0
Στις 23 Μαρτίου του 2018 η ελληνική Δικαιοσύνη ασκεί ποινική δίωξη κατά του εφοπλιστή και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και κατά συνεργατών του για την υπόθεση Noor1 με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες. 


Μετά από λίγα 24ωρα και όπως προβλέπουν οι κανονισμοί η ποινική δίωξη φθάνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για τα περαιτέρω. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν κυλήσει περί τους 11 μήνες και όπως ομολογεί επισήμως η δικαστική αρχή από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι σήμερα «η υπόθεση εκκρεμεί». 

Δεν μιλάμε για μία απλή ποινική υπόθεση. Συζητούμε για την εμπλοκή ενός ισχυρού οικονομικού παράγοντα της χώρας με πολιτικό ρόλο αφού εμπλέκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση του Πειραιά και με σημαντικότατη συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα της χώρας αφού είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας της Ελλάδας. Συζητούμε για έναν άνθρωπο ο οποίος τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε έντονα στον χώρο των ΜΜΕ εκδίδοντας εφημερίδες και περιοδικά έως τη στιγμή που εξαγόρασε τον ιστορικό ΔΟΛ, δηλαδή τους εμβληματικούς τίτλους των εφημερίδων «ΒΗΜΑ» και «ΝΕΑ». Ο ίδιος άνθρωπος διεκδικεί τηλεοπτική άδεια πανελλήνιας εμβέλειας ενώ προετοιμάζει την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος μέσω διαδικτύου και γνωστής δορυφορικής πλατφόρμας. Με λίγα λόγια προετοιμάζεται για την εκπομπή καλωδιακής τηλεόρασης. 

Συνάμα αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται πολύ κοντά στην οικογένεια ενός από τους βασικότερους πολιτικούς παράγοντες της χώρας που δεν είναι άλλος από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι σχέσεις των οικογενειών Μαρινάκη και Μητσοτάκη έχουν αρχίσει από πολύ παλιά και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με κουμπαριές αλλά και συναλλαγές. 



Το κατηγορητήριο που προκύπτει από το πόρισμα της εισαγγελέως Πειραιώς Ειρήνης Τζίβα είναι πολύσοβαρό. Ο εφοπλιστής-εκδότης και οι συνεργάτες του κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αγορά, κατοχή και διακίνηση δύο τόνων ηρωίνης που φορτώθηκε στον Περσικό Κόλπο και ξεφορτώθηκε στον κόλπο της Ελευσίνας. 

Η σοβαρότητα της υπόθεσης, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που παρουσιάζει το zougla.gr, δεν είναι ωστόσο ευθέως ανάλογη με τον τρόπο αντιμετώπισής της από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Και αυτό γιατί και για λόγους πολιτικής και δικονομικής τάξης θα έπρεπε η υπόθεση αυτή να είχε διαλευκανθεί άμεσα. Εκεί που φτάσαμε η μεν Πολιτεία κρατεί σε μία ιδιότυπη ομηρία τον κατηγορούμενο για κακουργήματα εφοπλιστή-εκδότη ο οποίος μάλιστα έχει μία σημαντική εκδοτική, επιχειρηματική, κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα, η δε Δικαιοσύνη, για λόγους δικούς της, δεν προωθεί την διαλεύκανση της υπόθεσης αφήνοντας σκιές και επιτρέποντας ερμηνείες. 

Αν κατά τη Δικαιοσύνη ο εφοπλιστής-εκδότης κ. Μαρινάκης και οι συνεργάτες του είναι ένοχοι τότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία ώστε να ριχτεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση η οποία δεν είναι ιδιωτική αλλά είναι δημόσια. 



Όσο καθυστερεί η διαδικασία, τόσο επιτείνεται η φημολογία και η σεναριολογία η οποία φέρει την Πολιτεία, δηλαδή την κυβέρνηση, δηλαδή την πολιτική ηγεσία της χώρας, να βρίσκεται σε ένα άτυπο αλισβερίσι με τον κατηγορούμενο. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει είναι ανήθικο και πλήγμα για τη Δημοκρατία, τους Θεσμούς και κυρίως για το Κράτος Δικαίου. 

