Στην Τουρκία συμβαίνουν πολλά και τρομακτικά γεγονότα σε ό,τι αφορά τον Ναό των Ναών, το καμάρι της Χριστιανοσύνης την Αγία Σοφία, η οποία εδώ και αιώνες στέκεται αγέρωχη και σε αυτούς τους καιρούς κάποιοι έχουν βαλθεί με το έτσι θέλω να τη μετατρέψουν σε τζαμί.
Σύμφωνα με ξένες θρησκευτικού τύπου ιστοσελίδες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν περιέργως δεν πραγματοποίησε την πρόσφατη προσωπική του δέσμευση και ακύρωσε το ανακοινωθέν σχέδιο του να προσευχηθεί στην Αγία Σοφία στις 14 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή για τους Ορθοδόξους και καθολικούς χριστιανούς.
Ο Τούρκος ηγέτης απευθύνοντας έκκληση στους Τούρκους μουσουλμάνους κατά την εκστρατεία του να ενισχύσει τον πολιτικό του έλεγχο στη χώρα, είχε ανακοινώσει ρητώς την απόφαση του να προσευχηθεί ο ίδιος στην Αγία Σοφία, ……την οποία όλως περιέργως δεν υλοποίησε την συγκεκριμένη ημέρα.
Ως γνωστόν η Αγία Σοφία ήταν η μεγαλύτερη και πιο λαμπρή χριστιανική εκκλησία του κόσμου που μετατράπηκε σε τζαμί το 1453 και σε μουσείο με διάταγμα του 1934 από τον Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή του σημερινού τουρκικού καθεστώτος.
Ο Ατατούρκ επέμεινε σε μια κοσμική κυβέρνηση για την Τουρκία. Με την πράξη της μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, ο Ερντογάν θα είχε φέρει την Τουρκία ακόμα πιο κοντά στην ισλαμική κυριαρχία.
Η εξαγγελία του Ερντογάν για την απαγγελία αποσπασμάτων του κορανίου την ιερή ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, θεωρήθηκε αρχικά σαν χαστούκι στη χριστιανική μειονότητα της χώρας αλλά και σε όλους τους ορθοδόξους παγκοσμίως .
Η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επανέρχεται κάθε άνοιξη τα τελευταία τρία χρόνια.
Ενώ ο «Σουλτάνος» Ερντογάν είχε στρώσει το έδαφος τοποθετώντας έναν ιμάμη να προσευχηθεί στην Αγιά Σοφιά κατά το Ραμαζάνι του 2016 (Ιούνιος – Ιούλιος) και διορίζοντας τον Οκτώβριο μόνιμο ιμάμη. Όλα ήταν απόλυτα ….έτοιμα .
Ωστόσο, η 14η Απριλίου αναφέρθηκε ως κανονική ημέρα στην Αγία Σοφία, χωρίς ειδοποίηση για προεδρική επίσκεψη. Η ατζέντα του Ερντογάν ανέφερε μόνο μια ομιλία για εκείνη την ημέρα σε κάποια άλλη περιοχή.
Τα σενάρια που έπεσαν από πολλούς ειδικούς στο «τραπέζι» για την στάση του Ερντογάν ήταν πολλά και κυρίως διαφορετικά.
Κάποιοι είπαν ότι φοβήθηκε την αγιότητα της ημέρας της Μεγάλης Παρασκευής λόγω της συμβίωσης του με χριστιανούς στο χωριό του, άλλοι είπαν ότι βγήκαν και νέα ευρήματα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας που φόβισαν τον πάντα προληπτικό Ερντογάν.
Πληροφορίες όμως από έγκυρη πηγή ανέφεραν ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δέχθηκε ένα εξαιρετικά σημαντικό τηλεφώνημα δύο ημέρες πριν την υλοποίηση της υπόσχεσης του στον ιερότερο ναό της χριστιανοσύνης , από το Κρεμλίνο …και τον Πούτιν προσωπικά.
Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να του επέστησε την προσοχή να μην προβεί σε οποιαδήποτε τέτοιου τύπου βεβήλωση.
