εκτελεστικό διάταγμα επικαλείται νόμο που δίνει στον αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που απειλεί την ασφάλεια της χώρας. Δίνει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου και συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να καταρτίσουν σχεδιασμούς για να εφαρμοστεί εντός 150 ημερών.

Το κείμενο, που βρισκόταν υπό εξέταση για έναν χρόνο και πλέον, έχει σκοπό να προστατευθεί η αλυσίδα εφοδιασμού από «ξένους αντιπάλους» που επιδιώκουν να παρεισφρήσουν στην «αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας στα πεδία της πληροφορικής, των επικοινωνιών και των [συναφών] υπηρεσιών», σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος, ο οποίος πρόσθεσε πως «υπό την ηγεσία του Τραμπ», οι Αμερικανοί θα μπορούν να νιώθουν εμπιστοσύνη πως «τα δεδομένα μας και οι υποδομές μας» προστατεύονται.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο Τραμπ ετοιμαζόταν να υπογράψει αυτό το διάταγμα.

Παρότι το κείμενο δεν κατονομάζει τη Huawei ή την Κίνα ή οποιαδήποτε εταιρεία ή χώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τραμπ έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένα «απειλή» την κινεζική εταιρεία και ασκούν πιέσεις σε συμμάχους των ΗΠΑ να μη χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό της στην ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).

Η κίνηση αυτή του Τραμπ καταγράφεται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, εν μέσω της ανταλλαγής ομοβροντιών επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και της σύγκρουσης εξαιτίας αυτών που η κυβέρνηση Τραμπ ερίζει ότι αποτελούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από πλευράς της Κίνας.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως ο εξοπλισμός της Huawei — εταιρείας που βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην αγορά των smartphones — μπορεί να χρησιμοποιείται ή να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Η κινεζική εταιρεία, που διαψεύδει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, δεν έχει σχολιάσει την εξέλιξη ως τώρα.

Τον Αύγουστο του 2018, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που απαγόρευσε στον κρατικό μηχανισμό των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Huawei και άλλης μιας κινεζικής εταιρείας του κλάδου, της  ZTE.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής επιτροπής επικοινωνιών (Federal Communications Commission, FCC) Ατζίτ Πάι, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τη Χουάγουεϊ «απειλή» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, έκανε λόγο περί ενός «σημαντικού βήματος» για να γίνουν πιο «ασφαλή τα αμερικανικά [τηλεπικοινωνιακά] δίκτυα».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top