0
Οι γιατροί αποφάσισαν να του κόψουν το χέρι. Πριν λίγες ημέρες, με αυτά τα χέρια είχε πιάσει τέσσερα πέναλτι σηκώνοντας το πιο ανέλπιστο κύπελλο πρωταθλητριών. Ήταν το σύμβολο ενός ολόκληρου έθνους...


Είναι ο τερματοφύλακας που γλίτωσε στις... καθυστερήσεις τη γάγγραινα αλλά κανείς δεν πίστεψε την αλήθεια. Ακόμη κι όταν την εξιστόρησε ο ίδιος. Φοβερό! Είναι η περίπτωση που ακόμη και 30 χρόνια μετά, όλο και κάπου θ' ακούσεις το μύθο του.

Το ονοματεπώνυμό του είναι συνώνυμο του... «μόνος μου και όλοι σας»! Ο Xέλμουτ Ντουκαντάμ είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές που δημιουργούν οι ποδοσφαιρικές βραδιές που μένουν για πάντα στην ιστορία.


Ο Ρουμάνος γκολκίπερ της Στεάουα Βουκουρεστίου έδωσε το κύπελλο πρωταθλητριών στην ομάδα του απέναντι στην Μπαρτσελόνα, και μάλιστα επί ισπανικού εδάφους. Επιασε τέσσερα πέναλτι και έγινε ο «ήρωας της Σεβίλλης».

Ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και η ιστορία του μνημονεύεται ακόμη και σήμερα σε ποδοσφαιρικές κουβέντες που σκάβουν στο παρελθόν.

Πώς γράφτηκε πραγματικά η ιστορία και γιατί, ακόμη και τόσα χρόνια μετά, δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να πιστεύουν την εκδοχή που δεν έγινε;

Η Στεάουα του Τσαουσέσκου


Γυρίζουμε στο 1986. Ο Τσαουσέσκου κυβερνά τη Ρουμανία και η Στεάουα είναι η ομάδα του καθεστώτος. Η εύνοια που μπορεί να είχε εντός των συνόρων, δε σήμαινε τίποτα για όσα διαδραματίζοντας στα γήπεδα της Ευρώπης. Ο σύλλογος του Βουκουρεστίου προχωρούσε στο κύπελλο πρωταθλητριών με όπλο την έδρα της.

Εφτασε αήττητη στον τελικό της Σεβίλλης και εκεί αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα. Το κακό παιχνίδι και η παράταση ολοκληρώθηκαν χωρίς τέρματα αλλά το καλύτερο ακολούθησε μετά. Είναι η διαδικασία των πέναλτι που μνημονεύεται περισσότερο από κάθε άλλη. Τότε, ο Xέλμουτ Ντουκαντάμ έπιασε και τα τέσσερα πέναλτι των Καταλανών. Οι παίκτες της Στεάουα βρήκαν δίχτυα δύο φορές και πήραν το κύπελλο.


Από την επόμενη μέρα, άρχισε να χτίζεται ένας μοναδικός μύθος αλλά και μία πραγματικότητα...


Η άδοξη αλλά συγχρόνως και γεμάτη δόξα αυλαία


Η αλήθεια είναι πως εκείνος ο τελικός, ο τελικός του Ντουκαντάμ, ήταν ουσιαστικά το τελευταίο ματς του Ρουμάνου γκολκίπερ. «Νομίζω πως εκείνη η νύχτα άλλαξε τη μοίρα μου. Άλλαξε όλη η ζωή μου. Είναι απίστευτο πως μια ποδοσφαιρική στιγμή μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο», είχε πει ο Ντουκαντάμ.

Η Στεάουα επέστρεψε στη χώρα της, έκανε γύρο θριάμβου στην έδρα της μπροστά στον κόσμο της. Όλοι μιλούσαν πρώτα για τον Ντουκαντάμ και μετά για την ομάδα του. Ο πανύψηλος γκολκίπερ ως δια μαγείας εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Το όνομά του ήταν στα χείλη κάθε ποδοσφαιρόφιλου εκείνης της εποχής αλλά εκείνος, στα 28 του, τελείωνε από το ποδόσφαιρο!

