Καλοκαίρι σημαίνει. ήλιος ξεγνοιασιά, πολύ παιχνίδι, άραγμα, μα πάνω απ' όλα θάλασσα και πολλές, πολλές βουτιές!
Με τη μυρωδιά του ιωδίου και το αεράκι της θάλασσας, τον ήχο των κυμάτων και τη δροσιά του δειλινού, ο Άλιμος, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη έχουν μια αύρα καλοκαιρινή, που μας προσφέρεται απλόχερα όλο το χρόνο.
Με τη μυρωδιά του ιωδίου και το αεράκι της θάλασσας, τον ήχο των κυμάτων και τη δροσιά του δειλινού, ο Άλιμος, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη έχουν μια αύρα καλοκαιρινή, που μας προσφέρεται απλόχερα όλο το χρόνο.
Πλησιάζοντας τις μέρες που το κέντρο της Αθήνας και οι παραλίες της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» θα αδειάσουν, οι βόλτες με παιδιά στα Νότια Προάστια γίνονται ακόμα ωραιότερες! Αν έχετε ξεμείνει στην Αθήνα με τα παιδιά σας, πάρτε το τραμ, το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο και κάντε ένα σύντομο ταξίδι στις θαλασσινές εικόνες της Ελλάδας και στα χρόνια που ανέδειξαν τις πρώτες λουτροπόλεις της Αττικής…
Με το τραμ στο Καλαμάκι
Κατεβαίναμε με τα παιδιά με το τραμ στα νότια προάστια και θυμόμουν τότε που σπεύσαμε το 2004, λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, να κάνουμε μια βόλτα με το σύγχρονο τραμ μέχρι τη Γλυφάδα. Την ίδια αίσθηση, λένε, ότι είχε προκαλέσει και το παλιό τραμ όταν πρωτοφτιάχτηκε (το 1908!) που έφτανε μέχρι την Εδέμ. Μόνο που τότε για να πάει κανείς στη θάλασσα, έπρεπε να διασχίσει το ποτάμι της Πικροδάφνης και να περπατήσει αρκετά. Όταν φτιάχτηκε η παραλιακή ως χωματόδρομος, το λεωφορείο που λειτουργούσε με γκάζι έκλεψε την αίγλη του παλιού τραμ, αφού έφτανε μέχρι το Ζέφυρο, το “beach bar” της εποχής!
Η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» μέχρι τη δεκαετία του ’60 δεν είχε καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα αφού περάσει το τραμ το Φάληρο. Οι παραλίες δεν ήταν καθόλου λαοφιλείς, μέχρι τότε που οι πρώτες καμπάνες και bungalows έκαναν την εμφάνισή τους και αστικές -κυρίως- οικογένειες άρχισαν να παραθερίζουν εκεί. Τη δεκαετία του 1970 η παραλία άρχισε να παίρνει τη σημερινή της μορφή με τη δημιουργία των πλαζ: Στη σημερινή θέση της μαρίνας Αλίμου, βρίσκονταν τα λουτρά της Πικροδάφνης με τις «σπηλιές της Νεράιδας». Μετά ήταν τα λουτρά του Γεμενάκη (από το όνομα της ταβέρνας που βρισκόταν εκεί), που είναι η σημερινή ελεύθερη πλαζ του Αλίμου. Ακολουθούσε ο «Ζέφυρος» στη θέση της σημερινής «Ακτής του Ήλιου», που είναι η πιο κοντινή στο κέντρο οργανωμένη παραλία με πολλά εστιατόρια, καφέ και θαλάσσιο πάρκο για τα παιδιά. www.aktitouiliou.gr. Αμέσως μετά, βρίσκονται τα λουτρά Αλίμου, με δύο σήμερα beach bars, το Bikini beach και το Ammos beach.
Μια βόλτα στον Άλιμο, δεν εξαντλείται όμως μόνο στην παραλία του. Αν περπατήσετε στα στενά του Καλαμακίου, θα συναντήσετε πανέμορφα σπίτια. Στη Μεταμορφώσεως 6, βρίσκεται το σπιτάκι «των Άλπεων» όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι. Δίπλα, στην οδό Αριστοτέλους, βρίσκεται ακόμα ένα όμορφο σπίτι, το οποίο σήμερα στεγάζει την pub O’ Canto με την όμορφη αυλή, ιδανική για μία στάση με τα παιδιά. Πιο πάνω, στην οδό Υψηλάντου, στεγαζόταν η περίφημη «Σχολή Χατζηκωνσταντίνου», το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που προωθούσε το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη Ελλάδα. Για τους Καλαμακιώτες, αλλά και για πολλούς Αθηναίους, μία από τις ωραιότερες βόλτες με παιδιά είναι ο λόφος Πανί, δημοφιλής ιδιαίτερα για τα Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού ήδη από τη δεκαετία του ‘50.
