Το γεγονός ότι ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει βεβαρυμμένο παρελθόν σχιζοφρένειας, δεν αποτελεί πια μυστικό.
Ο σημερινός εκδότης της εφημερίδας TEMA, Μέρο Μπάζε, στο παρελθόν είχε κάνει σχεδόν σίριαλ της εποχής τις αναδημοσιεύσεις κλινικής καρτέλας και άλλων ιατρικών γνωματεύσεων που αποδεικνύουν σαφώς ότι έπασχε από σε προχωρημένο στάδιο σχιζοφρένεια.Πολιτικοί, όπως ο Σαλί Μπερίσα και πρόσφατα και η Μονίκα Κριεμάδι συνέστησαν ιατρικές εξετάσεις για τον κύριο Ράμα, μετά από τις συχνές εξάρσεις στις ομιλίες του στο Κοινοβούλιο.
Τελευταία όμως, επέσυρε την προσοχή η αντίδραση του ίδιου του γνωστού νευρολόγου Μεντόρ Πετρέλια, διευθυντή της κλινικής όπου νοσηλεύτηκε και νοσηλεύεται ο Ράμα. Αφορμή υπήρξε μια μαύρη λίστα 101 ατόμων που κυκλοφόρησε ο ίδιος ο αλβανός πρωθυπουργός, στη οποία είχε συμπεριλάβει και τον ίδιο τον ιατρό του.
Αμέσως, μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας, όλοι έσπευσαν να αναρωτηθούν αν η αναφορά του ιατρού Πετρέλια έχει σχέση με τη διαρροή της κλινικής καρτέλας του κυρίου Ράμα στον τύπο, γνωρίζοντας ότι αυτή η καρτέλα βρίσκεται στην Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Αρ. 5 των Τιράνων, όπου ο Ράμα νοσηλεύτηκε και νοσηλεύεται με τη διάγνωση βεβαρυμμένη σχιζοφρένεια κι όπου ο Πετρέλια είναι διευθυντής.
Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπέφερε εξαιτίας βεβαρυμμένων ψυχασθενών παθήσεων κι έχει νοσηλευτεί συστηματικά στην κλινική νευρολογίας του εν λόγω νοσοκομείου κατά τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια. Στη συνέχεια, ύστερα από συστάσεις της ιατρικής επιτροπής εστάλη στο Παρίσι για μια πιο εξειδικευμένη παρακολούθηση κι εντατική θεραπεία.
Οι πρώτες ενδείξεις της ασθένειας του Ράμα χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, πράγμα που εμπίπτει με τις τακτικές επισκέψεις του στα νοσοκομεία.Όπως αναγράφεται στις κλινικές καρτέλες και βάσει των ομολογιών των θεράποντων ιατρών, ο ασθενής Ράμα εμφανιζόταν ιδιαίτερα επιθετικός όχι μόνο στα κοινωνικά περιβάλλοντα, αλλά και με τα μέλη της οικογένειάς του. Αυτό υποχρέωνε την οικογένεια να ζητούσε πάντα τη βοήθεια του νοσοκομείου. Εκείνη την εποχή, έχοντας υπόψη ότι ο πατέρας του Κριστάκι Ράμα ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της νομενκλατούρας, στον Έντι επιφυλάσσονταν ιδιαίτερη μέριμνα στους νοσοκομειακούς θαλάμους όπου νοσηλευόταν.
Η χρήση βίας έναντι της μητέρας και της συζύγου του εκείνης της περιόδου υποχρέωσαν τις αρχές ώστε για τον ασθενή Ράμα να εφαρμόσουν ειδική ιατρική αγωγή, η οποία συνεχίστηκε στο Παρίσι. Η διάγνωση για την οποία συμπέρανε το ιατρικό τιμ, όπως φαίνεται κι από την κλινική καρτέλα του, ήταν «βεβαρυμμένη σχιζοφρένεια» με συμπτώματα χρήσης βίας που εμφανίζεται έναντι των μελών της οικογένειας κι υπόλοιπων ατόμων. Η σχιζοφρένεια προκάλεσε επιθετική κατάθλιψη και διακυμάνσεις μνήμης που συνοδεύονταν με αϋπνίες του ασθενή Ράμα.