Οι θεωρίες που κέρδισαν την αλήθεια


Η εξαφάνισή του φούντωσε τα σενάρια συνωμοσίας. Η γαλλική L' Equipe, ένα από τα πιο σοβαρά και έγκριτα μέσα της Ευρώπης, είχε γράψει πως έπαθε ατύχημα με... ηλεκτρικό πριόνι. Ενα άλλο σενάριο ανέφερε πως η... Ρεάλ του έδωσε δώρο (επειδή σταμάτησε τους εχθρούς Καταλανούς) μια Mercedes και ο γιος του Νικολάε Τσαουσέσκου, τον πυροβόλησε στα χέρια επειδή αρνήθηκε να του τη δώσει όταν του το ζήτησε. Το σενάριο της Mercedes και το περιστατικό με το γιο του δικτάτορα το βρίσκει κανείς και με σπάσιμο των δύο χεριών ως παραδειγματισμό.

Τι είχε συμβεί πραγματικά;

Ο Ντουκαντάμ έπαθε θρόμβωση και απόφραξη μιας κεντρικής αρτηρίας κάτω από την κλείδα. Αποτέλεσμα ήταν να μην κυκλοφορεί το αίμα από την καρδιά στο δεξί του χέρι. Κινδύνεψε να πάθει γάγγραινα! Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για να σωθεί έπρεπε να του κόψουν το χέρι, από το ύψος της μασχάλης.

Ο τότε υπουργός άμυνας, ο Λοϊλίντερ Μίλα έφερε την αφρόκρεμα των γιατρών που υπήρχαν τότε και ο Ντουκαντάμ σώθηκε από τα χειρότερα. Όλα αυτά έγινα τον Ιούνιο του 1986, λίγο μετά το θρίαμβο της Σεβίλλης.

Πώς βγήκαν όμως όλες αυτές οι φήμες και τα σενάρια;

Ο ίδιος είχε πει «ήμουν αγαπητός στον κόσμο και από τη στιγμή που μου συνέβη κάτι, ο λαός δεν μπορούσε να δεχτεί πως αρρώστησα και κυκλοφόρησε αυτή η φήμη». Ο γιος του Τσαουέσκου έτσι κι αλλιώς ήταν γυναικάς, τζογαδόρος και αρκετά ακόμη που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια ενέργεια. Έτσι του «φόρτωσαν» το περιστατικό με τον Ντουκαντάμ που δεν έγινε ποτέ...

Η μαρτυρία του ίδιου


Όσο για το αυτοκίνητο, ο ίδιος είναι κατηγορηματικός: «Δεν πήρα ποτέ δώρο αυτοκίνητο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν απλά ένας μύθος, κάτι που έλεγαν τότε οι άνθρωποι. Δεν με πυροβόλησε ποτέ στο χέρι ο Τσαουσέσκου».

Όταν η Στεάουα επέστρεψε από την Ισπανία στο Νουκουρέστι έχοντας στις αποσκευές της το κύπελλο πρωταθλητριών, 15.000 οπαδοί περίμεναν ν' αποθεώσουν τον Ντουκαντάμ και τους συμπαίκτες του. Ο τερματοφύλακας που έπιασε τέσσερα πέναλτι ήταν ένας πραγματικός ήρωας. Ένας άτρωτος. Γι' αυτό δεν μπορούσαν να δεχτούν το ιατρικό πρόβλημα που του προέκυψε.


«Τους έλεγα πως έπαθα απόφραξη αρτηρίας αλλά δε με πίστευε κανείς», είχε πει μετά το τέλος της περιπέτειάς του. «Ούτε τώρα με πιστεύουν. Τους λέω την αλήθεια και δε με πιστεύουν». Στα μάτια του απλού λαού, το είδωλό του δεν μπορούσε να σταματήσει για έναν τέτοιο λόγο.

Έπρεπε να τον σταματήσει το καθεστώς είτε σπάζοντας τα χέρια του είτε πυροβολώντας τον. Ακόμη και σήμερα κάποιοι στη Ρουμανία πιστεύουν πως ο Ντουκαντάμ πλήρωσε τις τέσσερις αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Για κάποιους, ο Ντουκαντάμ δεν αρρώστησε ποτέ...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top