Από τον Άγιο Κοσμά ως τη Γλυφάδα
Κατευθυνόμενοι προς Γλυφάδα, την ώρα που περνούσαμε με το τραμ από τον Άγιο Κοσμά, -αν ήμαστε άνω των τριάντα, σίγουρα θυμόμαστε τη θρυλική εποχή στο Ακρωτήρι με την αυστηρή «πόρτα» και το Rockwave- η δεύτερη κόρη μας, μας ρώτησε πού είναι ο Άγιος Κοσμάς –καθώς όπως έχει σωστά καταλάβει, τα τοπωνύμια πάντα ορίζονται από κάτι χαρακτηριστικό της περιοχής- κάτι που δεν είχα ποτέ σκεφτεί για τον Άγιο Κοσμά! Πάνω στη ντροπή μου λοιπόν, μπήκα στο google maps και εντόπισα το μικρό παρεκκλήσι πάνω στο ακρωτήρι. Αδιαμφισβήτητα αξίζει μια βόλτα. Μπορείτε επίσης για ποδήλατο και πατίνια να πάτε στο Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά ή αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα για kart στο Galazio Go Kart πάνω στην παραλιακή. Αν θέλετε να πιείτε κάτι πάνω στην παραλία, υπάρχει το Kokomo beach bar στη 2η στάση του Αγίου Κοσμά (τα παιδιά μπορούν να παίξουν με κουβαδάκια), ενώ –φαντάζομαι κι ελπίζω ότι- οι επιλογές στην περιοχή θα γίνουν περισσότερες αν φτιαχτεί το Ελληνικό.
Όταν φτάσαμε για πρώτη φορά με τα παιδιά στη Γλυφάδα, τους διηγήθηκα τις Κυριακές που ερχόμουν με τους γονείς μου, που τρώγαμε στα όμορφα εστιατόρια και μετά κάναμε βόλτα στους κεντρικούς δρόμους με τις ιτιές… Θυμήθηκα ότι σαν μαθήτρια, στις πρώτες μου εξόδους με φίλους, ερχόμασταν στα Wendy’s και τρώγαμε πατάτα ψητή με λιωμένο τυρί και μπέικον… Ότι γιόρτασα τα 18α γενέθλιά μου στο λούνα παρκ της Γλυφάδας…
Η Γλυφάδα ήταν ένα βοσκοτόπι χωρίς μόνιμες κατοικίες με γλυφό νερό, εξ’ ου και το όνομά της. Μια οικογένεια (των Καραπαναίων) σκέφτηκε να επενδύσει στην περιοχή και να τη μετατρέψει σε λουτρόπολη, και τελικά η Γλυφάδα άρχισε να διαφημίζεται για τα «Μπαιν Μιξτ» από το 1925, τα πρώτα μπάνια όπου επιτρέπονταν άντρες και γυναίκες. Από τότε άρχισε και η κοσμική ζωή στη Γλυφάδα, η οποία δεν παρήκμασε ποτέ μέχρι σήμερα!
Πέραν από την έντονη νυχτερινή ζωή, που ΔΕΝ θα απολαύσετε σε μια βόλτα σας με τα παιδιά, στην παραλία της Γλυφάδας υπάρχουν πολύ ωραίες ψαροταβέρνες και καφέ, όπως το Sirocco, όπου μπορούν να παίξουν και τα παιδιά με τα κουβαδάκια την ώρα που εσείς πίνετε τον καφέ σας. Μια ακόμη επιλογή και για μπάνιο είναι το Balux, το οποίο έχει εστιατόριο και καφέ, παιδότοπο για πολύ μικρά παιδιά, καθώς και κούνιες και γήπεδα για τα μεγαλύτερα www.baluxcafe.com. Μια πολύ ωραία ιδέα είναι μια επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελώνων της οργάνωσης «Αρχέλων», όπου νεαροί εθελοντές θα σας παρουσιάσουν το έργο τους και τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις χελώνες μέσα στις «πισίνες» τους, στη φάση που ετοιμάζονται να ξαναβγούν στην ανοιχτή θάλασσα μετά από μια μακρά -συνήθως- περίοδο αποθεραπείας. Ενημερωθείτε στο www.archelon.gr
Η Γλυφάδα έχει πολλούς φιλόξενους χώρους για όλη την οικογένεια όχι μόνο το καλοκαίρι. Μπορείτε να περάσετε ακόμα και όλη σας την ημέρα στο Oliver Family House, ένα πολυχώρο για όλη την οικογένεια με φαγητό –και παιδικό μενού- καφέ, γλυκά, μαγαζί, χώρο για παιχνίδι και πολλές δημιουργικές δραστηριότητες, όπου φιλοξενούνται και παιδικά πάρτι oliverfamilyhouse.gr. Στον Ευπαλίνο διοργανώνονται εκδηλώσεις για παιδιά και «παιχνίδια με την τέχνη» www.efpalinos.gr. Εκπαιδευτικά προγράμματα μαγειρικής θα βρείτε στο Kids Cooking Club, το μοναδικό ίσως τόσο οργανωμένο χώρο για μαγειρική για παιδιά στην Αττική www.kidscookingclub.gr, αλλά αν σας πιάσει λιγούρα για γλυκό, επισκεφτείτε την κρεπερί «Παραμύθι», που είναι πράγματι σαν… παραμύθι (και είναι απολύτως άκαπνη) www.paramythicreperie.gr ή το «παιδικό» ζαχαροπλαστείο Special Cakes, όπου υπάρχουν πολλά παιχνίδια τριγύρω και φιλοξενούνται και παιδικά γενέθλια www.specialcakes.gr. Στην Άνω Γλυφάδα, βρίσκονται το Χάρτινο Καραβάκι, χώρος δημιουργικής απασχόλησης και παραστάσεων με πρωινά τμήματα, τμήματα καθημερινής μελέτης και εργαστήρια για θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητική αγωγή, χορωδία και χορό www.xartinokaravaki.gr και το καφέ φιλικό προς τις οικογένειες με δημιουργική απασχόληση Playroom.
