Μεγάλες προσδοκίες, μεγάλη απογοήτευση! Αν ήταν κινηματογραφική ταινία, αυτός θα ήταν ο τίτλος της συμφωνίας μεταξύ των δανειστών που επιτεύχθηκε λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα και αφορά το χρέος της Ελλάδας.
Δεν υπήρξε «κούρεμα», δεν υπήρξε μείωση κεφαλαίου του χρέους, δεν υπήρξε τίποτα που να δίνει την ελπίδα ότι το «flat line» της ελληνικής οικονομίας θα αποκτήσει σε ορατό χρονικό διάστημα χαρακτηριστικά «ελατηρίου».
Απλά μας έκοψαν μέρος των τόκων που έτσι ή αλλιώς ποτέ δεν θα πληρώναμε, γιατί απλά δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε αφού η οικονομία είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένη και θα συνεχίσει για είναι για πολλά χρόνια, χωρίς ορατή έξοδο, σήμερα, σε πεδία ουσιαστικής ανάπτυξης.
Δηλαδή το μόνο που υπήρξε ήταν μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος στο επίπεδο του «κουρέματος» των τόκων των δανείων του EFSF για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, μετά από 9 ώρες συνεδρίασης, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα (στα 15 δισ. ευρώ) και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος.
H συμφωνία συγκεκριμένα προβλέπει 10ετή επιμήκυνση μόνο για το δάνειο του EFSF ύψους 130 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του δευτέρου Μνημονίου ενώ η εκταμίευση της τελευταίας δόσης για το τρίτο Μνημόνιο καθορίσθηκε στα 15 δισ. ευρώ παρότι μια από τις βασικές εισηγήσεις μιλούσε για υπερδόση έως και 30 δισ. ευρώ.
Υπό το πρίσμα αυτό το συνολικό μαξιλάρι δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ.
O Γερμανός διευθύνων σύμβουλος Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοκοίνωσε πως «Με τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους που αποφασίστηκαν η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 12 δισ. ευρώ ετησίως από τόκους ανά έτος, για τα επόμενα έτη».
H γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε πως «Το ΔΝΤ έχει επιφυλάξεις ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα. Για αυτό και λαμβάνει υπόψιν τη δέσμευση των Ευρωπαίων να λάβουν επιπλέον μέτρα στο μέλλον, εάν χρειαστεί, για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Για όποιον δεν κατάλαβε, αν δεν γίνει υπάρξει ανάπτυξη και «μετρητό» (πολύ δύσκολα) συνέχεια θα έρχονται νέα εισπρακτικά μέτρα.
Τι έκαναν εννέα ώρας οι υπουργοί Οικονομικων της Ευρωζώνης; Χάρισαν κάποιους τόκους για να γλιτώσουν από επιπλέον δανεισμό της Ελλάδας αφού «το ζωντανό δεν τραβάει» και θα συνεχιζόταν το γαϊτανάκι της δανειοδότησης και των μνημονίων.
Κι έδωσαν κι ένα «μπουρμπουάρ» για «έξοδα κίνησης» που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων τα επόμενα χρόνια.
Βασικά έκοψαν μέρος των τόκων για να σταματήσουν την αέναη δανειοδότηση και τους νέους τόκους κλπ. κλπ.! Δηλαδή, έκοψαν τους τόκους που έτσι ή αλλιώς ήταν αδύνατον να αποπληρωθούν!
Εχουν πάρει την διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου για 99 χρόνια, στο μεταξύ! Η Ελλάδα υποθήκευσε το σύνολο της περιουσίας της σ’ ένα Υπερ-Ταμείο που διοικείται από αλλοδαπούς και αποδέχθηκε τον όρο ότι το Eurogroup θα αξιολογεί την πορεία των δημοσιονομικών της και θα επιβάλλει νέα μέτρα -αν χρειαστεί-.
Αυτό ήταν όλο κι όλο! Το ελληνικό χρέος ανέρχεται κάπου στα 330 δισ. ευρώ και τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με το 2010, εκτός από το ύψος του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας: Παραμένει πάνω από το 170%, ενώ τότε ήταν στο 125%!
Τέτοια καταστροφή και τέτοια απαξίωση ενός ολόκληρου λαού, ούτε στον Β'ΠΠ συνέβη στην Ευρώπη.
Ακόμα και η κατεστραμμένη από τους πολέμους Σερβία του 1999, κατάφερε να «γράψει» +40% ανάπτυξη μέσα σε οκτώ χρόνια.
Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια εξακολουθεί και γράφει -25%!
Το μοναδικό «θετικό» είναι ο αργός θάνατος που αποφάσισαν: Παρά το τεράστιο μέγεθος του χρέους η χώρα δεν θα καταβάλλει για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους ποσά μεγαλύτερα του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
«Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος. «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε» Σάμπως θα θυμάται κανείς τον Τσακαλώτο σε λίγο καιρό;
«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα . Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας» ανέφερε σα να μην πιστεύει και ο ίδιος ότι η Ελλάδα θα σταθεί στις αγορές.
