Η φημολογούμενη κατάθεση αίτησης για υπαγωγή της Aegean Marine Petroleum Network στο καθεστώς χρεοκοπίας και προστασίας έναντι πιστωτών του Κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα έρχεται να ολοκληρώσει την πτώση της επιχείρησης που αποτέλεσε την κορωνίδα της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Δημήτρη Μελισσανίδη.
Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος
Όταν στις 6 Νοεμβρίου 2006 ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε την τιμή να χτυπήσει το κουδούνι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με αφορμή την είσοδο της Aegean Marine Petroleum Network, έδειχνε να είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου.
Πράγμα λογικό εάν αναλογιστούμε ότι στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην κορύφωση των επιχειρηματικών του σχεδίων κατορθώνοντας να ηγείται μιας εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
12 χρόνια μετά πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Η Aegean ετοιμάζεται να υποβάλλει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές με βάση το Κεφάλαιο 11 (Chapter 11) του Αμερικανικού Πτωχευτικού Κώδικα. Κοντολογίς η εταιρεία πρόκειται να κηρύξει χρεοκοπία.
Μπορεί να μην είναι χρεοκοπία για άμεση ρευστοποίηση και εκκαθάριση, όπως προβλέπουν άλλα κεφάλαια του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, αλλά δεν παύει να είναι χρεοκοπία. Και πλέον στο στόχαστρο είναι με έναν ευθύ τρόπο η εποχή που ήταν ισχυρός άντρας της εταιρείας ο Μελισσανίδης.
Όπως είναι γνωστό τυπικά ο Μελισσανίδης αποχώρησε από την εταιρεία το 2016 αφού η τελευταία αγόρασε, σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή, το μερίδιό του. Μόνο που τον χειμώνα που μας πέρασε δοκίμασε να κάνει ένα εντυπωσιακό come-back.
H ιδέα ήταν να αγοράσει η Aegean την εταιρεία HEC, εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων λιμανιών συμφερόντων Μελισσανίδη σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή (υπερτιμημένη κατά 300%), με το τίμημα να έχει τη μορφή μετοχών της Aegean που θα έδιναν ξανά στον Δημήτρη Μελισσανίδη τον έλεγχο της εταιρείας.
Με αυτή την ανταλλαγή ο Μελισσανίδης θα αποκτούσε ξανά και τυπικά τον έλεγχο της Aegean Marina Petroleum και μάλιστα χωρίς να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Σε αυτή την κίνηση αντέδρασε μια μερίδα αμερικανών επενδυτών, από αυτούς που στην Αμερική ονομάζουν «ακτιβιστές επενδυτές» και στους οποίους δεν αρέσει καθόλου να βλέπουν τις διοικήσεις των εταιρειών, ειδικά των εισηγμένων, να παίρνουν επιλογής που απαξιώνουν τις επιχειρήσεις.
Έκαναν προσφυγή κατά της συμφωνίας στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης και κατάφεραν να εξασφαλίσουν όχι μόνο ότι δεν θα συνεχιστεί διαδικασία πώλησης / εξαγοράς αλλά και ότι θα συμμετέχουν στη διοίκηση της επιχείρησης.
Στην προσπάθειά τους αυτή έκαναν πολύ σοβαρές καταγγελίες για τη μέχρι τότε διαχείριση της Aegean Marine Petroleum Network. Για παράδειγμα ανέφεραν ότι η Aegean Marine αγόραζε αποκλειστικά καύσιμα από την Aegean Oil, η HEC ναυλώνει πλοία από την Aegean Marine σε προνομιακές χαμηλές τιμές, ενώ υποστηρίζουν ότι ο Μελισσανίδης φόρτωσε την εταιρεία με 205 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του αποθηκευτικού σταθμού στο λιμάνι της Φουτζέιρα στη Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Από τη στιγμή που βρέθηκαν στη διοίκηση της εταιρείας αποφάσισαν να ψάξουν τους «σκελετούς στη ντουλάπα» της εποχής που ο Μελισσανίδης ήταν ο πραγματικός ηγέτης της εταιρείας.
Και όντως ανακάλυψαν διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα ανακάλυψαν, μέσα από τη διαδικασία οικονομικού ελέγχου, ότι υπήρχαν 200 εκατομμύρια δολάρια εισπρακτέα αλλά από συναλλαγές που δεν έγιναν, τα οποία και αναγκάστηκαν να διαγράψουν.
Εκτός όλων των άλλων ανακάλυψαν ότι ήταν υψηλό το ενοίκιο που πλήρωνε η Aegean στο κτίριο της «μητρικής» Aegean στον Πειραιά και είπαν ότι θα αναζητήσουν νέα έδρα, ενώ παράλληλα διαπίστωσαν ακριβό συμβόλαιο με συμβουλευτική εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη, τη Leskira Holdings, με την οποία αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεργασία.
Ιδιαίτερα, έχουν μπει στο στόχαστρό τους τα στελέχη που κατεξοχήν χρεώθηκαν την προώθηση της πολιτικής Μελισσανίδη και τα οποία εργάζονταν και σε άλλες εταιρείες ανάλογων συμφερόντων, όπως για παράδειγμα ο Σπύρος Φωκάς που είναι μέλος της διοίκησης του ΟΠΑΠ ή ο Σπύρος Γιαννιώτης, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών στην Aegean Marine που ταυτόχρονα είναι και στέλεχος οικονομικό σε άλλες επιχειρήσεις συμφερόντων Μελισσανίδη.
Στην βάση των παραπάνω είναι προφανές ότι εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για υπαγωγή της Aegean στο Chapter 11 ένας κύκλος θα έχει κλείσει για την εταιρεία.
Παρότι πρόκειται για χρεοκοπία για αναδιοργάνωση και όχι για εκκαθάριση και κλείσιμο, δεν παύει να σημαίνει ότι η αναδιοργανωμένη εταιρεία θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή.
Και σίγουρα δεν θα υπάρχει χώρος εκεί ούτε για τον Δημήτρη Μελισσανίδη ούτε για όσους λειτούργησαν ως εκπρόσωποι των δικών του συμφερόντων στην εταιρεία.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.