«Υπηρέτησα με την καρδιά μου την ΕΛΑΣ. Πριν από 22 χρόνια ξεκίνησα σε ένα μικρό γραφείο. Κανένας δεν πίστευε πως από τα καλώδια θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο έγκλημα.
Τελικά τους έκανα να πιστέψουν ότι το έγκλημα είναι και ηλεκτρονικό, αλλά και ότι υπάρχει». Με αυτή την αναφορά στην Αστυνομία ξεκίνησε τη συνέντευξή του ο Μανώλης Σφακιανάκης που θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευυρό των πολιτών.
Ο Μανώλης Σφακιανάκης συνεχίζει μέσω της ίδρυσης του ελληνικού ψηφιακού CSI: Σε συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο καρατομηθείς ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που έχει καταγράψει αναρίθμητες επιτυχίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος -υπηρεσία με την οποία ταυτίσθηκε στην κοινή γνώμη- ανακοινώνει τη δημιουργία Ινστιτούτου που θα δραστηριοποιείται στο χώρο του διαδικτύου και θα ενημερώνει πολίτες, γονείς και παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Παράλληλα, το Ινστιτούτο θα παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε επιστήμονες δωρεάν.
Ο κ.Σφακιανάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την υπηρεσία που ίδρυσε και ταυτίσθηκε μαζί της. «Εγώ είμαι ο ιδρυτής αυτής της υπηρεσίας το 1995. Τότε ήμουν μόνος, τώρα έχω εσάς». Ο καρατομηθείς αξιωματικός, συνέχισε τις αναφορές του στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε μια ομάδα και χτίσαμε την Υπηρεσία. Μέχρι το 2009 ήμασταν τέσσερα άτομα. μας αποκαλούσαν "η υπηρεσία -ταξί". Τότε έκανα μια εισήγηση στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που ήταν τότε υπουργός και μου έστειλε το επιστημονικό προσωπικό που χρειαζόμασταν. Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα έγινε πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι πρώτη σε πολλά προγράμματα». Συνεχίζοντας, ο κ.Σφακιανάκης, είπε ότι είναι χώρια από την υπηρεσία του, αλλά δεν έχει «κανένα παράπονο. Έγινα στρατηγός και έχω την υγεία μου. Ήρθε η ώρα μου να φύγω από την ΕΛΑΣ, δεν έχω κανένα θυμό. Προχωράω παρακάτω και κάνω έργο. Είχα πει ότι θα έκανα ένα Ινστιτούτο και το κάνω. Το Ινστιτούτο θα είναι στα αμερικανικά πρότυπα και θα υπηρετεί στα παιδιά μας κι ς. Ήδη είναι σε κυβερνητικά χέρια. Είδα τον αρχηγό τη ΕΛΑΣ σήμερα, και μου είπε ότι θέλει να συνεργαστούμε».
Ο Μανώλης Σφακιανάκης, που το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου ενημερώθηκε για την προαναγγελθείσα ήδη από τις περσινές κρίσεις στο Σώμα αποστρατεία του -τότε, είχε μετακινηθεί σε αδρανή υπηρεσία- μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook χωρίς να μασά τα λόγια του, απάντησε στην απόφαση της αποστράτευσης και ταυτόχρονα προανήγγειλε τα επόμενα βήματά του: «Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, η πτήση προσγειώθηκε πλην όμως δεν έχει φτάσει στον τελικό προορισμό. Φίλοι μου, σας ανακοινώνω ότι θα με βρίσκετε στο Ινστιτούτο μου που για σας δημιουργώ. Η Αστυνομία σήμερα αποφάσισε ότι δεν θέλει άλλο τις υπηρεσίες μου, εγώ όμως, θα συνεχίζω να τις δίνω, όπως με ξέρατε μέχρι σήμερα!
Το πρόγραμμα για τις επισκέψεις μου ανά νομό θα σας το ανακοινώσω σύντομα... σε συνέντευξη Τύπου. Καλή αρχή σε όλους μας και είναι πολλοί αυτοί που θα ακολουθήσουν το νέο εγχείρημα- στόχο ανά την Ελλάδα»'.
Η γνωστοποίηση της είδησης για την καρατόμηση του Μανώλη Σφακιανάκη από τους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδρασεων κι οργής στους πολίτες. Όσο κι αν είχε προαναγγελθεί, εντούτοις παραμένει απίστευτο ότι ένας αξιωματικός που κατά τεκμήριο προσέφερε στο κοινωνικό σύνολο, σύμφωνα με τον όρκο που είχε δώσει όταν είχε μπει στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν είναι πια αναγκαίος στην ΕΛΑΣ, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων.
Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που ανήρτησαν στο χώρους κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα συμπαράστασης στον στρατηγό αλλά και αντίδρασης προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η κυβέρνηση πάντως εδώ και ένα χρόνο είχε βάλει στο στρόχαστρο τον Μανώλη Σφακιανάκη. «Χωρίς λόγο» όπως λένε συνάδελφοι του, αποφάσισε ότι πλέον δεν τον χρειάζεται η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μια υπηρεσία που ο ίδιος έστησε από το μηδέν και υπηρέτησε με συνέπεια και σεβασμό για πάνω από δύο δεκαετίες.
Τον Φεβρουάριο του 2016, στις ετήσιες κρίσεις της Αστυνομίας, αρχικά τον πήραν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον τοποθέτησαν σε μια ουσιαστικά ανενεργή υπηρεσία. Υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής και των τεράστιων αντιδράσεων η κυβέρνηση προσπάθησε «να τα μαζέψει» και ακύρωσε τη μετακίνηση εκθέτοντας ουσιαστικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ακολούθησε νέα «κωλοτούμπα» και για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά τον αλλάζουν υπηρεσία και τον ορίζουν βοηθό επιτελάρχη, αρμόδιο για το ηλεκτρονικό έγκλημα. Όμως όλοι γνώριζαν ότι ουσιαστικά ο Μανώλης Σφακιανάκης είχε μπει στον «πάγο» και στις επόμενες κρίσεις θα ετίθετο εκτός Σώματος. Όπως και έγινε.
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.