Από τη Βούλα ως τη Βουλιαγμένη
Μετά τη Γλυφάδα, η Βούλα έχει πολύ όμορφα πάρκα, πολλή άπλα για πατίνια και ποδήλατα και το «Νότο», ένα πανέμορφο καφέ-εστιατόριο πάνω στη θάλασσα, με παιδική χαρά μακριά από αυτοκίνητα www.notos-cafe.gr. Στην πλαζ της Βούλας θα βρείτε φουσκωτά παιχνίδια στο νερό στο Onaqua Sea Sports Park, αλλά αν δεν είστε για μπάνιο, υπάρχει κι ένα ενδιαφέρον και πολύχρωμο μικρό πάρκο το Voula Park, www.voulapark.gr.
Αφήνουμε τη Βούλα και φτάνουμε στη Βουλιαγμένη, που είναι κάπου φυλαγμένη στις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις όλων όσων μεγάλωσαν στην Αθήνα! Σύμφωνα με αφηγήσεις, στη Βουλιαγμένη παλιά πηγαίναν με δύο καραβάκια, την «Τρίγλια» και τη «Χρυσώ» από το Φάληρο, τα οποία έκαναν ημερήσιες εκδρομές τις Κυριακές μέχρι τη Βάρκιζα. Το Εκκλησιαστικό Νεκροταφείο, που λειτουργεί από το 1920 και οι παιδικές κατασκηνώσεις έδωσαν άλλη πνοή στην περιοχή. Μάλιστα, οι πηγές αναφέρουν ότι παιδιά ανακάλυψαν τυχαία τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα από το Ναό του Απόλλωνος Ζωστήρος, ο οποίος βρίσκεται εντός της οργανωμένης παραλίας του Astir Palace (η οποία «οργανώθηκε» το 1959). Η περιοχή του Λαιμού συνδέεται στη μυθολογία με τη Λητώ, η οποία κυνηγημένη από την Ήρα εξαιτίας του έρωτά της με το Δία και έγκυος στον Απόλλωνα, έβγαλε τη ζώνη της και βούτηξε στα νερά της Βουλιαγμένης. Έτσι εξηγείται και η αρχαία ονομασία «Ζωστήρ».
Αν κάνετε βόλτα με τα παιδιά σας στην περιοχή της Βουλιαγμένης, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι στο Καβούρι υπάρχει μια μικρή κρυμμένη παραλία -κάποιοι την αποκαλούν και «Νηρηίδες»- που έχει καφέ και ομπρέλες. Το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι την παραλία (μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε στο πάρκινγκ) και η καντίνα έχει και κάποια σνακ. Επίσης, στο Μεγάλο Καβούρι, βρίσκεται το Kavouri beach bar και ακριβώς πίσω από αυτό παιδική χαρά. Η παραλία της Βουλιαγμένης είναι ρηχή και πεντακάθαρη πριν μπουν οι τόνοι των αντηλιακών (κοινώς νωρίς το πρωί!) και ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης έχει μεγάλη εμπειρία (και ιστορία!) σε μαθήματα θαλάσσιων σπορ για παιδιά www.nov.gr. Για μια απογευματινή βόλτα για καφέ-παγωτό-γλυκό, ίσως από τις πιο δροσερές γωνιές της πόλης είναι η Λίμνη της Βουλιαγμένης. Έχει παιδότοπο και το ηλιοβασίλεμα είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας! www.limnivouliagmenis.gr.
*Οι βόλτες στα Νότια Προάστια με τα παιδιά μου δεν θα ήταν ποτέ τόσο πλούσιες αν δεν υπήρχαν οι ιστοσελίδες www.alimosonline.gr και www.nou-pou.gr, καθώς και οι φωτογραφίες από τη σελίδα «η Αθήνα μέσα στο χρόνο», τις συντακτικές ομάδες των οποίων, αν και δεν γνωρίζω προσωπικά, ευχαριστώ ιδιαιτέρως.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.