Μια θαυμάσια ευκαιρία ενίσχυσης των α/α πυραυλικών δυνατοτήτων του Ελληνικού Στρατού έρχεται από την Ιορδανία καθώς ο ιορδανικός Στρατός αποσύρει τα κινητά πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας SHORADS 9K33 Osa (SA-8 ‘Gecko’), εκ των οποίων περίπου 39 μονάδες υπηρετούν στον ΕΣ.
Ο ιορδανικός Στρατός, έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Ελλάδα και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ και πολλά χρόνια.
Συνολικά 52 ΟSA (κατ'άλλες πηγές 48 μονάδες) βγαίνουν προς πώληση από τους Ιορδανούς και μάλιστα είναι της ελληνικής διαμόρφωσης "ΑΚΜ", καθώς χρηματοδοτήθηκαν και αγοράστηκαν το 1982 με δωρεά από τον... Σαντάμ Χουσεΐν!
Το σύστημα σίγουρα δεν είναι αυτό που λέμε στην "αιχμή της τεχνολογίας", αλλά ελικόπτερα πάσης φύσεως, F-4 2020 Terminator και... απρόσεκτα F-16 που θα βρεθούν εντός της ακτίνας βολής τους (12 χλμ.) δεν έχουν πολλές πιθανότητες να γλιτώσουν από το σύστημα που πιστώθηκε με 17 καταρρίψεις στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 υπηρετώντας στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.
Η κινητικότητα του συστήματος και η γνώση που έχει ο ΕΣ στο σύστημα, η βαθιά γνώση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του, αλλά και η ανοικτή γραμμή υποστήριξης από την Ρωσία, βάσει της πρόσφατης FOS που υπογράφηκε, είναι παράγοντες που συνομολογούν στην απόκτησή του.
Το συνολικό πακέτο δεν θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον 50 οχήματα με πολύ ανώτερες δυνατότητες από τα V/SHORADS ΑSRAD.
Ολοι οι μείζονες σχηματισμοί των ΕΣ του Δ΄ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ προστατεύονται από 21 Αντιαεροπορικά Συστήματα Μικρού Βεληνεκούς (SHORADS), ρωσικής κατασκευής, Τor-M1, 31 OSA-AK/AKM και 54 (V-SHORADS) ASRAD ενώ για τις αεροπορικές βάσεις διατίθενται συστήματα Skyguard/ΒΕΛΟΣ και Crotale NG (επιπρόσθετα συστήματα στους κύριους ναυστάθμους Σαλαμίνας και Κρήτης).
Ήδη, σύμφωνα με τις ίδια πληροφορίες, έχουν εμφανιστεί πέντε ενδιαφερόμενες χώρες αλλά και μία αμερικανική εταιρεία.
Οι χώρες που έχουν γίνει γνωστές, είναι η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουκρανία που διαθέτουν και αυτές συστήματα του τύπου και μια μη κατονομαζόμενη αμερικανική εταιρία.
Η ευκαιρία είναι σπάνια, καθώς θα υπερδιπλασιαστεί η α/α ισχύς του ΕΣ σε νησιά και Εβρο με ελάχιστο κόστος από συστήματα τα οποία προσφέρονται από μία ιδιαίτερα φιλική προς την Ελλάδα, χώρα.
Oι Ιορδανοί τα πουλάνε γιατί έχει αλλάξει το δόγμα τους και δεν αντιμετωπίζουν πλέον αεροπορική απειλή από πουθενά. Τα αραβικά κράτη είναι φιλικά και το Ισραήλ έχει μεταβληθεί σε άτυπο, μεν, αλλά ουσιαστικό σύμμαχο, ενώ η αμερικανική αεροπορική παρουσία στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια να αμφισβητηθεί ο ιορδανικός εναέριος χώρος.
Η διάταξη του ελληνικού δικτύου αεράμυνας για τις περιοχές Αττικής και Καβάλας-Θεσσαλονίκης (έδρα της 350ης Πτέρυγας Κατευθυνομένων βλημάτων) είναι η εξής:
6 συστοιχίες MIM-104 Patriot PAC-3 οι οποίες εξοπλίζουν την 21 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων της Κερατέας, τις 23η και 24η της Θεσσαλονίκης, την 25η της Χρυσούπολης και την 26η ΜΚΒ στο Κατσιμίδι Αττικής. Η 22η ΜΚΒ βρίσκεται στη Σκύρο προστατεύοντας το κεντρικό Αιγαίο και την ενδοχώρα κατ΄επέκταση.
– Η Κρήτη αλλά και η δίοδος προς την Κύπρο προστατεύονται από 2 συστοιχίες S-300 PMU1.
– Για τη προστασία στρατηγικών στόχων στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ο ΕΣ διαθέτει 7 πυροβολαρχίες με εκσυγχρονισμένα βλήματα ΜΙΜ-23Β I-HAWK
Οι μικροί κύκλοι στα νησιά της παρακάτω φωτό, είναι οι δακτύλιοι α/α προστασίας των OSA AKM (SA-8b)Q.
Δείτε το βίντεο:
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.