0
«Και δεν χτυπάει το τηλέφωνο…» Αυτό είναι το τραγούδι που ακούνε στην ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες, περιμένοντας να κάνει την κίνηση ο Ζόραν Ζάεφ και να κλειστεί το ραντεβού στις Πρέσπες για τη συμφωνία.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για επικοινωνία, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου αυτό δεν κατέστη δυνατό, μεταθέτοντας τις όποιες εξελίξεις για την επόμενη εβδομάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εσωτερικό της σκοπιανής κυβέρνησης εξακολουθεί να επικρατεί διχασμός με τον Ν. Ντιμιτρόφ να συνεχίζει να παίζει προσωπικά παιχνίδια.

Ένα υπουργικό συμβούλιο που έγινε στη γειτονική χώρα δεν έβγαλε λευκό καπνό με τον υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει εκ νέου τις έντονες διαφωνίες του για τη συμφωνία, μπλοκάροντας τις εξελίξεις.
Είναι πλέον δεδομένο ότι η συνάντηση στις Πρέσπες (εφόσον ειπωθεί το μεγάλο ναι από τον Ζάεφ) μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα. Αν ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει ο Ν. Ντιμιτρόφ και γίνει το τηλεφώνημα, τότε μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, θα πέσουν οι υπογραφές, η συμφωνία θα πάει στη σκοπιανή βουλή για να ψηφιστεί ώστε στις 25 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής να δοθεί το πρώτο επίσημο πράσινο φως για ένταξη της χώρας στην ΕΕ αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ. Ακόμη κι έτσι θα περάσουν πολλοί μήνες και πολλοί σκόπελοι για να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Η εσωτερική κατάσταση

Όπως αναφέρουν τα «Νέα Σαββατοκύριακο» η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) παρουσιάζει, όπως και η αντίστοιχη ελληνική, μεγάλο ενδιαφέρον.

Μετά τις τελευταίες εκλογές και χάρη στο άνοιγμα που είχε πραγματοποιήσει προς τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ μπόρεσε, παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ που πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, να σχηματίσει κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία 62 εδρών στη Βουλή. Ωστόσο, από τα αλβανικά κόμματα, μόνο το DUI του βετεράνου αλβανού πολιτικού Αλί Αχμέτι στήριζε επισήμως την κυβέρνηση και συμμετείχε σε αυτήν με υπουργικά στελέχη.

Μετά την ψήφιση του νόμου για να καταστεί η αλβανική γλώσσα η δεύτερη επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ αποφάσισε να επαναπροσεγγίσει τα υπόλοιπα αλβανικά κόμματα με σκοπό να διευρύνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και να εντάξει στελέχη στην κυβέρνησή του μέσω ανασχηματισμού. Σήμερα, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης στην 120μελή Βουλή έχει ανέλθει στις 67 έδρες έπειτα από τη συμφωνία του Ζάεφ με ακόμη δύο αλβανικά κόμματα: το BESA και το DPA. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατάφερε να αποσπάσει τη συγκατάθεση τριών εκ των πέντε βουλευτών του BESA, το οποίο θεωρείται, από ορισμένες πηγές, ότι έχει στενές σχέσεις και με την Τουρκία (κάποιοι μάλιστα φθάνουν στο σημείο να μιλούν ακόμη και για τουρκική χρηματοδότηση). Παράλληλα, η κυβέρνηση κέρδισε και τις δύο έδρες του DPA.

Εξαφανίστηκε

Στην πορεία προς μία συμφωνία πάντως δεν λείπουν όσοι παρατηρούν τη σιγή που τηρούν τις τελευταίες ημέρες δύο σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ έχει ουσιαστικά «εξαφανιστεί» και την πολιτική μπαγκέτα κρατά αποκλειστικά ο Ζόραν Ζάεφ. «Αφωνη» είναι επίσης η υπουργός Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα που προέρχεται από το SDSM, το κόμμα του Ζάεφ, σε αντίθεση με τον Ντιμιτρόφ που έλκει τις πολιτικές καταβολές του από το VMRO-DPMNE. Το μήνυμα ότι μια βιώσιμη συμφωνία εξαρτάται από την ποιότητα και όχι την ταχύτητα ήρθε από τον σκοπιανό ΥΠΕΞ και προφανώς έχει την έγκρισή του, αλλά ο Ντιμιτρόφ έχει αποφύγει σχολαστικά τις προσωπικές δηλώσεις μετά τη συνάντηση των Βρυξελλών με τον Νίκο Κοτζιά.

Το αγκάθι VMRO-DPMNE

Και η αξιωματική αντιπολίτευση; Το άλλοτε κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμψει από τη σωρεία σκανδάλων διαφθοράς για τα οποία κατηγορείται ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι αλλά και πολλοί πρώην στενοί συνεργάτες του. Επιπλέον, το VMRO-DPMNE εξακολουθεί να έχει ερείσματα όσο και αν έχει αποδυναμωθεί. Ο σημερινός πρόεδρός του Χρίστιαν Μισκόφσκι ακολουθεί την ίδια γραμμή με το παρελθόν, ιδιαίτερα σε σχέση με το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος με σκοπό την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ηγεσία του VMRO-DPMNE δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό για να στηρίξει μία συμφωνία, ώστε αυτή να περάσει στο δημοψήφισμα αλλά και να μπορέσει να υιοθετηθεί το νέο όνομα στο Σύνταγμα της χώρας, καθώς απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (άρα 80 εδρών) στην 120μελή Βουλή. Βασικό ρόλο στην προσπάθεια να μεταπειστεί η σκοπιανή αξιωματική αντιπολίτευση διαδραματίζει το Βερολίνο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Δεν είναι σαφές αν αυτές οι πιέσεις έχουν αποδώσει. Αλλωστε, όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες, λίγες, ημέρες…

ΠΗΓΗ: Τα Νέα

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top