Πράξη γίνεται η δέσμευση του Μ.Μακρόν για «στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση θερμού επεισοδίου» αφού δύο γαλλικές φρεγάτες FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η Languedoc και η Aquitaine) θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού με χρονομίσθωση.
Σημειώνεται ότι πριν τρεις ημέρες για πρώτη φορά έστω και σε λεκτικό επίπεδο μια σύμμαχος χώρα πήρε θέση υπέρ της Ελλάδας αναφορικά με μια μελλοντική πολεμική διένεξη με την Τουρκία καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την ετοιμότητα της Γαλλίας να προσφέρει στήριξη σε περίπτωση που η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Μεσόγειο από το βήμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Δήλωσε ότι η αμυντική συνεργασία και η αλληλεγγύη στην ΕΕ είναι προτεραιότητα για τη χώρα του και τόνισε ότι όπως η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί εξωτερική απειλή, το ίδιο έχει κάνει και με την Ελλάδα, έχοντας διαβεβαιώσει και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση της Καθημερινής και τον Βασίλη Νέδο σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν) και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται.
Aποφάσισαν να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο. Πέρα από την ουσιαστική «ανάσα» που δίνει με αυτόν τον τρόπο στο Π.Ν. η Γαλλία, πρόκειται για ένα ουσιαστικό και ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ε.Ε., σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.
Επί του πρακτικού σκέλους της συμφωνίας Αθηνών και Παρισιού, οι δύο φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με πενταετή συμφωνία leasing και αμέσως πληρώματα του Π.Ν. θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε ώς το τέλος του θέρους να είναι απολύτως μάχιμα.
Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Π.Ν., όχι «γυμνές» αλλά με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων. Η απόφαση αυτή για leasing ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του Π.Ν. να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο, κυρίως όμως στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η (ευρωπαϊκή) φρεγάτα πολλαπλών ρόλων FREMM (στα γαλλικά, Frégate Multi-Mission και στα ιταλικά, Fregata Europea Multi-Missione) αποτελεί κοινή σχεδίαση δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών ναυπηγικών οίκων, της γαλλικής DCNS και της ιταλικής Fincantieri, που μπορεί να αναλάβει την εκτέλεση επιχειρήσεων αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού, και αντιεπιφανειακού πολέμου, καθώς επίσης και την προσβολή στόχων ξηράς.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον αντιαεροπορικό πόλεμο, η φρεγάτα στη βελτιστοποιημένη γι’ αυτή την αποστολή παραλλαγή της διαθέτει πολύ σημαντικές δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.
Γενικά, η FREMM έχει σχεδιαστεί για να επιχειρεί σε κορεσμένα επιχειρησιακά περιβάλλοντα πλησίον των ακτογραμμών («παράκτια»-«littorals» με βάση την ορολογία του Ναυτικού των ΗΠΑ), με δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων αέρος και επιφανείας.
Επίσης, διαθέτει όλες εκείνες τις αναγκαίες επικοινωνιακές και λοιπές δυνατότητες για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων μαζί με άλλες ναυτικές δυνάμεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου συνασπισμού.
Τέλος, η φρεγάτα θα μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, και να επιχειρεί οργανικά μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV: Unmanned Air Vehicles) και μη επανδρωμένα (ναυτικά) οχήματα επιφανείας (USV: Unmanned Surface Vehicles). Μάλιστα, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή σχεδίαση που διαθέτει αυτή τη δυνατότητα.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των βασικών σχεδιαστικών χαρακτηριστικών των φρεγατών, θα πρέπει επίσης να τονίσουμε τη σπονδυλωτή σχεδίασή τους (ιδιότητα που επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του συγκεκριμένου χρήστη) καθώς και το πολύ υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης της καθημερινής λειτουργίας και παρακολούθησης, εντοπισμού και επισκευής τυχόν βλαβών του ίδιου του πλοίου αλλά και των συστημάτων του, που έχει ως διττό αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και τις πολύ περιορισμένες απαιτήσεις επάνδρωσης.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι FREMM έχουν σχεδιαστεί για τουλάχιστον 3.500 ώρες εν πλω σε ετήσια βάση. Το πλήρωμα της γαλλικής φρεγάτας FREMM, λόγω της υψηλής αυτοματοποίησης και της αυξημένης εργονομίας, ανέρχεται σε μόλις 108 άτομα (22 αξιωματικοί, 16 υπαξιωματικοί και 70 ναυτοδίοποι).
Βέβαια, τα πλοία διαθέτουν ενδιαιτήσεις για συνολικά 145 άτομα, γεγονός που επιτρέπει την επιβίβαση (με παροχή των αναγκαίων διευκολύνσεων διοίκησης και ελέγχου) διευθύνοντος επιτελείου, ομάδων ειδικών δυνάμεων ή ακόμη και επισήμων προσώπων.
Το μειωμένο, σε σχέση με άλλους τύπους πλοίων ακόμη και μικρότερου εκτοπίσματος, πλήρωμα οφείλεται στην υιοθέτηση των τεχνολογιών «smart-ship» (σε ελεύθερη μετάφραση, «έξυπνο» πλοίο), όπως η πλήρως ολοκληρωμένη γέφυρα (σχεδιαστική σύλληψη που αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε για το πρόγραμμα των φρεγατών τύπου Delta του Ναυτικού της Σιγκαπούρης), η ύπαρξη τοπικού δικτύου περιοχής και η ευρεία δικτύωση αισθητήρων παρακολούθησης της κατάστασης και λειτουργίας του πλοίου (π.χ. αισθητήρες πυρανίχνευσης, εντοπισμού εισροής ύδατος, κ.λ.π.), η βελτιωμένη διεπαφή χειριστή-συστημάτων στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης (ΚΠΜ), κ.λ.π.
Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM (δηλαδή το 2023), η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra, που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας.
Παρότι οι συζητήσεις για την αγορά των νέων Belh@rra έχουν ξεκινήσει πριν από περίπου τέσσερις μήνες, η τελική συμφωνία φαίνεται να είναι αρκετά κοντά.
Eδώ να προσθέσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται για την απόκτηση 4 πλοίων του τύπου και θα αναβαθμίσουν κάθετα τις δυνατότητες του ΠΝ.
Μάλιστα, το leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM, ουσιαστικά, λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τη συμφωνία. Πέρα από τις δύο φρεγάτες, η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι περιλαμβάνει πρόσθετες λεπτομέρειες οι οποίες θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι Γάλλοι ουσιαστικά δεσμεύονται ότι για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη προμήθειας πυραύλων τύπου EXOCET από την Ελλάδα, αυτοί θα παραχωρούνται έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια μιας γενικότερης ευρωπαϊκής στήριξης της Ελλάδας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, επτά κατά και 18 αποχές) ενέκρινε ψήφισμα που περιγράφει τη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους ως «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου».
Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, αναφερόμενος στην πρόσφατη συντριβή του Μιράζ που οδήγησε στον θάνατο του Γ. Μπαλταδώρου, αναφέρθηκε σε ακήρυχτο πόλεμο από το 1974. Οι πιλότοι, είπε, εμπλέκονται σε αναχαιτίσεις που είναι «ενέργειες οι οποίες συναντιούνται μόνο σε πόλεμο ή τουλάχιστον έχουν συνθήκες πολέμου».
Το πρωί της Τετάρτης, το παλιό ρυμουλκό «Νέστωρ» του Πολεμικού Ναυτικού αποχαιρέτησε την επιφάνεια της θάλασσας και βυθίστηκε, δημιουργώντας το πρώτο...Read more »
Οι μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική και την ιταλική πλευρά είναι πλέον σε προχωρημένο στάδιο, και το Πολεμικό μας Ναυτικό θα εξασφαλίσ...Read more »
Ο Νίκος Δένδιας, απάντησε σε σχετική ερώτηση, για την ενοποίηση των ταμείων ΤΕΘΑ, ΤΕΣ και ΤΑΑ. Αξιοποίηση περιουσίας τους και εκμετάλλευση από ΝΠΙΔ.Ε...Read more »
Η Ένωση Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας, εξέδωσε νέα ανακοίνωση με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη μισθολογική πολιτική που ακολουθεί ...Read more »
Αλλαγή δεδομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις έπειτα από τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, σχετικά με τις αυξήσεις έως και 20% που...Read more »
Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της τελευταίας 25ετίας εκκινεί η κυβέρνηση αξιοποιώντας το θετικό κλίμα στην Ευρώπη με το πρόγραμμα ReArm Europe,...Read more »
Η «Ημέρα της Απελευθέρωσης» όπως την χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί παγκόσμιο σοκ! Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στα αυ...Read more »
Μια νέα πραγματικότητα αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ελλάδα, με τους λογαριασμούς πληρωμών, σε μια προσπάθεια των τραπεζών να αυξήσουν τα έσοδα από π...Read more »
«Το βήμα της Ελλάδας για ένταση στο Αιγαίο», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Sözcü.Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: "Αποκαλύφθηκε ...Read more »
Πακιστανός εν ελλάδι δημοσιογράφος, φέρνει ξανά ΄στη δημοσιότητα το θέμα της επιστροφής απο την Γερμανία χιλιάδων αλλοδαπών μουσουλμάνων το οποίο προ...Read more »
Με έναν τρόπο που καταδεικνύει την ανυπαρξία και την διεθνή ανυποληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη η χώρα έχει μείνει έξω από όλες τις εξελίξεις που θα ...Read more »
Ένα μήνα μετά την αρχική ειδοποίηση από την Ευρώπη και η Ελλάδα μπήκε στη μακρά λίστα των δεκάδων χωρών στις οποίες πωλείται το πολύ δημοφιλές όπως θ...Read more »
Δεν έχει τέλος ο σάλος που προκλήθηκε έπειτα από το υβριστικό σύνθημα που φώναξε τμήμα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού κατά τ...Read more »
«Μη εγκεκριμένο από το ΓΕΝ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας» αναφέρουν πληροφορίες από το ΥΠΕΘΑ ότι ήταν το σύνθημα που φώναξε το άγημα του ΠΝ κατά τη...Read more »
Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης, όπως με πληροφόρησαν οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου, σας γνωρίζω ότι ειδικά για τα στελέχη του ΠΝ λαμβάνονται σ...Read more »
Το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι έχασε τη ζωή του ένας βατραχάνθρωπος κατά τη διάρκεια άσκησης της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.Σύμφωνα με την αν...Read more »
Δημοσίευση σχολίου
aprieztmkrdezign
218168578325095
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.
Emoticon
Click to see the code! To insert emoticon you must added at least one space before the code.
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.
EmoticonClick to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.