Είναι φανερό πως η καθυστέρηση που σημειώνεται στην διαδικασία είναι και ενδεικτική και χαρακτηριστική. Είναι όμως και άκρως επικίνδυνη διότι επιτρέπει στον καθένα και στην καθεμία, σε κόμματα και σε πολιτικά σχήματα να καταλήγουν σε ερμηνείες, πιθανόν αβάσιμες, αλλά δικαιολογημένες οι οποίες δεν τιμούν καθόλου ούτε την κυβέρνηση, ούτε τους δικαστικούς λειτουργούς και πάνω απ’ όλα την Πολιτεία. 

Εισήλθαμε σε μία φάση ραγδαίων και πυκνών πολιτικών εξελίξεων με έντονη την τάση ανακατάταξης του πολιτικού σκηνικού την ώρα που η χώρα έχει εισέλθει σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Οι πρόσφατες «μετατάξεις» και «μετεγγραφές» που παρατηρήθηκαν στο Κοινοβούλιο καταδεικνύουν πως το πολιτικό σύστημα συνολικά εισέρχεται σε δύστροπα μονοπάτια και ολισθηρά πολιτικά οδοστρώματα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με αποτέλεσμα η κοινωνία να θεωρεί -και βάσιμα- πως όλα επιτρέπονται, κυρίως δε οι υπόγειες συναλλαγές. 

Η υπόθεση Noor1 δεν ήταν, ούτε είναι απλή. Είναι σύνθετη διότι εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία της κακοδαιμονίας που ταλανίζουν τον τόπο εδώ και δεκαετίες για να μην πούμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, σχεδόν από την αρχή της σύστασης του νέου ελληνικού κράτους. Τα χαρακτηριστικά είναι ο γκοτσαμπασισμός, η διαπλοκή, η διαφθορά, η ανηθικότητα και κυρίως το έλλειμμα πολιτικής συνείδησης και πολιτικού πολιτισμού. Αυτά τα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της κρίσης εξέθρεψαν, και δικαιολογημένα, την δραματική απομείωση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα αλλά και, δυστυχώς, τους πολιτειακούς θεσμούς. Πρόκειται για μία πολύ επικίνδυνη συγκυρία. 

Θα το ξαναπούμε. Η παράταση αυτής της εκκρεμότητας με την υπόθεση Noor1 και την ποινική δίωξη κατά του εφοπλιστή-εκδότη Μαρινάκη και των συνεργατών του είναι απόδειξη παρακμής. Αν ο κ. Μαρινάκης είναι αθώος τότε δεν μπορεί να τελεί υπό καθεστώς ομηρίας εκ μέρους της κυβέρνησης με στόχο, ενδεχομένως, κάποια συναλλαγή. Αν απ’ την άλλη ο εφοπλιστής και οι συνεργάτες του είναι ένοχοι τότε θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο του Νόμου. Μέση οδός δεν υπάρχει σε ένα ευνομούμενο κράτος και σε μία δημοκρατική Πολιτεία. Όλα οι ενδιάμεσες καταστάσεις προδίδουν δεύτερες σκέψεις και άρα πυροδοτούν σενάρια και τέλος, δυστυχώς, καταλήγουν σε επικίνδυνα, αρρωστημένα και αυθαίρετα συμπεράσματα.

Το ζήτημα της υπόθεσης Noor1 έχει φθάσει να απασχολεί και τις πρωινές εκπομπές του τηλεοπτικού τοπίου. Είναι αποτέλεσμα της παθογένειας που προαναφέραμε. Τηλεοπτικές περσόνες στη βάση του δικού τους ρεπορτάζ διερωτώνται σε ζωντανή μετάδοση αν και κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα τα έχει βρει με τον Μαρινάκη. 

Το θεωρητικό αυτό ερώτημα, αν είναι θεωρητικό, προκαλεί τον γέλωτα και τις τηλεοπτικές τσαχπινιές τηλεοπτικών παρουσιαστριών. Μήπως τελικά στα πρωινάδικα αναστενάζει η Ελλάδα παραφράζοντας τον γνωστό στίχο του Διονύση Σαββόπουλου; 


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top