0
Το στίγμα της δυναμικής παρουσίας σε περιοχές υψηλής γεωστρατηγικής αξίας για την Ελλάδα και της ενίσχυσης της μαχητικότητας με δυναμική ενίσχυση «ομαδικότητας» και «ανορθόδοξου» τρόπου σκέψης , έδωσε στην πρώτη του ανάγνωση διαταγής κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων ο νέος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος  ΠΝ. 




Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Πρόκειται για ένα στέλεχος του ΠΝ με τεράστια εμπειρία σε μονάδες επιφανείας αλλά και Ειδικές Επιχειρήσεις καθώς παρακολούθησε τη βασική εκπαίδευση στο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της ΔΥΚ, το Σχολείο Αλεξιπτωτιστών Στατικού Ιμάντα και Ελεύθερης Πτώσης του Στρατού Ξηράς, Ανορθοδόξου Πολέμου στις ΗΠΑ και διάφορα Σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων σχεδίασης διακλαδικών συνδυασμένων ειδικών επιχειρήσεων. 


Συνδυάζοντας πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και εξαιρετικές διακρίσεις στη μέχρι σήμερα πορεία του ο Αντιναύαρχος Παυλόπουλος ανέφερε στις δηλώσεις του, τις  «λέξεις κλειδιά» που αποτελούν ζητούμενο για την ισχυροποίηση των ΕΔ.  Διακλαδικότητα στο εσωτερικό και η συνεργασία στο εξωτερικό με τον διεθνή περίγυρο μας για την επίτευξη σταθερότητας που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης της χώρας.


Επιπλέον τόνισε κατηγορηματικά ότι έχει ήδη γίνει κατανοητό ότι ο χρόνος μετάπτωσης από την ειρηνική περίοδο, σε περίοδο έντασης – κρίσης – πολέμου έχει πλέον μηδενιστεί. «Επιβάλλεται λοιπόν η συνεχής εγρήγορση των ΕΔ και του Στόλου μας ο οποίος οφείλει να εκπαιδεύεται όπως θα πολεμήσει». 

Σε ότι αφορά τις περιοχές δράσης ο νέος Αρχηγός Στόλου κατέστησε σαφές ότι η προσοχή μας οφείλει να είναι στραμμένη στα τεκταινόμενα στον ευρύτερο χώρο ενδιαφέροντος μας, με τη δράση του Στόλου να εντείνεται τόσο στην περιοχή άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όσο και στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, υλοποιώντας τους στόχους της πολιτικής Εθνικής Άμυνας και της Εθνικής Στρατιωτικής στρατηγικής. 


Μεγιστοποίηση δυνατοτήτων

Σχολιάζοντας προφανώς το δυσμενές ισοζύγιο ισχύος με την Τουρκία που έχει επιδοθεί σε οργασμό ναυπήγησης νέων μονάδων επιφανείας, ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος   θέλησε να δώσει με σαφήνεια την φιλοσοφίας δράσης που θα εμφυσήσει στα πληρώματα του Στόλου αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:
«Λαμβάνοντας υπόψη το συσχετισμό δυνάμεων, και με δεδομένο ότι από την αρχαιότητα ήμασταν πάντα λίγοι αριθμητικά έναντι των αντιπάλων μας, θεωρώ πως κεντρική φυσιογνωμία τον πολυμήχανο Οδυσσέα, που επιβίωσε και έφτασε στην Ιθάκη του. Απαιτείται ανορθόδοξος τρόπος σκέψης και δράσης και μεγιστοποίηση δυνατοτήτων των διαθέσιμων μέσων και οπλικών συστημάτων, των Διοικήσεων του Στόλου».

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες του αυτές θα είναι :

-Η ενίσχυση της ομαδικότητας – ορμητικότητας και του μαχητικού πνεύματος των πληρωμάτων. 
-Η Αποφασιστικότητα κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων
- Η ανάπτυξη των ηγετικών δυνατοτήτων των αξιωματικών του Στόλου και 
- Η αξιοποίηση των αποδεδειγμένα εξαίρετων γνώσεων και εμπειριών των Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και ναυτών των πολεμικών πλοίων, ώστε το ΠΝ να συνεχίσει να αποτελεί δύναμη σταθερότητας και αποτροπής.


Η δέσμευση απέναντι στην ηγεσία

Απευθυνόμενος προς τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, τον ΑΓΕΕΘΑ και τον Α/ΓΕΝ, ο νέος Αρχηγός στόλου ανέφερε τα εξής:
«Από σήμερα με τη βοήθεια του Θεού, του Άγιου Προστάτη του Ναυτικού και με αρρωγό τα πληρώματα του Στόλου, τα οποία αποτελούν τη μεγάλη οικογένεια του ΠΝ, θα αφιερώσουμε το σύνολο των προσπαθειών μας στην επίτευξη των στόχων αυτών, ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες τηρώντας τον όρκο μας».

Στον απερχόμενο Αρχηγό Στόλου Κωνσταντίνο Καραγεωργή ΠΝ, ευχήθηκε υγεία οικογενειακή ευτυχία και τον ευχαρίστησε  για τις μέχρι σήμερα άοκνες προσπάθειες του για την επίτευξη των κοινών στόχων.


Ολοκληρώνοντας και εμφανώς διακατεχόμενος από βαθειά συγκίνηση, ο νέος Αρχηγός Στόλου απέδωσε φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες του ΠΝ στις πολεμικές και ειρηνικές περιόδους, καλώντας το προσωπικό να αναφωνήσει ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ – ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 13 Απριλίου 1961, εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το Σεπτέμβριο 1979 και ονομάσθηκε Σημαιοφόρος τον Ιούνιο 1983.

