Φωτιές έχει ανάψει το διάταγμα του Τραμπ με το οποίο ο νέος πρόεδρος απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους πρόσφυγες και γενικά στους υπηκόους επτά χωρών.
Η απαγόρευση εισόδου ισχύει ήδη από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την υπογραφή Τραμπ και αφορά ακόμα και σε πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα. Χάος έχει προκληθεί στις αερομεταφορές, καθώς εκτός του ότι τα πληρώματα που διαθέτουν διαβατήριο των χωρών αυτών δεν μπορούν να μπουν στις ΗΠΑ, πλέον οι εταιρείες αναγκάζονται να επιστρέψουν χρήματα σε ταξιδιώτες των χωρών αυτών που πλέον δεν μπορούν να ταξιδέψουν!
Όπως αναφέρει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) το οποίο εστάλη σε αερομεταφορείς σε όλο τον κόσμο χθες Σάββατο, το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχθές Παρασκευή κατέλαβε εξαπίνης τις εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε την IATA για τους νέους κανόνες το απόγευμα του Σαββάτου, προστίθεται στο μήνυμα και διευκρινίζεται πως όλα τα μέλη πληρωμάτων που έχουν διαβατήρια χωρών όπως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και αεροσυνοδών, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.
Ήδη η βρετανική British Airways ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να επιστρέψει τα χρήματα του εισιτηρίου ή να επιτρέψει στους πελάτες τους αυτούς να κλείσουν για άλλες ημερομηνίες τα εισιτήριά τους!
Το γεγονός έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός ΗΠΑ, με ηγέτες, διάσημους, επιχειρηματίες, οργανισμούς αλλά και απλούς πολίτες να δηλώνουν εμφατικά την αντίθεσή τους στην απόφαση του αμερικανού προέδρου.
Εκτός από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ήδη το σωματείο οδηγών ταξί της Νέας Υόρκης κήρυξε απεργία ενάντια στην «απάνθρωπη και αντισυνταγματική» απόφαση Τραμπ.
Παράλληλα, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων - κολοσσών, όπως η Google και το facebook εξέφρασαν αγωνία για την τύχη των εργαζομένων τους που κατάγονται από κάποια από τις χώρες που θεωρεί επικίνδυνες ο Τραμπ και του ζητούν να επανεξετάσει τη θέση του. Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ με ανάρτησή του στο fecbook, γράφει: «Οι προ-παππούδες μου κατάγονται από την Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία. Οι γονείς της Πρισίλα ήταν πρόσφυγες από την Κίνα και το Βιετνάμ. Οι ΗΠΑ είναι έθνος μεταναστών και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι' αυτό».
Προβλήματα όμως δημιουργούνται ακόμα και... στην τελετή των Όσκαρ, καθώς ο Ιρανός υποψήφιος για ντοκιμαντέρ Ασγκάρ Φαρχαντί δεν μπορεί να ταξιδέψει και να παραβρεθεί στην μεγάλη βραδιά. Το διάταγμα είναι «εξαιρετικά προβληματικό», αναφέρει σε δήλωσή της η οργανωτική επιτροπή.
Μεταξύ όσων επηρεάζονται και ο βρετανός αθλητής μεσαίων αποστάσεων Μο Φάρα που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ αλλά έχει και σομαλικό διαβατήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην Αιθιοπία και δεν μπορεί πλέον να επιστρέψει στο σπίτι του!
Από τους πρώτους που εναντιώθηκαν στην απόφαση Τραμπ ήταν ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά που τουίταρε πως όσοι πρόσφυγες δεν γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ, θα τους καλωσορίσει ο Καναδάς. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να δηλώσει πως διαφωνεί με το διάταγμα Τραμπ, μετά την πίεση που δέχθηκε στο εσωτερικό της Βρετανίας, λίγες μόνο ώρες μετά την συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο και η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, ενώ σφοδρή ήταν και η αντίδραση του Φρανσουά Ολάντ: «Η απομόνωση είναι αδιέξοδη» είπε και κάλεσε τον Τραμπ να σεβασθεί την αρχή της υποδοχής των προσφύγων, «θεμέλιο των δημοκρατιών μας».
Η Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε τον αμερικανό πρόεδρο τονίζοντας πως «δεν υπάρχει δικαιολογία στο να υποβάλλεις ανθρώπους μιας συγκεκριμένης προέλευσης υπό γενική υποψία» για την τρομοκρατία.
Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ζήτησαν από την Διοίκηση Τραμπ να συνεχίσει το πρόγραμμα ασύλου, το οποίο χαρακτήρισαν «ζωτικής σημασίας».
Στο πλευρό του Τραμπ πάντως στάθηκε ο Μίλος Ζέμαν, ο Τσέχος πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έγραψε στο Twitter πως ο αμερικανός πρόεδρος «προστατεύει την χώρα του» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει ανάλογα μέτρα.
Συγχαρητήρια του έδωσε και ο ακροδεξιός πολιτικός Γκεερτ Βίλντερς: «Συγχαρητήρια Πρόεδρε, είναι ο μόνος τρόπος να μείνεις ελεύθερος και ασφαλής. Θα έκανα το ίδιο, και ελπίζω να προσθέσεις κι άλλες ισλαμικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, σύντομα».
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.