Την απόλυσή της εισέπραξε από την εταιρία Alter Ego του Ευάγγελου Μαρινάκη η εξαιρετική δημοσιογράφος Παναγιώτα Μπίτσικα.
Είναι η μοναδική που αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της στη σύμβαση που κλήθηκαν να «εγκρίνουν» οι εργαζόμενοι προκειμένου να προσληφθούν στον Όμιλο. Μια σύμβαση με πρωτοφανείς όρους που αφανίζουν βασικά δικαιώματα και μαζί την αξιοπρέπεια όσων εργάζονται στο χώρο του Τύπου.
Η Παναγιώτα Μπίτσικα εργαζόταν επί 21 και πλέον χρόνια στο «Βήμα». Για την απόλυσή της αναμένουμε την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ και της προέδρου της, επίσης δημοσιογράφου στο «Βήμα».
B.ΦΩΤ.
Δήλωση της Παναγιώτας Μπίτσικα
Ενας μήνας συμπληρώνεται από την ημέρα που οι εργαζόμενοι στον πρώην ΔΟΛ κλήθηκαν από τη νέα διοίκηση του Ομίλου να υπογράψουν μια λεόντειο σύμβαση, με επαχθείς όρους . Μια σύμβαση-μνημείο αντεργατικών διατάξεων, που λειτουργεί ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο αναδιάταξης στο χώρο των ΜΜΕ, σαν αποτύπωμα της εκδοτικής αλαζονείας και του νόμου του ισχυρού στην οικονομία της αγοράς- γνώμονας οι ψηφισμένοι νόμοι από πρώην και νυν μνημονιακές κυβερνήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Καταχρηστικοί όροι οι οποίοι υπάρχουν σποραδικά σε διάφορες ατομικές συμβάσεις στον χώρο του Τύπου (και όχι μόνο) συγκεντρώθηκαν , ενοποιήθηκαν και αποτέλεσαν ένα corpus που σημείο προς σημείο κάνει έρμαιο στις διαθέσεις του εργοδότη τον εργαζόμενο-τον/την δημοσιογραφο, τον/την διοικητικό-ή υπάλληλο, τον/την τεχνικό.
Η πλειονότητα των εργαζομένων στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις της Alter Ego απορρίπτει αυτή τη σύμβαση. Ακόμα κι αν, υπό τον εκβιασμό «ή υπογράφεις ή απολύεσαι», μπήκε η υπογραφή τους. Το σπουδαίο είναι ότι δεν την έχουν υπογράψει «μέσα τους». Εγώ απλώς δεν την υπέγραψα ούτε και στο χαρτί. Κι ύστερα ήρθε η απόλυση (13.11.2017 ).
Από διαφορετικούς δρόμους, όλοι μας συνεχίζουμε, να μην ξεχνάμε ότι η προσωπική και επαγγελματική ευθύνη μας για υπογραφή με ήθος, αξιοπρέπεια και επάρκεια δεν αποσβέννυται ακόμα και στην αρένα της οικονομίας της αγοράς. Θα τη συναντάνε στα κείμενά μας, στα βήματά μας στο δρόμο της διαδηλωσης , μαζί με εκείνα των άλλων εργαζομένων, στην προσπάθεια να ενώνεται πάντα το ατομικό με το συλλογικό.
Αν κάτι αξίζει να μείνει από μια απόλυση είναι:
-η διεκδίκηση αρχών και δίκαιων αιτημάτων αξιοπρεπούς εργασίας με δικαιώματα,
-ο αγώνας για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και
–η ανάγκη για ένα δυνατό συνδικάτο Τύπου.
Διαβάστε το δημοσίευμα του press publica (14/10/2017) για το περιεχόμενο της σύμβασης:
Υπό πίεση και με την επίκληση ασφυκτικών προθεσμιών προωθούνται συμβάσεις εργασίας στον ΔΟΛ οι οποίες περιέχουν πρωτοφανείς όρους όχι μόνον για τους δημοσιογράφους αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου.
Χθες το πρωί, η εταιρία Alter Ego του Ευάγγελου Μαρινάκη κάλεσε τους δημοσιογράφους του Βήματος και των Νέων να υπογράψουν κατά αλφαβητική σειρά τις συμβάσεις-λαιμητόμο για τα εργασιακά δικαιώματα, ζητώντας να τις διαβάσουν επί τόπου και να τις υπογράψουν.
Ακόμη κι αν ήθελε κάποιος να πάρει την σύμβαση εκτός γραφείου ώστε να την μελετήσει προσεκτικά, δεν ήταν δυνατό, εάν προηγουμένως δεν την είχε υπογράψει.
Υστερα από αντιδράσεις εργαζομένων, η ΕΣΗΕΑ εκλήθη από τους εκπροσώπους των εργαζομένων των δυο εφημερίδων να πάρει θέση. Η νομική εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ έκανε παρέμβαση, πάγωσαν οι διαδικασίες υπογραφής και ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της νομικής συμβούλου σε συνέλευση των εργαζομένων σήμερα Σάββατο, η Alter Ego δέχθηκε να αφαιρέσει όρους που εμφανώς «έβγαζαν μάτι» (πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα που αφορούν ακόμη και θέματα υγείας) κατά την τακτική του Χότζα. Διότι έμειναν ανέγγιχτοι άλλοι όροι, που καταστρατηγούν βασικά δικαιώματα και κάνουν τους εργαζόμενους έρμαια των διαθέσεων της εταιρείας.
