Το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να στηρίξει το Νίκολας Μαδούρο στις ταραχές της Βενεζουέλας και αποφάσισε να του παράσχει στρατιωτική βοήθεια αποστέλλοντας δύο αεροσκάφη τα οποία προσγειώθηκαν στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας το Σάββατο με έναν Ρώσο αξιωματούχο και περίπου 100 στρατιώτες.
Ένα επιβατικό αεροσκάφος τύπου Ilyushin IL-62 και ένα Antonov AN-124 στρατιωτικό κάργκο αναχώρησαν για το Καράκας την Παρασκευή από την ρωσική βάση Τσκαλόβσκι, με ενδιάμεσο σταθμό την Συρία.
Σημειώνεται ότι μόλις πριν 3 μήνες οι δύο χώρες διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας, τις οποίες ο Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε ένδειξη ενίσχυσης των μεταξύ τους σχέσεων, αλλά η Ουάσινγκτον τις επέκρινε ως ρωσική επέμβαση στην περιοχή.
Η αναφορά, επισημαίνει το Reuters, έρχεται τρεις μήνες μετά την κοινή άσκηση του Στρατού της Βενεζουέλας με τον ρωσικό στρατό, στο έδαφος της Βενεζουέλας, για την οποία ο Νίκολας Μαδούρο είχε αναγνωρίσει ως σημάδι ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών.Στο ένα από τα δύο αεροπλάνα επέβαινε ο Βασίλι Τονκοσκούροφ, επικεφαλής χερσαίων δυνάμεων του ρωσικού Στρατού, με 100 Ρώσους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων. Το δεύτερο ήταν αεροπλάνο κάργκο και μετέφερε 35 τόνους στρατιωτικού υλικού.
Russian troops and aid arrive in Venezuela after meeting between Elliot Abrams and Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov in Romehttps://t.co/nokTq59qQ5— William Craddick (@williamcraddick) 24 Μαρτίου 2019
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη δήλωση σχετικά με τα ρωσικά αεροσκάφη.
Βέβαια η Ουάσιγκτον έχει τελείως διαφορετική οπτική γωνία όταν πρόκειται για δικές της παρεμβάσεις στην Ουκρανία ή σε περιοχές ζωτικού ενδιαφέροντος για την Μόσχα.
Russian air force planes land in Venezuela carrying troops: report - Reuters https://t.co/uQ3FEsGjKj pic.twitter.com/wCVDWDIHDC— Noah Ross (@drnoahross) 24 Μαρτίου 2019
Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για εθιμοτυπική επίσκεψη και πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλες μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της χώρας τον αυτοανακηρυχθέντα Γκουαϊντό και θεωρούν παράνομο τον κανονικό πρόεδρο Ν.Μαδούρο.
Φυσικά όλα αυτά συνέβησαν όταν έγινε γνωστό ότι Βενεζουέλα και Ρωσία συμφώνησαν στην κατασκευή ρωσικής βάσης εντός του εδάφους της χώρας στο «μαλακό υπογάστριο» των ΗΠΑ.
Η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να χάσει τον σύμμαχό της στην περιοχή και δρα άμεσα αιφνιδιάζοντας την Ουάσινγκτον.
Το γεγονός ότι ο επικεφαλής είναι Ρώσος επιτελάρχης σημαίνει πως θα ακολουθήσουν και άλλοι στρατιώτες και θα στηθεί Επιτελείο.
Οι Ρώσοι επιχειρούν να προλάβουν τις εξελίξεις, δεν θέλουν να επαναληθφεί ότι είχε γίνει στην Λιβύη τo 2011.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εμπλακεί στην Βενεζουέλα και η ρωσική εταιρεία ασφαλείας Wagner που είναι το αντίστοιχο της αμερικανικής πρώην Blackwater νυν Academy.
Πάντως ρωσικά ΜΜΕ είχαν εδώ και αρκετές ημέρες προειδοποιήσει για την επικείμενη ρωσική επέμβαση στην Βενεζουέλα ώστε να εμποδιστεί η ανατροπή του Ν.Μαδούρο από τους σχεδιασμούς της CIA.
Στις 12 Μαρτίου το fondsk.ru έγραφε πως «η επιδείνωση της κατάστασης των τροφίμων στην Βενεζουέλα και τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση της χώρας εναντίον της αντιπολίτευσης θα δώσουν στην Ουάσινγκτον την αφορμή να ανακηρύξει την χώρα “ failed state” και να ξεκινήσει μια "ανθρωπιστική επέμβαση".
Το μόνο εμπόδιο σε αυτό θα είναι ο Στρατός της Βενεζουέλας του οποίου τα περισσότερα στελέχη προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα και είναι αντιαμερικανοι.
Είναι πιστοί στον πρόεδρο Μαδούρο. Ο Στρατός της Βενεζουέλας έχει αρκετή δύναμη για να αντιμετωπίσει την επίθεση. Διαθέτει 200 άρματα μάχης T-72 tanks, και αρκετές εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όπως επίσης και αντιαεροπορικό σύστημα S-300, και πολλά άλλα ρωσικά οπλικά συστήματα. Σημαντικό μέρος των στελεχών του έχουν εκπαιδευτεί στην Ρωσία.
Η CIA θα επιχειρήσει χωρίς αμφιβολία να αποσυνθέσει την ηγεσία του Στρατού όπως έγινε με τους στρατηγούς του Saddam Husseinπριν την έναρξη της Operation Shock and Awe το 2003.
Μέχρι σήμερα όμως οι Βενεζουελάνοι στρατηγοί έχουν δείξει πίστη και αφοσίωση.
Έτσι λοιπόν μετά την Συρία η Βενεζουέλα γίνεται το νέο σημείο σύγκρουσης μεταξύ των στρατηγικών συμφερόντων ΗΠΑ και Ρωσίας και η Ρωσίας προτίθεται να δώσει ένα αποφασιστικό κτύπημα στην αμερικανική πολιτική.
Η αμερικανική επέμβαση στην Βενεζουέλα δεν θα εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο όπως θα ήθελαν οι ΗΠΑ. Ο Στρατός και η πλειοψηφία του λαού θα παραμείνουν στο πλευρό της κυβέρνησης και θα εκλάβουν την παρουσία ξένων στρατευμάτων ως επίθεση.
Αυτό θα δώσει στην Ρωσία το νομικό υπόβαθρο για να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Καράκας, συμπεριλαμβανομένου σύγχρονο εξοπλίσμό και στρατιωτικούς συμβούλους».
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.