Η τουρκική άσκηση με την επωνυμία «DENİZKURDU-2017», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (13/5) με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει…..από απλή επίδειξη τουρκικής ναυτικής ισχύος …μέχρι σοβαρή πρόκληση πολεμικού επεισοδίου οπουδήποτε στο Αιγαίο, βάζει «φωτιά» στην περιοχή.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν: 14 φρεγάτες, έξι (6) κορβέτες, 17 ταχύπλοα σκάφη περιπόλου, 9 υποβρύχια, 6 Τορπιλάκατοι κυνηγοί πλοίων, 13 Σκάφη Υποστηρίξεως 4 Περιπολικά, 4 αεροσκάφη CN-235 θαλάσσιας περιπολίας, 19 ναυτικά ελικόπτερα, επτά Ομάδες SATA ομάδα και δύο ομάδες SAS-SAT .
Θα εκτελεστούν επτά αποστολές από την τουρκική αεροπορία με προεξάρχοντα τα σενάρια εναέριας προσβολής πολεμικών πλοίων ( TASMO) με παράλληλη δράση αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου, εναέριου ανεφοδιασμού και ρυμουλκόυμενων στόχων από ειδικά αεροσκάφη.
Θα διεξαχθεί παράλληλα και άσκηση έρευ επίσης το Λιμενικό Σώμα το οποίο θα συμμετάσχει με 18 ελικόπτερα και πλήθος ταχύπλοων MRTP-24 οπλισμένων με αυτόματο πυροβόλο STAMP.
Σε πολεμική ετοιμότητα είναι οι ναύσταθμοι του Ακσάζ , του Γκιολτσού και Ερντέκ και ο ναύσταθμος στην Φώκαια.
Η άμεση «απάντηση» σε αυτήν την αεροναυτική άσκηση από το ελληνικό πεντάγωνο ήταν καταρχήν η «μεταστάθμευση» ενός μεγάλου αριθμού μαχητικών αεροσκαφών σε προκεχωρημένα αεροδρόμια στα νησιά, και η διασπορά σχεδόν όλων των μονάδων επιφανείας των υποβρυχίων του στόλου, με παράλληλη ετοιμότητα της αντι-πλοϊκής και αντιαεροπορικής άμυνας των μονάδων του στρατού σε νησίδες και νησιά.
Σκοπός είναι η όσο το δυνατόν ισχυρότερη παρουσία των ελληνικών δυνάμεων σε όλα τα κρίσιμα γεωγραφικά σημεία του Αιγαίου και η «άμεση αντίδραση» σε οποιαδήποτε (σχεδόν σίγουρη) πρόκληση των Τούρκων, οι οποίοι σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα …θα υλοποιήσουν σενάριο πρόκλησης επεισοδίου μετά «ντόρου», προσπαθώντας να δημοσιοποιήσουν και εν τέλει εξισώσουν τις προκλήσεις τους με την Ελλάδα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία είναι καλά προετοιμασμένη και αναμένει την τουρκική στάση η οποία άλλωστε εκφράζεται καθημερινά στο Αιγαίο.
Πληροφορίες φέρουν την τουρκική ναυτική και αεροπορική δύναμη να «επιχειρεί να δώσει απάντηση» στην χώρα μας για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου ότι θα υπάρχει κλιμάκωση από την μεριά της Ελλάδας, αν η Τουρκία εκτελέσει βολές στην θάλασσα σε διεθνή ύδατα κατά την διάρκεια της Ασκήσεως .
Το γενικό πρόσταγμα στην τουρκική άσκηση έχει ο Αρχηγός στόλου αντιναύαρχος V. kösele , η οποία θα διεξαχθεί από τις 13-26 Μαΐου μεταξύ της Θάλασσας του Μαρμαρά, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας μια τεράστια έκταση .
Πεποίθηση των Ελλήνων αξιωματικών του ναυτικού είναι ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να τεστάρουν πιθανό «ναυτικό αποκλεισμό» της Ελλάδος στο νοητό τόξο Ρόδο-Κάρπαθο-Κρήτη το οποίο αποτελεί το κυριότερο στρατηγικό σημείο του Αιγαίο από την εποχή των Αρχαίων Αθηναίων με ναύαρχο τον περιβόητο Κίμωνα , ο οποίος πρώτος είχε κατανοήσει την σημασία του.
Επίσης το τουρκικό ναυτικό θα ασκηθεί προσομοιώνοντας πολεμικό περιβάλλον θέλοντας να δοκιμάσει οπλικά συστήματα και αντίδραση του προσωπικού , παραπέμποντας σε «πολεμικές προθέσεις» της Άγκυρας στην περιοχή αυτή.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΑΓΕΕΔ , στην άσκηση θα δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης σε επίπεδο πολέμου και θα ελεγχθούν όλες οι δομές σε πολεμικές συνθήκες.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες προκλήθηκε σοκ στην ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία από την εκτόξευση τουρκικού πυραύλου τύπου ΒΟΡΑ με το βεληνεκές των 280 χιλιομέτρων.
Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ο οποίος δοκιμάστηκε μάλιστα στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Φικρί Ισίκ μίλησε για τον Bora, τον πύραυλο εδάφους-εδάφους με το βεληνεκές των 280 χιλιομέτρων, ο οποίος έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή καθώς δίνει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ένα… μακρύ χέρι επέμβασης σε μεγάλο βάθος.
Το μακρύ χέρι του Σουλτάνου της Άγκυρας όσο κι αν ακούγεται απίστευτο φτάνει πλέον στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, ενώ καλύπτει σε βάθος πολλών χιλιομέτρων το στρατηγικό βάθος της ελληνικής άμυνας.
Τα νησιά του Αιγαίου λοιπόν μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο της Άγκυρας, η οποία αυξάνει πλέον τις δυνατότητες και να μέσα να πλήξει ελληνικούς στρατιωτικούς στόχους. Και βεβαίως δεν είναι μόνο οι πύραυλοι Bora, ούτε ο δορυφόρος Göktürk-1, αλλά το εξοπλιστικό κρεσέντο της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Μη ξεχνάμε ότι το αργότερο σε ένα χρόνο η γειτονική χώρα θα εντάξει στο οπλοστάσιο της τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.