Σύμφωνα με το pontos-news.gr υπάρχουν και τουρκικοί θρύλοι που μπορεί να επηρέασαν τον Ερντογάν :
Στους διαδρόμους της νότιας πλευράς της αγίας Σοφίας, υπάρχει μια μεγάλη πέτρα με μια κοιλότητα στο κέντρο της. Η πετρά αυτή λέγεται πως ήταν η κούνια του Ιησού Χριστού, δηλαδή η κούνια στην οποία η Παναγία ξάπλωνε και νανούριζε τον Ιησού Χριστό.
Η πέτρα αυτή πιστεύεται πως έχει θαυματουργικές ιδιότητες. Οποία καινούργια μάννα, της οποίας το μωρό ήταν πολύ ανήσυχο και έκλαιγε συνέχεια, το πήγαινε και το ξάπλωνε μέσα στην κοιλότητα της πέτρας, τότε αυτό αμέσως ηρεμούσε και ησύχαζε.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ευεργετική επίδραση του ίδιου του Ιησού Χριστού, που είναι γνωστό πόσο αγαπούσε τα παιδιά, με θαυματουργικό τρόπο ηρεμούσε και ανάπαυε αμέσως όλα τα ανήσυχα και κλαψιάρικα μωρά.
Σύμφωνα με τους πιστούς, ένας άγιος, ο Hızır, (για τους Άραβες σύντροφος του Μωυσή, αλλά στην Τουρκία είναι πιο γνωστός σαν Hıdrellez, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον άγιο Γεώργιο των ορθοδόξων της Μικράς Ασίας), που πιστεύεται ότι θεράπευε ακόμα και θανατηφόρες ασθένειες, πήγε κάποτε κάτω από τον κεντρικό πολυέλαιο της Αγίας Σοφίας και προσευχήθηκε.
Ο θρύλος λέει ότι αν κάποιος πάει στο ίδιο σημείο και προσευχηθεί συνεχώς επί 40 πρωινά, τότε θα μπορέσει να δει τον ίδιο τον Hızır και να τον παρακαλέσει να τον θεραπεύει από την ασθένεια που τον βασανίζει.
Αυτός τότε θα τον ευσπλαχνιστεί και θα τον θεραπεύσει.
Εκτός όμως από τον Hızır, οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι και οι τέσσερις άγγελοι, που όπως αναφέρεται στηρίζουν οι ίδιοι τον μεγάλο τρούλο, έχουν θεραπευτικές ικανότητες και είναι «φυλακτά» για τις ασθένειες των πιστών.
Ιδιαίτερα για τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ πιστεύεται ότι θεραπεύουν πολλές αρρώστιες όπως ο αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος θεράπευε πολλούς αρρώστους από την πανούκλα που είχε σπείρει τον θάνατο τους περασμένος αιώνες στην Κωνσταντινούπολη.
Οι Τούρκοι λένε πως η Αγία Σοφία έχει 316 πόρτες αλλά… κανείς δεν μπόρεσε να τις μετρήσει ακριβώς. Με το θέμα αυτό υπάρχουν πολλοί θρύλοι και ενδιαφέρουσες ιστορίες.
Όπως αναφέρεται, η μεγάλη κεντρική πύλη είναι ένα μεγάλο «φυλακτό» που προστάτευσε ανά τους αιώνες και ακόμα προστατεύει το όλο κτίσμα από σεισμούς και άλλες συμφορές.
Εδώ υπάρχει σύμφωνα με τους θρύλους ένα άλλο παράδοξο. Όταν κάποιος αποπειραθεί να μετρήσει μια μια αυτές τις πόρτες, μόλις φτάνει στο τέλος τότε θα φανερωθεί ακόμα μια καινούργια πόρτα που δεν την έχει μετρήσει.
Αυτό θέλει να καταδείξει ότι το κτίσμα είναι μαγικό και πως ένας θνητός που έχει αρχίσει να μετρά τις πόρτες του θαυματουργικού αυτού ναού, μόλις φτάνει στο τέλος, τότε καταλαβαίνει πως δεν έχει τελειώσει το μέτρημα και αυτό δείχνει και την ανθρώπινη αδυναμία του μπροστά σε αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα.
