0
Αρχίζουν και αντιδρούν βασικοί θεσμικοί πυλώνες του Ελληνισμού στην προσπάθεια εκχώρησης της ελληνικής Ιστορίας και της ελληνικής κυριαρχίας και έτσι μετά την αντίδραση των ΕΔ για την αλλαγή συνόρων με Αλβανία η Ακαδημία Αθηνών λέει «Όχι» στα Σκόπια στην αλλαγή της ελληνικής ιστοριογραφίας στα σχολικά βιβλία.


Η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Σκοπίων, η οποία έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών για τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία των δύο χωρών που απορρέουν απο την επονείδιστη αυτή Συμφωνία, έχει ήδη διαρραγεί όπως αναφέρει η σκοπιαν ενημερωτική πύλη expres.mk, καθώς οι Έλληνες Εμπειρογνώμονες Ακαδημαϊκοί αρνούνται να παραδώσουν την ελληνική Ιστορία στα Σκόπια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σκοπιανή ιστοσελίδα, οι εργασίες της κοινής Επιτροπής έχουν «μπλοκαριστεί» από την ελληνική πλευρά, λόγω των αξιώσεων που έχουν προβάλλει οι εκπρόσωποι της γειτονικής χώρας, για αλλαγές στα ελληνικά σχολικά βιβλία οι οποίες στην ουσία θα αλλάξουν εκ βάθρων την ελληνική Ιστορία.

Το expres.mk αναφέρει πως η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, έχει ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα αιτήματα που έχουν καταθέσει οι γείτονες, ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση για απόσυρσή τους προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. 

«Παρόλο που η Επιτροπή λειτουργούσε γενικά χωρίς μεγάλα προβλήματα και σε φιλική ατμόσφαιρα, όταν η πλευρά των Σκοπίων παρουσίασε τις απαιτήσεις της για αλλαγές στις ελληνική ιστοριογραφία, το έργο του σώματος "βραχυκύκλωσε" και τα μέλη τώρα περιμένουν πολιτική παρέμβαση.

Μέλη της ελληνικής επιτροπής σχετικά με τα αιτήματα της σκοπιανής πλευράς ενημέρωσαν το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται να παρέμβει στον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, και υποτίθεται ότι θα δώσει εντολή για απόσυρση των αιτημάτων των επιστημόνων των Σκοπίων” αναφέρει συγκεκριμένα το expres.mk, που σημειώνει πως τα ελληνικά αιτήματα προς την σκοπιανή αντιπροσωπεία : ”ήταν ελάχιστα και ήσσονος σημασίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλος της ελληνικής επιτροπής απείλησε με παραίτηση εάν δεν αποσυρθούν από το τραπέζι οι απαιτήσεις των γειτόνων, κάνοντας λόγια για «επιχειρούμενη παραποίηση» της ιστορίας.


«Πηγές προσκείμενες στα μέλη της ελληνικής επιτροπής παραδέχονται ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον πυρήνα των αιτημάτων της επιτροπής των Σκοπίων, η οποία έχει επιχειρήματα αναγνωρισμένα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ιστοριογραφία, που αν γίνουν αποδεκτά θα προξενήσουν πολιτική αναταραχή στην ελληνική πλευρά.

Εάν τα Σκόπια με τους χειρισμούς τους κατορθώσουν να αλλάξουν τα στοιχεία που υπάρχουν στην ελληνική ιστοριογραφία, τότε ενδέχεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στο ελληνικό κοινό, που δεν θα μπορέσει να δεχθεί ότι οι «Σκοπιανοί» (τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο) αλλάζουν την ελληνική ιστορία τουλάχιστον 24 αιώνων.

