0
Ξυπνάμε ….έστω και αργά ως έθνος και ζητάμε επιτακτικά πλέον από «συμμάχους» την δυνατότητα χρήσης πραγματικά τρομερών πολεμικών πλοίων με τα οποία το ελληνικό αρχιπέλαγος θα ταρακουνηθεί. 

Mαζί με αυτό και οι Τούρκοι με τις «γιαλατζί» πολεμικές μαούνες τους, τις οποίες λένε ότι τις κατασκευάζουν μόνοι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είχε πολύωρες και εις βάθος συνομιλίες για την εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Πέραν της ανάλυσης για τις εξελίξεις στην περιοχή, ο Α/ΓΕΕΘΑ έθεσε στους αμερικανούς συνομιλητές του τρία βασικά θέματα:

Πρώτον, το ενδεχόμενο παραχώρησης δύο αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke,

Δεύτερον, την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-1 Predator και,

Τρίτον, την πιθανή ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα κατασκευής «ταχέων φρεγατών» κλάσης Freedom.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος κ.Αποστολάκης δεν μετέβη  χωρίς λόγο στις ΗΠΑ , ούτε χαίρει άδικα τόσης εκτίμησης από την αμερικανική πλευρά που δεν «χαμπαριάζει» γενικά  σε εχθρούς και «φίλους»  .

Ο ίδιος ο Α/ΓΕΕΘΑ φέρεται να συζήτησε,  σύμφωνα με την έντυπη μορφή της εφημερίδας το «Το Βήμα της Κυριακής», την πλήρη και ολοκληρωτική αναβάθμιση του ελληνικού πολεμικού στόλου.

Οι Έλληνες επιτελείς τόνισαν στους Αμερικανούς συναδέλφους τους ότι δεν μπορούν να μην υπολογίσουν ότι η Τουρκία θα παραλάβει την περίοδο 2020-25 έξι σύγχρονα υποβρύχια Type-214 από τους Γερμανούς , συν την ναυπήγηση του ελικοπτεροφόρου TCG ANADOLOU, και άλλων αντιτορπιλικών και φρεγατών μεταβάλλοντας το Status quo σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Αν και η Ελλάδα έχει …ξεκινήσει  εδώ και ένα μήνα συζητήσεις με την Γαλλία για την επίτευξη διακρατικής συμφωνίας για την πιθανή αγορά γαλλικών φρεγατών Belh@rr@ , αναζητά μαζί με τους Αμερικανούς την ισχυρή δυνατότητα παραχώρησης πολεμικών πλοίων που θα αποδεσμεύονταν από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Μιλάμε για ενεργοποίηση του αιτήματος παραχώρησης με οποιαδήποτε μορφή, τουλάχιστον δύο αντιτορπιλικών κλάσεων Arleigh Burke , η οποία σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Κογκρέσου θα είναι πιθανόν εφικτή σε λίγους μήνες για οποιαδήποτε χώρα .

Η Τουρκία όμως από την άλλη πλευρά κατασκευάζει για λογαριασμό του  πολεμικού ναυτικού της , τους νέους πυραύλους επιφανείας –επιφανείας  τύπου Cruise με το όνομα ATMACA με 250 χλμ βεληνεκές, ενώ ετοιμάζει και τους πυραύλους εδάφους-εδάφους BORA-2 με βεληνεκές άνω των 300 χλμ , προετοιμαζόμενη να παραβιάσει πολλές διεθνείς συνθήκες.

Αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί από την αμερικανική πλευρά , διότι όλες οι μεγάλες ελληνικές πόλεις εισέρχονται στο δραστικό βεληνεκές των τουρκικών πυραύλων σε ξηρά και θάλασσα, κάτι που δημιουργεί θέμα και στην ίδια την συμμαχία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει πέσει καταρχήν της μετακίνησης από την ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία στην Σούδα δύο εκ των τεσσάρων αντιτορπιλικών κλάσεως Arleigh Burke, και μιλάμε για τα USS CARNEY, USS DONALD COOK, USS Porter, USS Ross.

Η ναυτική βάση της Σούδας διαθέτει όλες τις υποδομές και η παρουσία τους εκεί θα έστελνε  ξεκάθαρο «μήνυμα» στον σουλτάνο Ερντογάν να μην  κάνει « προβοκάτσιες» στο ελληνικό Αρχιπέλαγος .

Την ίδια στιγμή άλλο σενάριο αναφέρει την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων αμερικανικών Φρεγατών κλάσεως «Freedom» .

Το νέο μοντέλο των σκαφών αυτών αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, έχει ισχυρές αντιαεροπορικές δυνατότητες και η ανάπτυξη του προγράμματος λαμβάνει νέα δυναμική, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει συμφωνήσει να αγοράσει έξι από αυτά τα σκάφη.

