«Μαμά η Δέσποινα είμαι, τράκαρα. Είμαι στην Αστυνομία», ακούστηκε να λέει μία τρεμάμενη γυναικεία φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.
Η ώρα περασμένες 02:00 τα ξημερώματα και η ηλικιωμένη γυναίκα από την Πάτρα δεν πίστευε στ’ αυτιά της ακούγοντας την «κόρη» της να εκλιπαρεί για βοήθεια.
Το περιστατικό είναι πραγματικό -ένα από τα εκατοντάδες που έχουν καταγγελθεί στην ΕΛ.ΑΣ.- και συνέβη τη Δευτέρα στην Πάτρα. Αμέσως μετά την «κόρη» της το τηλέφωνο παίρνει μία άλλη γυναίκα που συστήνεται ως αστυνομικός και ξεκινάει να λέει στη μητέρα για το τροχαίο δυστύχημα που δήθεν έχει εμπλακεί η κόρη της. Ωστόσο, η ηλικιωμένη γυναίκα υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά απ’ αυτά που άκουγε στο τηλέφωνο και πιο συγκεκριμένα την ξένισε η ομιλία της γυναίκας που ακούγονταν σαν αλλοδαπή. Τότε άρχισε να απαιτεί να της δώσει την κόρη της να μιλήσουν, κάτι που η «αστυνομικός» δεν έκανε με τη μητέρα να κλείνει το τηλέφωνο. Άμεσα τηλεφώνησε στην κόρη της, η οποίας της εξήγησε ότι δεν έχει εμπλακεί σε κανένα τροχαίο και ότι είναι καλά.
Κι αν η γυναίκα από την Πάτρα είναι τυχερή, δεν ισχύει το ίδιο με την περίπτωση μίας ηλικιωμένης γυναίκας από την Αργυρούπολη που πείστηκε ότι ο γιος της είχε τραυματίσει βαριά κάποιον άλλο άνθρωπο σε τροχαίο (όντας μεθυσμένος) και έδωσε 500 ευρώ μετρητά στον «αστυνομικό» που πήγε στο σπίτι της για να... αφήσει ελεύθερο το παιδί της.
Ακόμη πιο μακάβριο, πάντως, είναι ένα περιστατικό που πριν από μερικές ημέρες συνέβη στον Τύρναβο, όπου ένας 54χρονος μαζί με άγνωστη μέχρι στιγμής συνεργό του που αναζητείται, αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν 34χρονο, ιδιοκτήτη καταστήματος, στον οποίο είπαν πως πέθανε η μητέρα της και του ζήτησαν χρήματα έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα της κηδείας. Μάλιστα, το ποσό που του ζητούσαν κυμαινόταν στα 2.200 ευρώ. Ο 34χρονος αντιλήφθηκε την απόπειρα απάτης σε βάρος του και ενημέρωσε τις αστυνομικές Αρχές, ενώ για την παραλαβή του χρηματικού ποσού μετέβη στο προαναφερόμενο κατάστημα ο 54χρονος, όπου και συνελήφθη επί τόπου από τους αστυνομικούς.
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση και η ανέχεια έχουν «γεννήσει» απάτες της εποχής που στόχο έχουν το γρήγορο έστω και μικρό κέρδος. Το insider.gr εντόπισε τέσσερις απ’ αυτές και σας τις παρουσιάζει.
