0
Ήταν 18 Ιουλίου του 2002 όταν ένας νεαρός τότε αξιωματικός, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, έλαβε ένα σοβαρό τηλεφώνημα από τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Φώτη Νασιάκο.


Ο υπαστυνόμος Α’ πήρε εντολή να συλλάβει τον άνθρωπο-«φάντασμα», για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι είναι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Αμέσως πήρε το δελφίνι από τη Λέρο και μετέβη στους Λειψούς. Από την περιγραφή που του δόθηκε κατάλαβε ποιον πρέπει να αναζητήσει. Τον άνθρωπο που κυκλοφορούσε ως «Μιχάλης Οικονόμου» και ζούσε σε ένα όμορφο ροζ σπίτι μαζί με τη σύντροφό του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», ο υπαστυνόμος ακινητοποίησε τον ύποπτο στην προβλήτα του νησιού λίγο πριν επιβιβαστεί στο δελφίνι για Σάμο, από όπου θα έφευγε για Τουρκία. «Γιατί με συλλαμβάνεις. Με ποιο κατηγορητήριο;», ήταν τα μόνα λόγια που του είπε ο μυστηριώδης άνδρας. «Αφήστε τα αυτά κ. Οικονόμου. Θα τα πούμε στο Τμήμα», του απάντησε ο αστυνομικός. Κατόπιν, μετέβησαν στον Αστυνομικό Σταθμό στους Λειψούς, όπου επειδή δεν υπήρχαν χειροπέδες, τον έδεσε με καραβόσκοινο σε καρέκλα και περίμενε για νεότερες εντολές. Περίπου δύο ώρες αργότερα έφτασε στο νησί με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής από την Αθήνα.

Δεκαέξι χρόνια μετά από την παραπάνω ιστορία, ο αξιωματικός που πρωταγωνίστησε στη σύλληψη του Γιωτόπουλου πήρε «δυσμενή» μετάθεση λόγω… Ρουβίκωνα. Πρόκειται για τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ψυχικού, στον οποίο «χρεώθηκε» η πλημμελής αντίδραση κατά την καταδρομική επίθεση της αναρχικής ομάδας, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, στην πρεσβεία του Ιράν. Με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. διατάχθηκε η απόσπασή του στη Διεύθυνση Μεταγωγών. Απόσπαση πήρε και ο σκοπός της πρεσβείας, ο οποίος βγήκε έξω από το κουβούκλιο με το… φανελάκι.

Συνάδελφοι του διοικητή του Α.Τ. Ψυχικού, οι οποίοι μίλησαν στο «Έθνος», θυμήθηκαν ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε τιμηθεί το 2003 από το Φώτη Νασιάκο, σε εκδήλωση που είχε γίνει στο ξενοδοχείο Χίλτον, για τη συμβολή του στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Σχολίαζαν, μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα παράξενο παιχνίδι της τύχης, καθώς πολλοί διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων θα μπορούσαν να βρεθούν στη θέση του. Και αυτό γιατί οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις του Ρουβίκωνα έχουν εκθέσει σε πολλές περιπτώσεις τους σκοπούς στόχων. Η διαφορά στο περιστατικό της Δευτέρας ήταν ότι κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ βίντεο που αναρτήθηκε από την αναρχική ομάδα, το οποίο δείχνει το φρουρό σε «χαλαρή κατάσταση», να φοράει άσπρο μπλουζάκι και να κρατάει το υποπολυβόλο στα χέρια. Έτσι, το μάρμαρο… πλήρωσε και ο διοικητής του Τμήματος.

Το μπράβο του Νασιάκου

Την ημέρα της σύλληψης του Γιωτόπουλου ο Φώτης Νασιάκος είχε τηλεφωνήσει στον διοικητή του Α.Τ. Λέρου και του είχε πει μία φράση, την οποία θυμούνται ακόμα οι «παλιοί» της Αντιτρομοκρατικής: «Από σήμερα να θεωρείς τον εαυτό σου Αστυνόμο». Ο ενθουσιασμός του Νασιάκου με τον τότε υπαστυνόμο είχε να κάνει με το γεγονός ότι εάν δεν ήταν άμεση η αντίδραση και ο εντοπισμός του Γιωτόπουλου, υπήρχε ο κίνδυνος να εξαφανιστεί η κεφαλή της τρομοκρατικής οργάνωσης με τη μεγαλύτερη δράση στην Ελλάδα.

Ο υπαστυνόμος είχε υπηρετήσει από το 1999 έως το 2005 σε Λέρο και Λειψούς και έτσι γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις. Όταν του δόθηκε εντολή να συλλάβει το «Λάμπρο» της 17Ν, η Αντιτρομοκρατική δεν είχε ακόμα ούτε το αληθινό του όνομα, ούτε τη διεύθυνσή του. Ο αξιωματικός, ωστόσο, κατάφερε μέσα από την περιγραφή που του δόθηκε (έγινε λόγος για Γαλλίδα σύντροφο) να καταλάβει ποιον αναζητά. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε μαζί του τον Ιούλιο του 2002 και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του.

ΠΗΓΗ: Έθνος

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top