«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λες και το πρόβλημα είναι αυτό. Για την ανάγκη ανάπτυξης της χώρας και για το πού θα βρεθούν 330 δισ. ευρώ δεν μιλά κανείς.
Ο ίδιος τόνισε: «Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει και κάποιες ευθύνες. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».
Ετσι! «Μεταρρυθμίσεις», δηλαδή φόροι και κατασχέσεις και χρέος «μέχρι να σβήσει ο ήλιος»
«Είναι μια ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται στο Λουξεμβούργο απόψε. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, αλλά επίσης μια ιστορική στιγμή για την ευρωζώνη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Ν.Μοσκοβισί.
«Επιτέλους οι φίλοι μας οι Ελληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους. Η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος συνέβη χάρη στην ευθύνη και την αλληλεγγύη. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του δρόμου που ήταν πολύ μακρύς και δύσκολος. Μιλάμε για οχτώ χρόνια προσπαθειών και θυσιών, συμπλήρωσε. Απόψε έχουμε αυτό που η Ελλάδα είχε ανάγκη, ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος Δεν υπάρχει εποπτεία που θα είναι καταχρηστική για τη χώρα».
«Οι φίλοι του οι Ελληνες» έχουν 25% ανεργία, χρέος 330 δισ. ευρώ, 25% ύφεση σε μια οκταετία και έχουν απωλέσει σε ΑΕΠ από το 2010 μέχρι σήμερα 300 δισ. ευρώ, για να διασωθούν οι ραντιέρηδες των γαλλικών τραπεζών, αλλά αυτό μάλλον το ξέχασε.
«Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας», η οποία υπέστη τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη ιστορία, προστίθεται στο δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Υπέστη; Πολύ αισιόδοξος ο χρόνος που χρησιμοποιούν: Υπόκειται και θα υπόκειται για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα, είναι η σωστή διατύπωση.
Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι δέκα έτη, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη. Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.
Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Αγκάθι» αποτέλεσε το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, αλλά και το ύψος της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως ήταν ένα Eurogroup μεγάλης διαρκείας και πως έπειτα από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα θα “αποφοιτήσει” από την εποπτεία και θα σμίξει με τα κράτη που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης.
Ο Πορτογάλος πρόεδρος σημείωσε πως οι θεσμοί επιβεβαίωσαν πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και συνεπώς έχει ολοκλήρωσει το τρίτο πρόγραμμα του ESM. "Αυτό ήταν, έχουμε μια ομαλή προσγείωση ενός πολύ δύσκολου πρότζεκτ και δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα” είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μάριο Σεντένο σημείωσε πως η Ελλάδα θεσμοθέτησε πάνω από 450 νομοθετικές δράσεις, οι οποίες ήταν συχνά δύσκολες για τον ελληνικό λαό (όχι, δα! «Μεταρρυθμίσεις» για το καλό μας κάναμε)
Στο θέμα του χρέους ο πρόεδρος της Ευρωομάδας τόνισε πως το πακέτο μέτρων διαφυλλάσει τη βιωσιμότητά του, καθώς συμφωνήθηκε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF (ύψους 100 δισ.) και η περίοδος χάριτος των επιτοκίων κατά 10 χρόνια, η Ελλάδα θα λαμβάνει πληρωμές από τα ANFAS και τα SMP ως το 2022, αν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Παράλληλα, σημείωσε πως ο ESM εξουσιοδοτήθηκε να αποδεσμεύσει 15 δισ. στην Ελλάδα, έπειτα από την έγκριση των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας με συνολικά 24,1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις ανάγκες της μέχρι και 22 μήνες και δρώντας ως ασφάλεια από τα εξωτερικά ρίσκα.
Για τον Κλάους Ρέγκλινγκ η αλληλεγγύη που δείχνουν οι θεσμοί σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις είναι δίχως προηγούμενο, καθώς ο ESM έχει αποδεσμεύσει 215 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζεται η χρηματοδότηση του ΔΝΤ!
Λες και μας τα χάρισαν και δεν θα τα αποπληρώσουμε και με τόκο! Αυτό είναι «αλληλεγγύη»!
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους, τα οποία θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα περιορίσουν τους κινδύνους σε αυτό το διάστημα, συμπληρώνοντας πως καλωσορίζει και την πρόθεση για επιπλέον μέτρα βιωσιμότητας, αν χρειαστούν, μακροπρόθεσμα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως την επόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και, αν και δεν θα συμμετέχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα δώσει το «παρών» στη διαδικασία επιτήρησης.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως, αν και το ΔΝΤ έχει πίστη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο μεσοπρόθεσμο, οι ασάφειες των μέτρων μακροπρόθεσμα αποτελούν πρόβλημα. Όμως, συμπλήρωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι προσηλωμένοι στη λήψη επιπλέον μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.