0
Να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατέληξαν η κοινοβουλευτική ομάδα, οι ευρωβουλευτές  και το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού. 


Στη συνεδρίαση (που δεν ήταν παρών ο Σπύρος Λυκούδης) αποφασίσθηκε επίσης ότι δεν θα αποχωρήσει κανένας από την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ καταγγέλθηκε ως πολιτικά ανήθικη η στάση του Σπύρου Δανέλλη. 

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης σημειώνεται ότι η «υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης αποτελεί πλήγμα στη Δημοκρατία», παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι το Ποτάμι παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το σκοπιανό πρέπει να λυθεί. 

Ετσι, προς το «ναι»  προσανατολίζονται οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς, προς το «όχι» ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο τη στάση του ο Σπύρος Λυκούδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο ξεκάθαρη θέση υπέρ του «ναι», χωρίς να χρησιμοποιηθεί η λέξη «ψηφίζουμε», πήρε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ της τήρησης των αποφάσεων του συνεδρίου του κόμματος, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε, λιγότερο ένθερμα ωστόσο, ο Γιώργος Μαυρωτάς. 

Στην πλευρά του «όχι» συντάσσονται οι κ.κ.Αμυράς και Ψαριανός που επιπλέον έβαλαν στο τραπέζι και τις πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης.  Πάντως, αύριο αναμένεται να ορισθεί και νέα συνεδρίαση με μικρότερη σύνθεση αυτή τη φορά με τοποθετήσεις ως προς την ψήφο του καθένα. 

Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου

Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. 

Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.
Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής:

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. 

Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.

Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. 

Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.
Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. 

Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.
Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κινήματος.

Δηλώσεις στελεχών

Μετά τη συνεδρίαση στελέχη του κόμματος προχώρησαν σε δηλώσεις.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε: «Είμαστε απαλλαγμενοι από ένα βαρίδι. 

Η σύνθετη ονομασία είναι Βόρεια Μακεδονία. Αλλά η γλώσσα δεν είναι έτσι βορειομακεδονική. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι φεύγω». 

Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκοςεπισήμανε ότι «επιβεβαιωσαμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάλυσης του Ποταμιού» και πρόσυεσε: «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Συμφωνία. Να δώσουμε σε Ευρώπη και και ΗΠΑ το μήνυμα ότι προχωράμε».
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης μίλησε για σχιζοφρενική κατάσταση και κάλεσε να ψηφιστεί η Συμφωνία. 

Νωρίτερα,  πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης είχε δηλώσει προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματός του. «Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας. 

Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν, αλλά ούτε γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση, με όχι και κραυγές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα όχι κατ' ανάγκη το κόμμα μας και αυτό είναι πρόβλημα ». 


Η δήλωση ερμηνεύθηκε ως κατ' αρχήν "ναι" στη Συμφωνία των Πρεσπών. Προσερχόμενος στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, πρόσθεσε «τα πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας προκαλέσει μια ξαφνική αλλαγή. 

Αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις στελεχών μας και του κόσμου. Δεν ειμαστε με αυτους που κυβερνούν αλλα ουτε θα γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση», είπε.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top