Σε χώρα μειωμένης κυριαρχίας και με την «σφραγίδα» της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας, μετατρέπεται η Ελλάδα μετά την σημερινή συνάντηση Α.Τσίπρα με Ρ.Τ.Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και ενώ λίγες ώρες πριν η Άγκυρα, είχε δεσμεύσει 18 περιοχές για ασκήσεις με πυρά ή «επιστημονικές έρευνες» από το Θρακικό Πέλαγος μέχρι την... Αίγυπτο!
Και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εκδόσει καν NAVTEX ή ΝΟΤΑΜ τουλάχιστον μέχρι την στιγμή της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν λέει πολλά.
Αλλά ακόμα και αυτό να είχε συμβεί είναι αδιανόητο να γίνεται μια τέτοια συνάντηση και η ελληνική πλευρά (ο... αμυνόμενος) να μην αναφέρεται στην παράνομη δέσμευση των περιοχών αυτών (μία μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στο Οικόπεδο νοτιοανατολικά της Κρήτης που θα παραχωρηθεί για έρευνες σε ΤΟΤΑL και ΕΧΧΟΝ την ερχόμενη Πέμπτη).
Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν έγινε χωρίς «να ανοίξει μύτη» από ελληνικής πλευράς και αυτό σημαίνει de facto αποδοχή των τουρκικών κινήσεων.
Αλλωστε ειδικά ο Ν.Κοτζιάς, ουδόλως συμμερίζεται τις διαβεβαιώσεις του ενδοκυβερνητικού του «αντιπάλου» Π.Καμμένου περί της «ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση».
Και έχει πείσει τον Α.Τσίπρα (δεν κουράστηκε ιδιαίτερα...) ότι «Δεν είναι καιρός να οξύνουμε την κατάσταση».
Από τις περιοχές των τουρκικών ασκήσεων, οι 6 (αριθμημένες στο χάρτη με κόκκινους αριθμούς) καλύπτουν παρανόμως περιοχές ελληνικής κυριαρχίας.
Άλλες 7 περιοχές των τουρκικών ασκήσεων βρίσκονται στο Αιγαίο στα Διεθνή Χωρικά Ύδατα.
Το καινοφανές του μπαράζ των τουρκικών ασκήσεων, (ορισμένες από τις οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου) σημειώνεται νοτίως του Καστελόριζου με πέντε περιοχές ασκήσεων μέχρι τα όρια της ΑΟΖ της Αιγύπτου, (αριθμημένες στο χάρτη με μπλε αριθμούς), ήτοι:
Περιοχή νοτίως του Καστελόριζου σε απόσταση 40 νμ, μέσα στα FIR Αθηνών και Λευκωσίας (περιοχή 1)
Περιοχή 80νμ νοτίως στο ύψος Κύπρου –Κρήτης ,που εφάπτεται με τα FIR Αθηνών-Λευκωσίας, (περιοχή 2)
Περιοχή νοτίως 105 νμ μέσα στο FIR Λευκωσίας (περιοχή 3)
Περιοχή 150νμ νοτιοδυτικά της Κύπρου (περιοχή 4) και
Περιοχή 180νμ νοτίως του Καστελόριζου που εφάπτεται με την ΑΟΖ της Κύπρου (περιοχή 5)
Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, για τις ασκήσεις αυτές η Τουρκία θα διαθέσει τι 1/3 ( περίπου 150 αεροσκάφη) ίσως και περισσότερο από την συνολική αεροπορική δύναμη της (450), από τις ΑΒ αεροδρόμια της Μπαντίρμα, Ντάλαμαν και Μπαλίκεσιρ. Δι αυτού του τρόπου η Άγκυρα επιχειρεί να εφαρμόσει στην πράξη τις πομπώδεις δηλώσεις Ερντογάν και αξιωματούχων του ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί με όλους τους τρόπους τα συμφέροντα της στο Αιγαίο και την Κύπρο, καθώς και ότι είναι απαγορευτική η απόσταση.
Η Τουρκία κινητοποιεί επίσης 80 σκάφη του πολεμικού ναυτικού τους.
Ολα αυτά απέναντι σε μία Ελλάδα που η κυβέρνησή της πλέον δείχνει «παραδομένη» στη τουρκική επιθετικότητα και με τα ελάχιστα («σταγόνα» στο τουρκικό «ωκεανό» των τουρκικών εξοπλισμών) προγράμματα αμυντικών επενδύσεων να καρκινοβατούν.
Οπως σήμερα αποκάλυψε το pronews.gr, το μεν πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην έκδοση «Viper», ακόμα δεν έχει ξεκινήσει κι ένας Θεός ξέρει πότε θα συμβεί αυτό, το πρόγραμμα παράδοσης του ενδιάμεσου αεροσκάφος στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ΑΦΝΣ P-3B Orion, έχει καθυστερήσει ήδη 1,5 χρόνο τουλάχιστον (μιλάμε για ένα και μόνο αεροσκάφος το οποίο βρίσκεται «παρκαρισμένο» στην ΕΑΒ και για το οποίο η Lockheed Martin και προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένος διαβεβαίωνε ότι θα παραδοθεί σε ένα μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου) και το πρόγραμμα αναβάθμισης των μεταφορικών αεροσκαφών C-130B το οποίο παρουσιάζει καθυστέρηση μόνο... 9 ετών!
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.