Ιδιαίτερη πίεση ασκείται από τους Αλβανούς στο θέμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια και την πορεία της συμφωνίας με την αντιπολίτευση από δω και μπρος.
Τόσο η σκοπιανή κυβέρνηση όσο και η ελληνική εκτέθηκαν από την παταγώδη αποτυχία του χθεσινού δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι βλέψεις των Αλβανών για τη σύσταση της «Μεγάλης Αλβανίας” είναι ξεκάθαρες, ενώ οι προκλήσεις και η ρητορική σε μορφή πολιτικής καμπάνιας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις τώρα, αλλά και τις επόμενες μέρες.
Σε πρώτο δείγμα, ο Κότσο Ντανάι, επικεφαλής του Κινήματος για τη Φυσική Αλβανία που περιλαμβάνει εδάφη από πέντε γειτονικά κράτη, κλήθηκε να σχολιάσει στο ‘Φαξ Νιουζ’ το δημοψήφισμα που έγινε χθες στην πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, στο οποίο υπήρξε μια μικρή προσέλευση, δηλώνοντας ότι ήταν μια ‘επαίσχυντη αποτυχία’.
Ο Ντανάι είδε το δημοψήφισμα ως μια ιστορική ευκαιρία για τους Αλβανούς. Σύμφωνα με αυτόν, εάν οι Αλβανοί των Σκοπίων ήταν πιο έξυπνοι και διορατικοί, θα έπρεπε να δηλώσουν δημόσια (να διακηρύξουν) το τρίτο αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με τον ιδεολόγο της Μεγάλης Αλβανίας, η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, ήταν μια προσβολή για τους Αλβανούς, αφού τόσο η αλβανική σημαία, όπως είναι γνωστό, όσο και η γλώσσα δεν αναγνωρίζονται ως συστατικό του κράτους, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Ο Ντανάι είπε ότι παρά την ώθηση από την Άνγκελα Μέρκελ, τον Γιόχανες Χαν, την Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά και του Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ματίς, το δημοψήφισμα απέτυχε, γιατί δεν γνωρίζουν το λαό των Σκοπίων.
«Η επιτυχία του δημοψηφίσματος προϋπέθετε να υπάρχει συμμετοχή 50+1, αλλά απέτυχε. Ο Ζάεφ το καθορίζει ως επιτυχία, αλλά το δημοψήφισμα ήταν καταδικασμένο και απέτυχε».
Θα τονίσει ότι «για τους Αλβανούς δεν υπήρξε συμφωνία με την Ελλάδα, ήταν άδικη αυτή η συμφωνία για τους Αλβανούς, οι Σλάβοι δεν θα παραδεχόντουσαν ότι οι πρώτοι που ήταν σε αυτή τη χώρα ήταν οι Αλβανοί (όταν κατέβηκαν οι Σλάβοι στην περιοχή) και οι Αλβανοί δεν παραδειγματίσθηκαν από την ιστορία.
Η Μακεδονία, από γεωγραφική έννοια, θέλουν να μετατραπεί σε μια εθνοτική αντίληψη, αλλά επόμενο είναι οι Αλβανοί, να απομακρύνονται από αυτήν την ιδέα. Εάν είχε λίγη συνείδηση ο Γιόχανες Χαν, που είχε εμπλακεί ενεργά στο δημοψήφισμα, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί.
Πήρε προσωπικά το θέμα των Σκοπίων. Ο πρώτος που πρέπει να παραιτηθεί είναι ο Χαν και μετά η Μογκερίνι. Εάν οι Αλβανοί είναι αξιοπρεπείς θα πρέπει να αρνηθούν οποιαδήποτε συνάντηση με τον Χαν και την Μογκερίνι. Πιστεύουν ότι οι Αλβανοί είναι πρόβατα;
Αν διαβάσετε τη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για τους Αλβανούς από οποιονδήποτε άλλον.
Οι Αλβανοί που συνιστούν αυτό το κράτος δεν υπάρχουν. Χθες στα Σκόπια, ο ‘μακεδονικός’ σοβινισμός και αυτός των Βρυξελλών απέτυχε, οι Αλβανοί σήμερα πρέπει να ανακηρύξουν το τρίτο αλβανικό κράτος», είπε μεταξύ άλλων ο Κότσο Ντανάι.
ΥΠΕΞ Αλβανίας: Να υποστηριχτούν οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια
Το υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας χαιρετίζει τη θετική ψήφο των πολιτών της πΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Σε ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ, το ΥΠΕΞ ενθαρρύνει τα ‘μακεδονικά’ κόμματα να μην καθυστερήσουν την εφαρμογή της Συμφωνίας, και χωρίς κωλύματα να υποστηρίξουν τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, ζητά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως τον μοναδικό τρόπο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Είναι καιρός για όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου να ανταποκριθούν στη βούληση των πολιτών και με ευρεία συναίνεση να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για να προωθήσουν την ευρωατλαντική πορεία της χώρας», αναφέρει το ΥΠΕΞ Αλβανίας.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.