Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα προς συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017.


Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3.330 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1.111 εκατ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016. Θα είναι, συνεπώς, η τρίτη χρονιά που η παρούσα κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Όλα αυτά με βάση την κυβέρνηση διότι οι αριθμοί έχουν μάλλον διαφορετική άποψη και μιλουν για αύξηση της φορολογίας το 2017.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι ξανά στο στόχαστρο 

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα είναι οι πρώτοι που θα νοιώσουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις του νέου προϋπολογισμού, με τη μείωση του αφορολόγητου από τα 9.545 ευρώ, το οποίο θα πέσει στα 8.636 έως και τα 9.090 ευρώ ανάλογα τα προστατευόμενα μέλη. Έτσι όσοι εισπράττουν πάνω από 720 ευρώ τον μήνα θα έχουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. 

Βαριά φορολογία στις επιχειρήσεις

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει:

Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000.

Αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή τις δηλώσεις του 2017.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των Ομόρρυθμων Εταιρειών θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης.

Αύξηση στη φορολόγηση των μερισμάτων στο 15% από 10%.  

«Χτύπημα» και από την αύξηση των  έμμεσων φόρων

Από την 1 Ιανουαρίου του 2017 έρχονται αυξήσεις παντού.

Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης.

Αυξάνεται ο ΕΦΚ που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιβολή φόρου με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Oλα τα νησιά θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ και που σημαίνει ότι σε ολόκληρο το Αιγαίο θα ισχύουν οι συντελεστές 13% και 24%.

Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Μάλιστα το νέο τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών, δηλαδή προ ΦΠΑ, τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε λογαριασμού και στη συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Αναλυτικά και ανά κατηγορίες ο προϋπολογισμός προβλέπει εξοικονόμηση κονδυλίων ως εξής:

Επικουρικές συντάξεις (υφιστάμενοι συνταξιούχοι): - 291,5 εκατ. ευρώ
Συντάξεις δημοσίου: -108, 3 εκατ. ευρώ
Συντάξεις (πλην Δημοσίου): - 463,5 εκατ. ευρώ
Περικοπή ή διακοπή Μερίσματος Πολιτικών Υπαλλήλων: - 207,5 εκατ. ευρώ
Ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών: + 135,6 εκατ. ευρώ
Συντάξεις χηρείας: -38,6 εκατ. ευρώ
Άμεσοι φόροι εισοδήματος: +988 εκατ. ευρώ
Αύξηση Εισφοράς Αλληλεγγύης: +736 εκατ. ευρώ
Ενιαίος ΦΠΑ στο 24%: +437
Αύξηση ΕΦΚ στα καύσιμα, βενζίνες κλπ: +422 εκατ. ευρώ
Αύξηση φόρου στα τσιγάρα: +142 εκατ. ευρώ
Φόρος στον καφέ: + 62 εκατ. ευρώ

Κοινωνικά μέτρα 

Στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την κατάθεση του προϋπολογισμού, τονίζεται πως πέρα,  από την δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση. Για τον λόγο αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

- Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

- Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

- Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.

- Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αξίζει τέλος να γίνει αναφορά σε μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα αναβαθμίσουν το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου. Συγκεκριμένα, το ενιαίο λογιστικό σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, η αποκέντρωση της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους και η επισκόπηση δαπανών, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία Υπουργεία, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.


 
Top