Κάτω από τον μεγάλο τρούλο λένε πως βρίσκεται κρυμμένο ένα μεγάλο σεντούκι. Εκεί, σύμφωνα με τους θρύλους βρίσκεται η σωρός της «βασίλισσας Σοφίας».
Αν κάποιος αποπειραθεί να ανοίξει το σεντούκι τότε θα γίνει μεγάλος σεισμός και θα τρέμει όλη η γη κάτω από τα πόδια του για την ιεροσυλία του αυτή.
Αλλά μέσα στον ναό κάπου αλλού κρύβεται και μια άλλη σαρκοφάγος που λέγεται πως εκεί μέσα είχε τοποθετηθεί το πορτραίτο του Μωάμεθ του Πορθητή που το έχει φιλοτεχνήσει ο Ιταλός ζωγράφος Μπελίνι όταν το πρόσφερε σαν δώρο στον Πορθητή.
Να σημειωθεί ότι εξ’ αιτίας αυτού του πορτραίτου ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατηγορήθηκε για ιεροσυλία καθώς το Ισλάμ απαγορεύει ρητά τις απεικονίσεις προσώπων.
Ο κεντρικός θόλος της Αγίας Σοφίας πιστεύεται πως έχει μεγάλες ιαματικές ιδιότητες. Ο ίδιος ο Ελβιγιά Τσελεμπή, όπως αφηγείται στα έργα του, όταν είχε προσβληθεί από μια πολύ δύσκολη ασθένεια με έντονο πυρετό, πήγε κάτω από τον κεντρικό θόλο και έχοντας μαζί του επτά μαύρες ρώγες από σταφύλι προσευχήθηκε ζητώντας την ίαση. Πράγματι, μετά την προσευχή έφαγε τα σταφύλια και αμέσως, όπως αναφέρει ο ίδιος, έγινε καλά από την αρρώστια του.
Στο πίσω μέρος της Αγίας Σοφίας, στην δυτική πύλη, υπάρχει όπως αναφέρεται μια δοκός που ονομάζεται «Η Ιδρωμένη Δοκός».
Αυτή η «υγρή στήλη» όπως χαρακτηρίστηκε, έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ανά τους αιώνες χιλιάδες ασθενείς πήγαιναν εκεί και ακουμπούσαν προσευχόμενοι τα χέρια τους στην σιδερένια στήλη για να θεραπευτούν.
Τα αμέτρητα χέρια που ακουμπούσαν στο σημείο αυτό μετά από αιώνες δημιούργησαν μια μεγάλη κοιλότητα στην σιδερένια επιφάνεια της δοκού. Σήμερα αυτή η κοιλότητα, όπως αναφέρεται, απεικονίζει το μέγεθος της θεραπείας που χάρισε η «Ιδρωμένη Δοκός» στους αμέτρητους ασθενείς που απελπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο στην χάρη της και θεραπευτήκαν από την ευεργετική της δύναμη.
Στους περασμένους αιώνες όταν κάποιος έμπορος ή κάποιος καπετάνιος επρόκειτο να φύγει σε ταξίδι για δουλειές, πριν ξεκινήσει και για να πάει καλά το ταξίδι του, πήγαινε στην πύλη αυτή όπου βρίσκεται η «υγρά στήλη» και προσεύχονταν στον Νώε.
Αυτό είχε έναν ενδιαφέροντα συμβολισμό γιατί όπως γνωρίζουμε από την Βίβλο ο Νώε μετά από θεία παρέμβαση είχε σωθεί ο ίδιος και παράλληλα είχε σώσει το ζωικό βασίλειο από τον κατακλυσμό που είχε πλήξει τον κόσμο για τις αμαρτίες του. Πίστευαν πως έτσι το ταξίδι τους θα γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα και πως οι δουλειές τους θα πάνε πολύ καλά.
Για τους αρρώστους που έπασχαν από δύσπνοια και άλλες ασθένειες των πνευμόνων, λέγεται πως αν πήγαιναν νωρίς το πρωί στην πηγή της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται έξω από την κεντρική πύλη και έπιναν νηστικοί τρεις κούπες από το νερό της, τότε θα θεραπεύονταν αμέσως.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.