Ο Ράμα νοσηλεύονταν συστηματικά στο Νευρολογικό Θάλαμο παρά του Νοσοκομείου Αρ. 5. Τα πανομοιότυπα της ιατρικονομικής γνωμάτευσης, των βίαιων ενεργειών και επιθετικότητας του Ράμα, την κλινική καρτέλα θεραπείας για σχιζοφρένεια του Ράμα, οι δικαστικές αγωγές για την άρνηση της πατρότητας του γιου του, ήρθαν στην επιφάνεια και κατά την έκδοση του διαζυγίου με την ταλαντούχα ηθοποιό Ματίλντα Μακότσι (Ράμα), θύμα της απάνθρωπης συμπεριφοράς του ανισόρροπου συζύγου της, σε μια δίκη που κράτησε 9 χρόνια.
Τα συμπτώματα της ασθένειας της σχιζοφρένειας του Ράμα, που εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, συνεχίστηκαν με την ίδια προβληματικότητα κι επικινδυνότητα και τα επόμενα χρόνια. Εκείνοι που υπέφεραν περισσότερο τις συνέπειες ήταν τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντός του. Όπως φαίνεται στην κλινική καρτέλα του Ράμα, οι ιατροί συνέστησαν ώστε οι ιατρικοί έλεγχοι να ήταν τακτικοί. Αυτοί συνέστησαν τακτικό έλεγχο και παρουσία ανά τριών μηνών ενώπιον των ιατρών του νοσοκομείου όπου θεραπεύονταν. Τακτικά επισκέπτονταν και νοσηλεύονταν στη εν λόγω κλινική ο Ράμα και κατά τη χρονική περίοδο 1991-1997. Οι εξετάσεις γίνονταν για να διαπιστώσουν οι ιατροί πόσο προχωρούσε η ασθένεια και ποια ήταν τα αποτελέσματα της ιατρικής παρέμβασης, καθώς και για την ανανέωση της θεραπευτικής αγωγής.
Είναι πολλά τα επεισόδια που οι συμπεριφορές του Ράμα επιφέρουν δραματικά συμβάντα. Υπάρχουν επίσης και οι αυτόπτες μάρτυρες που ενθυμούνται αυτά τα συμβάντα και δεν είναι λίγοι. Ένα από τα γεγονότα, που παρέμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη πολλών ανθρώπων εκείνης της εποχής, εξαιτίας της σύνθετης προβληματικότητας, ήταν εκείνο του 1985 στο Μπουρέλι, στη στρατιωτική μονάδα όπου είχε κληθεί σε στρατιωτικά γυμνάσια. Πρόκειται για εκείνα τα φαντασιόπληκτα στρατιωτικά γυμνάσια όπου υποχρεωτικά συμμετείχαν όλοι οι αλβανοί πολίτες. Όλοι τους ήταν υποχρεωμένοι να συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. Η κλήση του Ράμα για να συμμετάσχει στα στρατιωτικά γυμνάσια προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην οικογένεια του Ράμα, οι οποίοι φοβούνταν για τη συμπεριφορά του, αφού ήταν υπό το καθεστώς εντατικής θεραπείας. Αρκετοί φίλοι της οικογένειας έκαναν τα αδύνατα δυνατά, παρεμβαίνοντας στους στρατιωτικούς ιθύνοντες της Στρατιωτικής Μονάδας ώστε να μην οπλίζονταν ο Ράμα, διότι τίθενται σε κίνδυνο η ζωή των υπολοίπων. Ο πατέρας του ο Χριστάκης και η μητέρα του η Ανέτα, πήγαν οι ίδιοι στο Μπουρέλι και ικέτεψαν τους στρατιωτικούς ιθύνοντες της Μονάδας να μην εξοπλίσουν τον Έντι, γιατί μπορούσε να σκοτώσει κι ανθρώπους.
Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων του παραρτήματος του Μπουρέλι αφηγείται ότι το τρίμηνο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος 1985, ο ΈντιΡάμα κλήθηκε να εκπληρώσει την τρίμηνη θητεία. Τότε παρέμβει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Αλβανίας, ΝτριτερόΑγκόλι. Ο Αγκόλι μετέβηκε ο ίδιος ειδικά στο Μπουρέλι και ζήτησε από τα τοπικά μέλη της Ένωσης Συγγραφέων να διαμεσολαβήσουν στις στρατιωτικές αρχές να μη εξοπλίσουν τον ΈντιΡάμα, επειδή αποτελούσε κίνδυνο εξαιτίας της ασθένειάς του.
Πηγή: Εφημερίδα «EKSPRES»
Μετάφραση tachydromos.org
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.