0
Απίστευτες “ιδέες” και περίεργες “απόψεις” τίθενται επί τάπητος από διάφορους κύκλους “δορυφόρων” του Φαναρίου και υποτιθέμενων αναλυτών και αναρωτιέται κανείς αν οι ακραίες αυτές θέσεις κατατίθενται εν είδει λαγών προκειμένου να μετρηθούν αντιδράσεις ή αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο.


Οι απόψεις αυτές μάλιστα προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία “άλλη πλευρά του Ατλαντικού” όλοι ξέρουμε πόσο βοήθησε να πραγματοποιηθεί η επαίσχυντη Σύνοδος του Κολυμπαρίου πέρυσι τέτοιον καιρό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Dennis Menos αναλυτής Εθνικής Ασφάλειας και συγγραφέας της δημοσίευσης «Ενίσχυση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη» στην National Herald (Εθνικός Κήρυκας), ισχυρίζεται ότι η οργανωτική δομή της Ορθόδοξης Εκκλησίας με βάση την αρχή της αυτοκεφαλίας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος της διασποράς και εμποδίζει τον διαθρησκειακό διάλογο.
Ο κ. Menos πιστεύει ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να ανυψωθεί στο βαθμό του «επικεφαλής» της Ορθόδοξης Ανατολής, με εξουσία να ενεργεί και να μιλάει για ολόκληρη την Εκκλησία» και ότι η Αγιότητά Του «θα χρειαστεί να απελευθερωθεί από κάθε ευθύνη ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης».
Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι μόνο τότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την πληρότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε διαλόγους με ετεροδόξους Χριστιανούς και «να επικεντρωθεί σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην επανένωση της Ελληνικής Ορθοδοξίας». Σύμφωνα με τον κ. Menos μια τέτοια δραστηριότητα θα ήταν η ετήσια σύσκεψη των προκαθημένων και των 14 αυτοκέφαλων εκκλησιών ως «η ανώτατη ηγεσία της Ορθόδοξης Ανατολής».
Το θέμα είναι, όμως, πως ο Dennis Menos δεν είναι μόνος του και οι απόψεις του δεν είναι απλά προσωπικές…. Όπως δείχνουν τα σχόλια στο άρθρο του στον Εθνικό Κήρυκα, υποστηρίζεται ακόμη και από κάποιους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Σε γενικές γραμμές οι απόψεις του Menos υποστηρίζουν επανειλημμένα ότι η διοικητική ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας (που συχνά αξιώνει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χωρίς να αναλάβει καμία πραγματική ενέργεια για να συμβιβάσει τα Πατριαρχεία των Ιεροσολύμων και της Αντιόχειας) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η «χρόνια διαίρεση «μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Ρωμαιοκαθολικών.
Επιπλέον, υποστηρίζει την μετατροπή του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ένα διαθρησκευτικό ιερό, όπου άνθρωποι όλων των θρησκειών θα μπορούσαν να προσευχηθούν.
Δυστυχώς, οι ιδέες του Dennis Menos υποστηρίχθηκαν από κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που αγνοούν τους εκκλησιαστικούς κανόνες και τις παραδόσεις και προτιμούν να αυτοανακηρύσσονται ως νεωτεριστές.
Όσον αφορά δε το θέμα του “πρωτείου’ του Οικουμενικού Πατριάρχη οι απόψεις του συγγραφέα δεν απέχουν και ιδιαίτερα από εκπεφρασμένες θέσεις Μητροπολιτών όπως ο Περγάμου Ιωάννης Ζήζιουλας ή ο Προύσης Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης ….

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top