Σχολεία και Εξειδικεύσεις

Ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος έχει εξειδίκευση στις Ειδικές Δυνάμεις και στις Επικοινωνίες. Παρακολούθησε τη βασική εκπαίδευση στο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της ΔΥΚ, το Σχολείο Αλεξιπτωτιστών Στατικού Ιμάντα και Ελεύθερης Πτώσης του Στρατού Ξηράς, Ανορθοδόξου Πολέμου στις ΗΠΑ και διάφορα Σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων σχεδίασης διακλαδικών συνδυασμένων ειδικών επιχειρήσεων. Επίσης είναι απόφοιτος της Σχολής Γενικής Εκπαίδευσης (1987) και Σχολής Αξιωματικών Επιτελών Ναυτικού (1995) και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (2000).

Θαλάσσια Υπηρεσία

Έχει υπηρετήσει ως Αξιωματικός Συνεννοήσεως και Ναυτιλίας σε διάφορους τύπους πολεμικών πλοίων (Α/Τ, ΤΠΚ και αμφίβια πλοία) και ως Ύπαρχος στο Α/Τα ΚΙΜΩΝ. Το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας υπηρεσίας του ήταν επί αμφίβιων πλοίων. Εκτέλεσε καθήκοντα Κυβερνήτη στο Α/Γ ΡΟΔΟΣ από το 1995-1997, Διευθυντή Αμφιβίων Επιχειρήσεων στη Διοίκηση Πλοίων Αποβάσεως (νυν Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων) από το 1999-2000, ενώ από τον Αύγουστο 2005 ως το Σεπτέμβριο 2006, εκτέλεσε τα καθήκοντα Κυβερνήτη στο Α/Γ ΣΑΜΟΣ.

Σταδιοδρομία στις Ειδικές Δυνάμεις

Απόφοιτος το 1984 του 85ου Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης ΥΚτ της τότε Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, υπηρέτησε από το 1989 έως το 1994 στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών ως επικεφαλής επιχειρησιακών ομάδων, ως Αξιωματικός Εκπαίδευσης και ως Επιτελής Επιχειρησιακής Υποστήριξης. Ανέλαβε διάφορες αποστολές στο εξωτερικό (Αξιωματικός εξειδικευμένου Αγήματος Νηοψιών στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια της Ιρακινής κρίσης το 1990 επί της Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Αξιωματικός εξειδικευμένου Αγήματος Νηοψιών στην Αδριατική για την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1992 επί του Α/Τ ΤΟΜΠΑΖΗΣ και το 1994 επί του Α/Τ ΚΙΜΩΝ. Το 1993 ανέλαβε ως επικεφαλής επιχειρησιακής ομάδας, την ασφάλεια των Αρχηγών των Ε.Δ. των ΗΠΑ (θέρος 1993) καθώς και του πρώην Προέδρου της ΕΣΣΔ MichaelGorbachov, κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

Από το Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Ιούλιο 2008, άσκησε τα καθήκοντα Διοικητή στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ προήχθη στον βαθμό του Πλοιάρχου κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Λοιπές Υπηρεσίες – Επιτελικές Τοποθετήσεις

Το 1991, υπηρέτησε εθελοντικά για έξι μήνες υπό τη σημαία του ΟΗΕ στο Ιράκ, ως επικεφαλής ομάδας ασφαλείας του Τμήματος Φρουρών των Ηνωμένων Εθνών, με τομέα ευθύνης στις αυτόνομες περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Από το 1997 έως το 1999 άσκησε τα καθήκοντα του Διευθυντού Διοίκησης και Ταγματάρχη Δοκίμων στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Μετά την αποφοίτησή του από τη Ναυτική Σχολή Πολέμου, ανέλαβε από το 2000 έως το 2002 τα καθήκοντα του Διευθυντή Τρεχουσών Επιχειρήσεων στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Α3-ΙΙΙ).

Τον Αύγουστο 2002 και για διάστημα τριών ετών, τοποθετήθηκε στη θέση του Ναυτικού Ακολούθου στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι.
Από το Σεπτέμβριο 2009 έως το Μάρτιο 2010 υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της Σχολής Διευθυντών Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού.
Από τον Απρίλιο 2010 έως τον Αύγουστο 2012, άσκησε τα καθήκοντα Διευθυντή στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), με έργο την παροχή υπηρεσιών σε στρατηγικές μεταφορές σε Κράτη του ΝΑΤΟ και φίλιες χώρες.

Από τον Αύγουστο 2012 έως το Μάρτιο 2015 στο βαθμό του Αρχιπλοιάρχου, διετέλεσε Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του ΝΑΤΟ στη Σούδα της Κρήτης.

Με την προαγωγή του σε Υποναύαρχο το Μάρτιο του 2015, τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ως Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής και Πολιτικής.

Την 16 Ιαν. 2017, προήχθει σε Αντιναύαρχο σύμφωνα με την υπ'αριθμ. 2/Σ. 1η 16/01/2017 απόφαση ΣΑΓΕ και ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Στόλου.
Διαμνημονεύσεις και Μετάλλια

Του έχουν απονεμηθεί ο Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα, ο Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος της Τιμής, Διαμνημόνευση Συμμετοχής σε τρεις Ειρηνευτικές Αποστολές και Διαμνημόνευση Διοίκησης.

Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ του έχουν επίσης απονείμει μετάλλια για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης του Κουβέιτ. Επίσης του έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ και Βραβείο Σκοπευτή από τον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο του 2006 παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Τιμής για την θητεία του ως Ναυτικός Ακόλουθος της Ελλάδας στη Γαλλία, σε αναγνώριση της ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των δύο κρατών.

Ξένες Γλώσσες – Οικογενειακή Κατάσταση

Ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος Π.Ν. ομιλεί αγγλικά και γαλλικά, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top