0
Σε μια θέση που είχε αναπτύξει για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2015 ότι η Ελλάδα μεγαλούργησε επί δραχμής επανήλθε την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.


Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, με αφορμή τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση του αφορολογήτου και νέες περικοπές στις συντάξεις, είπε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε». 

«Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» είπε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» συμπλήρωσε.

Παρόλα αυτά επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για τη συζήτηση που ανοίγει σε άλλους λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Σόιμπλε».

Ο κ. Ξυδάκης επέκρινε το ΔΝΤ για τις θέσεις του λέγοντας ότι «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει το ΔΝΤ είναι για ηλιθίους. Ο χειρισμός της κρίσης στην Ελλάδα ήταν εξόχως πολιτικός. Βούλιαξαν την Ελλάδα για να σώσουν έξι τράπεζες».

Για την προσωπική του στάση απέναντι στο Μνημόνιο είπε ότι «ψήφισα Μνημόνιο όχι γιατί μου αρέσει γιατί υπήρχαν άλλα χειρότερα για τους εκβιασμούς. Με βάρος φέρω αυτή την πολιτική αλλά μεγαλύτερο βάρος είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη κατεύθυνση για το λαό».

Κατέληξε, δε, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας ότι «μερικές παίρνεις κάποιο πολιτικό κόστος γιατί έχεις πληροφορίες που δεν έχουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή με τον κυνισμό των δανειστών πρέπει κάπως να σταματήσει και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε όρια
Αν οι πολιτικοί γίνουν κλοτσοσκούφι κινδυνεύει η δημοκρατία γι' αυτό πρέπει να συζητούμε πράγματα».


Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, προσερχόμενος στη Βουλή των Ελλήνων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και πάλι δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Από το περιστύλιο της Βουλής, ο Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε στην εποχή των μνημονίων επισημαίνοντας: «Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η επταετία (σσ. εννοεί την χρονική περίοδο που η Ελλάδα είναι σε καθεστώς μνημονίων). Επτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε».

Με τη νέα «διευκρινιστική» δήλωση που παραχώρησε στις τηλεοπτικές κάμερες στο περιστύλιο της Βουλής ο κ. Ξυδάκης επέμεινε πως απαιτούνται «εναλλακτικές» σκέψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και πως πρέπει να αποβάλλουμε τα «ταμπού».  Όταν δε οι δημοσιογράφοι των ρώτησαν αν οι δηλώσεις του περι δραχμής έρχονται σε λάθος χρονική συγκυρία καθώς ήδη στο εξωτερικό αναθερμαίνονται σενάρια Grexit, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως προτίμησε να μην «κρύβεται» αλλά να καταθέσει δημόσια και με «παρρησία» τις απόψεις του.

«Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ;» επανήλθαν οι δημοσιογράφοι με τον κ. Ξυδάκη να απαντά αρχικά «όχι» και στην συνέχεια να υποστηρίζει πως πρέπει «πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός». «Με ευρώ;» επέμειναν οι δημοσιογράφοι για να απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ»

Ωστόσο, η επιμονή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση περί δραχμής δημιουργεί ισχυρό προβληματισμό για το αν όσα καταθέτει αποτελούν προσωπικές απόψεις, αν εκφράζουν συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος ή ενδεχομένως και το Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε την απομαγητοφώνηση των δηλώσεων του Νίκου Ξυδάκη στη Βουλή, τρίτη φορά σήμερα, για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή:

Ξυδάκης: «Κατ' αρχάς έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της.

Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό "πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές.

Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα.

Ερώτηση: Εκ των υστέρων και βλέποντας το σάλο που έχει προκληθεί μήπως ήταν λάθος το timing;

Ξυδάκης:  Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρισσεία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε.

Ερώτηση: Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; (όχι όι)Ή επανέρχεστε στο παλιό του κυρίου Τσίπρα ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;

Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.

Ερώτηση: Με ευρώ;

Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ

Ερώτηση: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής

Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.

Ερώτηση: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;

Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα
Υπουργοί- αντιπολίτευση κατά Ξυδάκη για τη δραχμή - Επιμένει ο ίδιος

Με τη δήλωση που έκανε περίπου στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης ο Νίκος Ξυδάκης τα κάνει χειρότερα καθώς λέει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει γιατί «μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε σε βάρος του λαού» - Τσιρώνης: Θα μας έπαιρνε η Γερμανία μπιρ παρά - Βέττας: Δεν είναι καν πολιτική άποψη αυτό - Κουμουτσάκος: Στρώνουν χαλί δραχμής - Λοβέρδος: Απολύτως επικίνδυνες δηλώσεις - Θεοδωράκης: Να συζητήσουμε και για το χορό του Ζαλόγγου;  

Την ώρα που τόσο υπουργοί της κυβέρνησης όσο και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντιδρούν σφόδρα για τη δήλωση Ξυδάκη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του τα κάνει... χειρότερα καθώς επιμένει ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει γιατί «γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού».

Ο κ. Ξυδάκης επανέφερε μάλιστα το θέμα που είχε θίξει το καλοκαίρι του 2016 παρά την ξεκάθαρη δήλωσή του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με το αν σκέφτηκε να βάλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης ότι «ούτε το σκέφτηκα ούτε το έθεσα. Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει το ευρώ αλλά να μείνει το ΔΝΤ. Διότι αυτό θα σήμαινε και άλλη τόση, επιπλέον συρρίκνωση του εθνικού πλούτου από όση έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα. Θα σήμαινε νέες θυσίες για τα λαϊκά στρώματα και διατήρηση της οικονομικής επιτροπείας». 

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top