Εχουμε και λέμε:
Η εταιρία θα μπορεί να μετακινεί, ανάλογα με τις «επιχειρηματικές και υπηρεσιακές ανάγκες της», τον μισθωτό σε άλλο τμήμα και θέση αλλά και να του αλλάζει ειδικότητα κατά την κρίση της!
Ακόμα και δανεισμός εργαζομένων προβλέπεται. Και μάλιστα σε»οποιαδήποτε εταιρία-επιχείρηση του υποδείξει η εταιρία είτε αυτή είναι θυγατρική είτε είναι συμμετοχική είτε όχι».
Στις αποδοχές που συμφωνούνται συμπεριλαμβάνονται και «τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις χωρίς καμία εξαίρεση», καθώς και «αμοιβές και αποζημιώσεις για οποιαδήποτε αιτία (ενδεικτικά: νυχτερινά, αργίες, Κυριακές κλπ.)».
Με άλλον όρο ο εργαζόμενος καθίσταται όμηρος της εταιρίας εις το διηνεκές, αφού μπορεί να τον απολύσει όποτε θέλει: «Η μη άσκηση ή η καθυστέρηση στην άσκηση από την εταιρία οποιουδήποτε δικαιώματός της έναντι του/της μισθωτού θα θεωρείται πάντα προσωρινή και δεν θα συνιστά ούτε θα μπορεί να ερμηνευθεί ότι συνιστά, μετατροπή της παρούσας σύμβασης, ή παραίτηση της εταιρίας από οποιοδήποτε σχετικό δικαίωμά της».
Υποδείξεις για «κλειστά στόματα».
Προβλέπεται ότι ο μισθωτός θα αποφεύγει ενέργειες που η εταιρία θεωρεί ότι μπορούν να βλάψουν τη φήμη, το κύρος και τα εν γένει συμφέροντά της και να την εκθέσουν σε αστικές ή ποινικές ευθύνες ή διοικητικές κυρώσεις. Μάλιστα σε περίπτωση που ασκηθεί σε βάρος της αγωγή, μήνυση ή της επιβληθεί διοικητική κύρωση λόγω υπαιτιότητας του μισθωτού, η εταιρία δικαιούται να τον απολύσει και να διεκδικήσει αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι περιλαμβάνεται όρος που λέει ότι με τη λήξη της απασχόλησης του εργαζομένου θα επιστρέφει αλληλογραφία, έγγραφα, αρχεία, υπομνήματα, σημειώσεις, αναφορές, φακέλους, έγγραφα κλπ.
Απαλείφθηκε, ύστερα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η πρόβλεψη ότι θα πληρώνει ο δημοσιογράφος αγωγές κλπ. σε βάρος της εταιρίας για δημοσιεύματά του. Όμως παρέμεινε η διάταξη που αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το βάρος της απόδειξης στα δικαστήρια αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος…
Κανένα απολύτως δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν αναγνωρίζεται στον δημοσιογράφο, σκιτσογράφο κλπ. Ολο το παραγόμενο έργο του εκχωρείται στην εταιρία για κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση, χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Εκχωρείται και σε τρίτους κατά την ανέλεγκτη κρίση της εταιρίας. Σε αυτό το σημείο προστέθηκε διάταξη που υποχρεώνει την εταιρία να επανεξετάσει το θέμα, σε περίπτωση νέας νομοθεσίας.
Τέλος, υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση σύναψης συλλογικής σύμβασης της ΕΣΗΕΑ με την Ενωση Ιδιοκτητών, αυτή θα υπερισχύει. Βέβαια και εδώ υπάρχει παράθυρο μια και αυτό θα γίνει «υπό τη ρητή προυπόθεση ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο θα καταλαμβάνει και θα δεσμεύει την εταιρία».
Τι λένε οι Ενώσεις των δημοσιογράφων
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν το Σάββατο το απόγευμα η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνων (ΕΣΗΕΑ) και η Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).
«Εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων εργασίας, όπως αυτές δόθηκαν την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου προς υπογραφή στους συναδέλφους.
Στηλιτεύουν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την εταιρεία, με συνέπεια, αφενός να παρακάμπτεται η συλλογική διαπραγμάτευση, αφετέρου να φέρνει τους συναδέλφους προ τετελεσμένου, εκμεταλλευόμενη τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο. Ζητούν αξιοπρεπείς όρους εργασίας, καθώς και την υποχρεωτική τήρηση των θεσμικών κατακτήσεων των δημοσιογράφων (ρεπό, άδειες, ωράριο εργασίας, αμοιβή υπερωριακής και κυριακάτικης απασχόλησης κλπ).
Ταυτόχρονα καλούν την εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ να δώσει λύση στο δράμα που ζουν οι «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM και ΔΟΛ DIGITAL, πρώην θυγατρικών επιχειρήσεων του Οργανισμού Λαμπράκη, οι οποίοι επί έντεκα μήνες εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι.
Με αφορμή όσα συμβαίνουν στην εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, αλλά και σε παρόμοιες εκδοτικές επιχειρήσεις καλούν την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), να προσέλθει άμεσα σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.