Βρισκόμαστε στην ανατολή ενός καινούργιου οικονομικού συστήματος, που σε λίγο καιρό θα διαμορφώσει νέα εποχή στα παγκόσμια οικονομικά χρονικά.
Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πως τον οικονομικό συνασπισμό BRICS αποτελούν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.
Εκείνο που οι περισσότεροι αγνοούν είναι πως στις χώρες αυτές κατοικεί περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και η παραγωγή τους αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου οικονομικού προϊόντος.
Τα στοιχεία αυτά και μόνο δίνουν τη δυνατότητα στις πέντε αυτές χώρες να είναι ανεξάρτητες από την οικονομία της Δύσης, που βασίζεται στο νομισματικό σύστημα του δολαρίου. Και η πλήρης ανεξαρτητοποίηση από το δολάριο αποτελεί στόχο. Κάτι που σταδιακά προωθείται από τις ηγεσίες της Κίνας και της Ρωσίας, σε θεωρητικό επίπεδο.
Ετσι λοιπόν η Μόσχα στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνηση και κυρίως προς τις ΗΠΑ , ταράζοντας την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
Στο γεγονός ότι η χρήση του αμερικανικού δολαρίου για την άσκηση πίεσης σε άλλες χώρες θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού παγκόσμιου νομίσματος, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Anatoly Aksakov, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα ισοπεδώσει το δολάριο.
Ειδικότερα, ο ρώσος αξιωματούχος, μιλώντας στο προκτορείο Anadolu, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει τα πάντα ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα», προσθέτοντας ότι, «όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), στις οποίες φαίνεται να ενδιαφέρεται να ενταχθεί και η Τουρκία, συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου νομίσματος που θα εξυπηρετεί τις πληρωμές μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών.
Μάλιστα, ένα ενιαίο νόμισμα για τις χώρες του BRICS θα έχει καλές προοπτικές, καθώς το μπλοκ έχει τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό, το 30% της παγκόσμιας βιομηχανίας και το 40% της παγκόσμιας γεωργίας.
«Η διαδικασία δημιουργίας ενός εναλλακτικού παγκόσμιου νομίσματος μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια και θα εξαρτηθεί από την Ουάσιγκτον, καθώς όσο περισσότερο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο για να ασκήσουν πιέσεις, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο δίνουν σε άλλες χώρες ώστε να απορρίψουν τις πληρωμές σε δολάρια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ρώσος αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τον Anatoly Aksakov, πολλές χώρες έχουν ήδη απορρίψει το δολάριο, αναφέροντας πως η Κίνα έχει αρχίσει να αγοράζει πετρέλαιο χρησιμοποιώντας το γουάν, η Τουρκία έχει αποσύρει τις καταθέσεις της σε χρυσό από τις ΗΠΑ και η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις της στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.
«Μόλις εμφανιστεί το εναλλακτικό παγκόσμιο νόμισμα, το δολάριο θα χάσει τη σημασία του, γεγονός που θα κοστίσει το μισό της τρέχουσας αξίας του», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «με την απώλεια της αξίας του δολαρίου, οι ΗΠΑ θα χάσουν την επιρροή τους».
Oι αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπονται ραγδαίες. Οπως ήδη έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, την επιθυμία του να μπει στις χώρες της ένωσης BRICS, εξέφρασε ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη 10η ετήσια συνάντηση του οργανισμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού τύπου.
Ο Ερντογάν είχε καλέσει τους πέντε ηγέτες των χωρών που απαρτίζουν την ένωση BRICS να κάνουν δεκτή τη συμμετοχή της Τουρκίας.
«Αν μας δεχτείτε το όνομα της πλατφόρμας θα γίνει BRICST, δήλωσα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής Γιοχάνεσμπουργκ την Παρασκευή.
Μάλιστα, τόνισε ότι τα μέλη του μπλοκ δέχτηκαν με θέρμη την πρόταση του, και ειδικότερα η Κίνα που τάχθηκε υπέρ μιας διεύρυνσης.
Παρατήρησε ακόμη ότι φάνηκε να σκέφτονται την είσοδο νέων χωρών και ότι σίγουρα δεν είναι κατά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
«Είμαστε στους G-20 με πέντε από αυτές τις χώρες. Εύχομαι να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να μας αφήσουν να μπούμε και θα πάρουμε τη θέση μας στη BRICS », πρόσθεσε.
Με λίγα λόγια, εάν λάβει χώρα το σχέδιο της Μόσχας και των BRICS, το παγκόσμιο εμπόριο θα γνωρίσει νέα εποχή, μακράν της ηγεμονίας του δολαρίου και η Ουάσινγκτον δεν θα μπορεί πλέον να επιβάλει «οικονομικά αντίποινα».
Η δυτική κυριαρχία στην παγκόσμια οικονομία σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.