Ένα μέλος της επιτροπής από τους κυβερνητικούς κύκλους στην Ελλάδα, απείλησε με παραίτηση εάν τα Σκόπια δεν αποσύρουν τα αιτήματα, λέγοντας «Επιχειρείται παραποίηση της ιστορίας από το πλαστό έθνος των Σκοπίων», αναφέρει το expres.mk που σημειώνει πως η «μπάλα» βρίσκεται πλέον στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται να αποφασίσει είτε να παρέμβει προς τον Σκοπιανό ομόλογο του για απόσυρση των προκλητικών αιτημάτων, είτε:

«να δώσει εντολή στα μέλη της ελληνικής επιτροπής ώστε να αποδεχθούν τα αιτήματα των μελών της Σκοπιανής αντιπροσωπείας και να ενσωματωθούν στο αρχικό έγγραφο και να αποτελέσουν στη συνέχεια αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Το expres.mk συνοδεύει το δημοσίευμα με προπαγανδιστικό χάρτη των αρχών του 20ου αιώνα, που παρουσιάζει τις σκοπιανές αξιώσεις στην ελληνική Μακεδονία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση και πληροφόρηση για τα όσα αναφέρει το σκοπιανό δημοσίευμα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ή τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κ.Μάρκο Μπόλαρη.

Πάντως η αντίδραση αυτή των ακαδημαϊκών έρχεται να προστεθεί στην αντίδραση των ελληνικών ΕΔ στην αλλαγή των συνόρων με την Αλβανία.

O ίδιος ο πρώην ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς κατηγόρησε τις ΕΔ ότι «δεν συναινούν» στο ζήτημα της διευθέτησης των συνόρων με την Αλβανία αλλά και με «άλλες χώρες».

Στις δηλώσεις αυτές προέβη μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο News 24/7 

Ανέφερε ότι ο Ελληνικός Στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας, απορώντας γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο πρώην ΥΠΕΞ, τόνισε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αναγνωρίζουν το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, των Παρισίων, οι οποίοι ανατρέχουν σε πρωτόκολλα του 1914, όπως είναι αυτό της Κέρκυρας, το οποίο -σύμφωνα με τοκ κ. Κοτζία- δεν είναι νομικώς ζωντανά.

Εν συνεχεία, ο κ Κοτζιάς κατηγόρησε τον Στρατό ότι δεν προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διευθετηθούν τα θέματα των συνόρων της Ελλάδας με τρίτες χώρες. 

Όταν ερωτήθηκε, αν την ευθύνη για αυτό έχει η στρατιωτική ή η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρώην Υπουργός απάντησε ότι αυτό θα το εξετάσει η Βουλή.

Εδώ αξίζει να πούμε κάποια πράγματα για το πως οριοθετήθηκαν στο παρελθόν τα ελληνοαλβανικά σύνορα

Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο μια δήλωση περί «διευθέτησης συνόρων με την Αλβανία» του Α.Τσίπρα και αφορούσε το ζήτημα της συντήρησης των πυραμίδων στα σύνορα με γείτονα χώρα.

Αυτές οι πυραμίδες είναι που ορίζουν τα σύνορα

Το θέμα είναι ότι η μετακίνηση των πυραμίδων αυτών προκαλεί αλλαγή συνόρων. Να θυμίσουμε ότι παλιά στα χωριά τα χωράφια οριζόντουσαν με πασαλάκια.

Είναι επίσης γνωστό ότι τη νύχτα αυτά τα πασαλάκια έτρωγαν σουτ... και μετακινούνταν κάποια μέτρα ώστε ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες να κερδίσει σε τετραγωνικά μέτρα καθώς τότε δεν υπήρχε το κτηματολόγιο ενώ μετά από την πάροδο αρκετών ετών με το δικαίωμα της χρησικτησίας, εάν δεν υπήρχε αντίδραση κάποιος μπορούσε να σφετερισθεί νόμιμα την περιουσία κάποιου άλλου.

Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνονταν από την αντίθετη πλευρά.

Οι συμφωνίες μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου  με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής». Η χάραξη, μάλιστα, έγινε ανάμεσα σε έναν Έλληνα και έναν Αλβανό αξιωματικό παρουσία και διεθνούς παρατηρητή.

Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Έχουν ύψος έως δύο μέτρα και από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».

Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top