Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, ακόμη και στους δικηγόρους τους, που δήλωσαν πως η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη χωρίς να έχουν υποβάλει αίτημα οι ίδιοι.
Όλα έγιναν μετά το αιφνιδιαστικό αίτημα του Τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η έρευνα στα κινητά και δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο.
«Η αποφυλάκιση αποφασίστηκε όχι με δικό μας αίτημα. Αλλά μετά το αίτημα του εισαγγελέα που αποφάνθηκε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για κατασκοπεία», δήλωσε ο δικηγόρος τους Σελίν Οζέλ.
Πολλοί στην Άγκυρα αναφέρουν πως στην απόφαση αποφυλάκισης ενδέχεται να συνέβαλε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, δηλαδή ο ίδιος ο πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν. Τα ερωτήματα είναι πολλά και χρήζει απαντήσεων η ξαφνική αλλαγή της στάσης των τουρκικών δικαστικών αρχών.
Η απελευθέρωση των επί πέντε μήνες κρατουμένων Ελλήνων στρατιωτικών φαίνεται ότι συνδέεται με την τελευταία αμερικανοτουρκική αντιπαράθεση για τον πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη της απόφασης για τους Ελληνες ανακοινώθηκε και η επικείμενη απελευθέρωση του Τανέρ Κιλίτς, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, που παρέμενε φυλακισμένος για ένα χρόνο με κατηγορίες ότι υποστήριζε το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν –υπεύθυνου κατά τις τουρκικές αρχές για το πραξικόπημα του 2016.
Η Ουάσιγκτον ζητεί επίμονα την απελευθέρωση του πάστορα Αντριου Μπράνσον με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρή κρίση ανάμεσα στις δυο πλευρές που έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία. Το δικαστήριο της Σμύρνης το απόγευμα της Τετάρτης μπορεί να απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων για την άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του πάστορα, όμως παρέπεμψε την υπόθεση σε ανώτερο επίπεδο που θα την εξετάσει εντός ολίγων ημερών.
Η αγγλόφωνη έκδοση της «Hurriyet» ανέφερε πως ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Ο Μπράνσον επίσημα κατηγορείται για σχέσεις με τον Γκιουλέν αλλά και με το PKK. Κρατείτο στις φυλακές από τον Οκτώβριο του 2016 ενώ αποφυλακίστηκε και έχει τεθεί σε κατ’ oίκον περιορισμό τις τελευταίες 2 εβδομάδες.
Στον τουρκικό Τύπο είχε αναφερθεί συνάντηση αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και Οικονομικών της Τουρκίας με τους Αμερικανούς ομολόγους τους στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, οι Αμερικανοί είχαν δώσει μια λίστα με 10 ή 15 άτομα και είχαν ζητήσει την αποφυλάκισή τους. Επίσημα η συνάντηση ήταν άκαρπη και έληξε χωρίς να βγει κανένα αποτέλεσμα.
Οι πληροφορίες του τουρκικού Τύπου δεν είχαν επιβεβαιωθεί ούτε είχαν διαψευσθεί. Ομως η αιφνιδιαστική αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και του Κιλίτς μέσα σε 24 ώρες προκάλεσε εντύπωση και δημιούργησε πολλά σενάρια – πέραν των ανακοινώσεων για νίκη της διπλωματίας.
Οσον αφορά πάντως στα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα και συνδέονται με παζάρια με το θέμα της συνταξιοδότησης των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, δεν έχουν ιδιαίτερη βάση.
Πρώτον επειδή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την Αγκυρα καθώς περιμένει τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας και, δεύτερον, αν υπήρχε κάποια συναλλαγή θα μπορούσε να γίνει σε θρησκευτικό θέμα και όχι σε τόσο διαφορετικό ζήτημα. Αλλωστε ο Ερντογάν επίσημα είχε θέσει την ανταλλαγή των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς ενώ δεν είχε αναφερθεί ποτέ σε κάποιο άλλο ζήτημα.
Ισως έχει σημασία να αναφερθούν δύο επεισόδια με Τούρκους στρατιώτες που είχαν συλληφθεί από την ελληνική πλευρά. Το 2001, όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν φτάσει σε καλό επίπεδο, είχε συλληφθεί Τούρκος στρατιώτης στον Εβρο να έχει περάσει στα ελληνικά εδάφη και είχε αφεθεί ελεύθερος σε 6 ώρες. Το 1987, μετά το επεισόδιο του «Σισμίκ» με τις σχέσεις στο ναδίρ, σε παρόμοια περίπτωση, Τούρκος στρατιώτης είχε μείνει στις ελληνικές φυλακές για 6 μήνες.
*με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.