Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Ελληνα Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου ότι «Κάποιοι θα ήθελαν ή νομίζουν ότι μπορούν να σβήσουν με μία γομολάστιχα τη Λήμνο. Όσοι παίζουν με τα σπίρτα θα πρέπει να ξέρουν ότι κινδυνεύουν να καούν από τη φωτιά που οι ίδιοι θα ανάψουν».
Η φράση-προειδοποίηση προς την Αγκυρα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας που ταξίδεψε χθες στην ακριτική Λήμνο, ήρθε με έναν εξαιρετικά σημειολογικό τρόπο: Πέταξε ο ίδιος με το υπασπιστή του με F-16!
Προσγειώθηκε στην προκεχωρημένη 130 Σμηναρχία Μάχης του νησιού που δεκαετίες τώρα, αποτελεί τον φύλακα-άγγελο της χώρας απέναντι στις ορδές της Ανατολής.
Ο Αρχηγός της Αεροπορίας αναφέρθηκε εμμέσως στο πρώτο μέρος της δήλωσής του στις διαρκείς αιτήσεις της Αγκυρας να εξαιρεθεί η Λήμνος από τον ΝΑΤΟϊκό στρατηγικό σχεδιασμό, κάτι που δυστυχώς βρίσκει ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες.
Το δεύτερο μέρος της δήλωσή του αφορούσε το επεισόδιο με την δολοφονική πτήση τουρκικού F-16 σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων μέτρων από ελληνικό Mirage 2000:
«Όσοι παίζουν με τα σπίρτα θα πρέπει να ξέρουν ότι κινδυνεύουν να καούν από τη φωτιά που οι ίδιοι θα ανάψουν».
Η ετοιμότητα της ΠΑ μετά τα πέτρινα χρόνια 2011-2014, έχει βελτιωθεί σημαντικά, αν και τα προβλήματα εκπαίδευσης παραμένουν οξυμένα και είναι γενική η ομολογία ότι ενώ υπάρχει εξαιρετικό έμψυχο υλικό σε νέους πιλότους, η πτητική κατάρτισή τους υστερεί λόγω απουσίας αεροσκάφους προκεχωρημένης εκπαίδευσης και χαμηλής διαθεσιμότητας των αεροσκαφών σε όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Το φαινόμενο φτάνει μέχρι τον βαθμό των σμηναγών, δηλαδή των αποφοίτων από το 2010 και μετά που οξύνθηκε το πρόβλημα.
Βέβαια, ευτυχώς οι μαζικοί "αποκεφαλισμοί" των Τούρκων πιλότων της ΤΗΚ πριν και μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, έχουν ισορροπήσει την κατάσταση τουλάχιστον μεχρι το 2019, οπότε και θα πρέπει να έχουν λυθεί τα προβλήματα εκπαίδευσης στην ΠΑ.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.