Το κόστος είναι υψηλότερο από αυτό των Belh@rr@, αλλά την ίδια στιγμή το εν λόγω πρόγραμμα είναι μακροπρόθεσμο.

Τέλος στις συζητήσεις τέθηκε και το θέμα προμήθειας από ελληνικής πλευράς των μη επανδρωμένων οχημάτων MQ-1Predator .

Η απόκτηση τέτοιων πιθανών εξοπλισμένων μη επανδρωμένων οχημάτων θα αναβάθμιζε τρομακτικά τις δυνατότητες εντοπισμού εχθρικών στόχων από τον αέρα, με στόχο να μην καταπονούμε τα πολεμικά αεροσκάφη και τους πιλότους μας συνεχώς.

Επίσης θα αύξανε και τις δυνατότητες στο τομέα της έρευνας και διάσωσης /παρατήρησης από κοινού με τα p-3 ORION .

Η ελληνική ηγεσία εκτιμά ότι η ένταξη των αμερικανικών UAV MQ-1 θα γίνονταν ομαλά με την συμφωνία για την μεταστάθμευση μοίρας αμερικανικών MQ-9 RΕAPER  στην Λάρισα όπου θα εκπαιδεύονταν άμεσα το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό.

Ενδεικτική πάντως της στενής σχέσης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον στον αμυντικό τομέα ήταν και η συνάντηση που είχε ο ναύαρχος Αποστολάκης με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις.

Ο πολιτικός προϊστάμενος του Πενταγώνου θεωρείται από πολλούς η «ήρεμη δύναμη» της κυβέρνησης Τραμπ. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.

Σε αυτήν τέθηκαν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις από τα Βαλκάνια ως την Ανατολική Μεσόγειο. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην Τουρκία, χώρα που απασχολεί πάρα πολύ το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο, το οποίο ανησυχεί σφόδρα για την προσέγγιση Αγκυρας – Μόσχας, αλλά και για το είδος των σχέσεων Τουρκίας – Ιράν και τον ρόλο της πρώτης στη Μέση Ανατολή.

Τόσο στη συνάντησή του με τον κ. Μάτις όσο και σε αυτές με τον ομόλογό του, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, τον βοηθό υπουργό Αμυνας για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους, τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Τζόναθαν Κόεν (οι δύο άνδρες βρέθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν στις συνομιλίες της διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου – HLCC), αλλά και τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις Τίνα Καϊντάναου (παρακολουθεί χρόνια την Ελλάδα και την Τουρκία), ο έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ ανέλυσε με λεπτομέρειες την τουρκική πρακτική στην περιοχή, δίνοντας έμφαση στην ανησυχία που προκαλεί η πιθανή ταυτόχρονη προμήθεια από την Αγκυρα τόσο αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 όσο και του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ανάλογες συζητήσεις είχε την Πέμπτη και την Παρασκευή, 10 και 11 Μαΐου, με τον ναύαρχο Τζέιμς Φόγκο, διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νάπολι της Ιταλίας, αλλά και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο Κογκρέσο πάντως έχει φουντώσει η συζήτηση για πιθανό «πάγωμα» της προμήθειας των F-35 αν η Αγκυρα προχωρήσει με τους S-400. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η τελετή παράδοσης του πρώτου F-35 στην Πολεμική Αεροπορία της γείτονος θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο και η παραλαβή του τον Νοέμβριο του 2019. Επομένως, πολλά μπορεί να συμβούν ως τότε..

Η Τουρκία σύμφωνα και με Αμερικανούς αξιωματούχους, και αμυντικούς αναλυτές έχει πάρει το δικό της «μονοπάτι» στην εξωτερική πολιτική και κινείται ήδη στον άξονα Μόσχα-Ιράν –Πεκίνο , ενώ η οικονομική κατρακύλα της θα την οδηγήσει σύντομα στην «αγκαλιά» του Πεκίνου και της Τράπεζας επενδύσεων , λόγω  στενών σχέσεων.


Γι αυτό και για πολλά άλλα οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποδεσμεύσουν κρίσιμο πολεμικό υλικό για την Ελλάδα και όπως δείχνουν αργά η γρήγορα θα το πράξουν για δικό τους κυρίως συμφέρον.


Εμείς όμως ξυπνάμε όπως φαίνεται από τον λήθαργο της άνομης τάξης πραγμάτων της  ΕΕ, η οποία μας είχε υπνωτίσει εντελώς στέλνοντας στο λήθαργο πολλούς πολιτικούς μας που δεν «αναγνώρισαν» έγκαιρα τον τεράστιο νέο-οθωμανικό κίνδυνο και την προσπάθεια αναβίωσης της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας από ένα « μη» Τούρκο τον Ρ.Ν. Ερντογάν ο οποίος  καθυβρίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ ΗΠΑ και ΕΕ.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top