Τροχαίο ατύχημα: Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή απάτης, που στοχεύει στην πρόκληση πανικού του θύματος. Οι δράστες συγκεντρώνουν βασικές πληροφορίες -κάποιες φορές «χτυπούν» και εντελώς στην τύχη- για το υποψήφιο θύμα και πιο συγκεκριμένα για την οικογενειακή του κατάσταση. Τότε, βραδινές ώρες ώστε να πιάσου κυριολεκτικά στον ύπνο τα υποψήφια θύματα τους, πραγματοποιούν τηλεφωνική κλήση στο σπίτι και συστήνονται είτε ως αστυνομικοί, είτε ως δικηγόροι. Αν το υποψήφιο θύμα «τσιμπήσει», τότε ξεκινάει η δεύτερη φάση του σχεδίου, αυτή της ενημέρωσης του θύματος για κάποιο τροχαίο δυστύχημα ή κάποιον βαρύτατο τραυματισμό που έχει προκαλέσει το συγγενικό τους πρόσωπο (σ.σ. συνήθως επικαλούνται τα παιδιά). Εάν επιτύχουν και σε αυτό το στάδιο, τότε μπαίνει μπροστά η υλοποίηση του τρίτου σκέλους της απάτης που είναι η ενημέρωση ότι προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του «δικού» τους ανθρώπου και να απεμπλακεί από τις ποινικές συνέπειες χρειάζεται να δώσουν κάποιο χρηματικό ποσό. Μάλιστα, λένε στα υποψήφια θύματα, ότι θα στείλουν κάποιον «συνάδελφο» ή «συνεργάτη» προκειμένου να παραλάβει άμεσα τα λεφτά από το σπίτι.
Οικονομική βοήθεια: Πρόκειται για μορφή απάτης που έχει ως υποψήφια θύματα ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Οι επιτήδειοι έχουν φροντίσει να μάθουν λεπτομέρειες για την οικογενειακή και οικονομική τους κατάσταση, τα παιδιά τους και πού βρίσκονται αυτά, το επάγγελμά τους και άλλες λεπτομέρειες, απαραίτητες για να επιτύχουν τον σκοπό τους. Τότε παρουσιάζονται -συνήθως στους γονείς- και συστήνονται ως φίλοι, συνάδελφοι ή ακόμη και λογιστές που έχουν συναλλαγές με κάποιο μέλος της οικογένειας τους, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να «τακτοποιηθεί» άμεσα. Υπάρχουν καταγγελίες ότι δράστες έχουν αφαιρέσει χρήματα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα από τα σπίτια εκμεταλλευόμενοι την πρόθεση των θυμάτων τους να τους «ψήσουν ένα καφεδάκι».
Διορισμός μέσω ΑΣΕΠ: Ποιος δεν θέλει να βρει δουλειά στο Δημόσιο στα χρόνια της κρίσης; Αυτή ακριβώς την αγωνία εκμεταλλεύονται και οι επιτήδειοι που πλησιάζουν ανυποψίαστους πολίτες και με το πρόσχημα ότι έχουν τη δυνατότητα να τους διορίσουν μέσω του ΑΣΕΠ σε Υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, καταφέρνουν να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Το συγκεκριμένο είδος απάτης έχει διαπιστωθεί και σε συγγενείς (σ.σ. γονείς κυρίως) τα οποία οι δράστες προσεγγίζουν και υπόσχονται βοήθεια για το παιδί τους παίρνοντας την ανάλογη προκαταβολή για τις «υπηρεσίες» τους και στη συνέχεια εξαφανίζονται.
Fake διαγωνισμοί: Τους τελευταίους μήνες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν φτάσει πολλές καταγγελίες για μία νέα μορφή απάτης, με υποψήφια θύματα χρήστες διαδικτυακής εφαρμογής ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων. Στα μηνύματα αυτά προτρέπονται οι χρήστες να ακολουθήσουν διαδικτυακούς συνδέσμους, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις για να κερδίσουν «δωροεπιταγή», προερχόμενη από γνωστές αλυσίδες καταστημάτων - σουπερμάρκετ. Στη συνέχεια καλούνται να διαδώσουν τον απατηλό διαγωνισμό σε επαφές τους στα κοινωνικά δίκτυα, συμβάλλοντας έτσι στην εξάπλωση του φαινόμενου και να καταχωρήσουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως διευθύνσεις και προσωπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς. Μάλιστα, προκειμένου να γίνουν ακόμα πιο πειστικοί οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία γνωστών εταιριών, ενώ παράλληλα η κοινοποίηση τους σε δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης καθιστά την εξάπλωσή τους ιδιαίτερα γρήγορη.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.