Έντονη τουρκική κινητικότητα στον Εβρο από τους Τούρκους. Κατασκευάζουν διώρυγα/κανάλι απέναντι από το Πραγγί.
Όλοι φαίνεται να ψάχνονται και να προσπαθούν να διαβάσουν το «μυαλό» των Τούρκων.
Υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν τους Τούρκους να προσπαθούν να ενώσουν τα νερά του Εβρου και να τα εκτρέψουν με διώρυγα προς τον ποταμό Εργίνη και από εκεί να πέσουν στο βόρειο Αιγαίο.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώσουν την στάθμη του ποταμού Εβρου ώστε να μπορέσουν να κάνουν ταχεία προέλαση οι τουρκικοί σχηματισμοί χωρίς την χρήση αυτοκινούμενων πλωτών γεφυρών εφόδου SYHK – SAMUR.
Ουζούνκιοπρου-Διδυμότειχο-Μεταξάδες είναι το πιο σύντομο δρομολόγιο κάθετης υπερκέρασης και υπακούει στον άξονα Ουζούνκιοπρου-Εβρος-Κάρτζαλι που έχει δηλώσει ο Ερντογάν πως ανήκει «στα σύνορα της καρδιάς του».
Η περιοχή Μάνδρας είναι το πιο στενό Ελληνικό σημείο στον χάρτη. Από εκεί θέλαν να περάσουν με «Βαριοπούλα» και να αποκόψουν το βόρειο Έβρο σύμφωνα και με παλαιότερες πληροφορίες.
Οι τουρκικές κινήσεις φαίνεται να υπακούουν σε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο «Βαριοπούλα».
Σύμφωνα με το σχέδιο «Βαριοπούλα» ο όγκος του τουρκικού Στρατού (μονάδες αρμάτων μάχης κυρίως) πρέπει να έχει κάνει «σφήνα» στην κοιλάδα που βρίσκεται παράλληλα με τον ποταμό Ερυθροπόταμο και να προσπαθεί να φτάσει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα που βρίσκονται σε απόσταση μόλις 30 χλμ..
Στη συνέχεια ακολουθούν οι δευτερεύοντες τρεις άξονες επίθεσης βόρεια του κύριου άξονα. Μόνο η κακή εκτέλεση του όλου σχεδίου θα μπορούσε να δώσει χρόνο και πιθανότητες επιτυχούς αντίστασης από ελληνικής πλευράς ανέφεραν τότε οι πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο «Βαριοπούλα»
Το evros-news.gr αναφέρει πως κάτι πονηρό φτιάχνουν οι Τούρκοι στις παρέβριες περιοχές που βρίσκονται απέναντι από το χωριό Πραγγί Διδυμοτείχου, προφανώς κοντά στην πόλη τους Ουζούνκιοπρου, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, προσπαθώντας να εξηγήσει τα σοβαρά προβλήματα με τις πλημμύρες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και ολόκληρος ο δήμος του.
Ο κ.Πουλιλιός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS 94.2 και τον Σταύρο Αποστολίδη, αναφέρθηκε σε «πονηρές» κατασκευές των Τούρκων, απέναντι από το Πραγγί, αποδίδοντας σε αυτές τμήμα της καταστροφής που υπέστη φέτος η περιοχή από τις πλημμύρες.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, επιβεβαίωσε έμμεσα το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι:
«Κάτι πονηρό συμβαίνει στην Τουρκία για ψάξτε το. Κάποια πονηριά έχει γίνει από την πλευρά της Τουρκίας. Ψάξτε το, περιέχει αλήθεια…»
«Πρόκειται για μια κατασκευή που μοιάζει με κανάλι ή διώρυγα που στόχο έχει να παροχετεύει νερά για την εκτόνωση του Εργίνη», χωρίς όμως και ο ίδιος να μπορεί να μιλήσει με περισσότερες λεπτομέρειες.
Πάντως τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να διαπιστωθεί τί ακριβώς συμβαίνει από τους γείτονες μας.
Τούρκος Πρωθυπουργός: Αισθανόμαστε την Κομοτηνή στην καρδιά μας
Στις προκλητικές δηλώσεις των γειτόνων που αυξάνονται μέρα με την ημέρα έρχεται να προστεθεί ακόμη μία που αφορά άμεσα την πόλη μας. Διά στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού ακούσαμε ότι η Κομοτηνή είναι στην …καρδιά του, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Προύσα αναφέρει ο xronos.gr
Πιο αναλυτικά σε πρόσφατη ομιλία του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος έχει επισκεφθεί την πόλη μας στο πρόσφατο παρελθόν, συμπεριέλαβε την Κομοτηνή (Γκιουμουλτζίνα, όπως την αποκάλεσε) στις πόλεις στις οποίες «χτυπά» η καρδιά της τουρκικής κυβέρνησης, του τουρκικού έθνους.
«Εμείς την Πρίστινα, το Κόσσοβο, το Μόσταρ, την Κομοτηνή, τα Σκόπια, το Σεράγιεβο τα αισθανόμαστε στην καρδιά μας όπως την Σμύρνη, την Προύσα και την Κωνσταντινούπολη» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος χειροκροτήθηκε από πλήθος ακροατών.
Στον Έβρο βρίσκονται τρεις ελληνικοί κύριοι σχηματισμοί:
Η XVI M/K ταξιαρχία Πεζικού, με ζώνη ευθύνης το βόρειο τμήμα, η 50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με ζώνη ευθύνης το κεντρικό Έβρο και η 12η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού, στο νότιο τμήμα του. Η υποστήριξη σε τεθωρακισμένα (εκτός των οργανικών αρμάτων των ΕΜΑ) προέρχεται από δύο ΤΘΤ με άρματα LEoprad 2HEL/A4 τις ΧΧΙ η οποία υπάγεται στην XVI M/K και ΧΧΙΙΙ η οποία υπάγεται στην 12η Μ/Κ.
Συνολικά στο Δ΄ ΣΣ υπάρχουν πάνω από 600 άρματα μάχης (Leopard 2HEL/2A4 και Leopard 1A5 και περί τα 1.000 και πλέον τεθωρακισμένα της οικογενείας M-113A1/A2 τα οποία βέβαια έχουν περιορισμούς στη χρήση τους στο κορεσμένο από απειλές πεδίο δράσης του Έβρου.
Υπάρχουν βέβαια και αρκετές εκατοντάδες Μ 113A1/A2 ATV εξοπλισμένα με βλήματα Improved TOW τα οποία μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις στην προστασία των Μηχανοκίνητων σχηματισμών.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.