Ιδιαίτερα «διαβασμένοι» αποδεικνύονται σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι τέσσερις κουκουλοφόροι που εισέβαλαν λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι σε υποκατάστημα τράπεζας στη λεωφόρο Κηφισίας, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τη ΓΑΔΑ. 


Όπως όλα μέχρι στιγμής δείχνουν, οι δράστες δεν είχαν μόνο στόχο τα χρήματα από τα ταμεία της τράπεζας, αλλά το περιεχόμενο θυρίδων, που βρίσκονταν στο υπόγειο του υποκαταστήματος. Για το σκοπό αυτό, εκτός από τα μακρύκανα όπλα που έφεραν μαζί τους και υπό την απειλή των οποίων κράτησαν ομήρους επί περίπου δύο ώρες υπαλλήλους και πελάτες, οι ληστές ήταν εξοπλισμένοι με τρυπάνια και οξυγόνο. Με αυτά τα μέσα κατάφεραν να σπάσουν 21 θυρίδες και να αρπάξουν άγνωστο περιεχόμενο. Υπενθυμίζεται, ότι το τί φυλάσσεται σε θυρίδες το γνωρίζει αποκλειστικά εκείνος που τις μισθώνει από τις τράπεζες. 

Η κινηματογραφική ληστεία φέρνει στη μνήμη το μεγάλο ριφιφί σε υποκατάστημα τράπεζας στη λεωφόρο Καλλιρρόης, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1992. Τότε, οι δράστες, είχαν φτάσει από τους υπονόμους στο υπόγειο της τράπεζας και είχαν αδειάσει το περιεχόμενο δεκάδων θυρίδων. Η υπόθεση έμεινε ανεξιχνίαστη και πέρασε στην ιστορία του εγκλήματος ως «το ριφιφί του αιώνα».

Οι δράστες της σημερινής ληστείας έδρασαν βάσει σχεδίου, ήταν όπως αποδεικνύεται «διαβασμένοι», επέλεξαν συγκεκριμένη ώρα για να μπουν στην τράπεζα, ενώ το βασικό ερωτηματικό που προκύπτει είναι γιατί πήραν το μεγάλο ρίσκο να παραμείνουν εντός του καταστήματος για περίπου δύο ώρες. 

Έως αργά το απόγευα, οι πέντε από τους οκτώ υπαλλήλους παρέμεναν στο υποκατάστημα μαζί με αστυνομικούς και περιέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια τί συνέβη από τη στιγμή που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα όπλα των τεσσάρων ληστών. Οι πέντε πελάτες είχαν οδηγηθεί με τη σειρά τους στη ΓΑΔΑ, όπου έως αργά έδιναν καταθέσεις στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ληστές οδήγησαν υπό την απειλή όπλου τη διευθύντρια της τράπεζας στο υπόγειο, και εκεί την ανάγκασαν να τους υποδείξει το χώρο όπου βρίσκονται οι θυρίδες. Ένας ή δύο από αυτούς είχαν παραμείνει στον ισόγειο χώρο του καταστήματος και υπό την απειλή των όπλων «επιτηρούσαν» τους υπόλοιπους υπαλλήλους και τους πελάτες, ώστε να αποφύγουν τυχόν δυσάρεστες γι' αυτούς εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα, να καταφέρει κάποιος υπάλληλος να πατήσει μπουτόν συναγερμού. 

Ωστόσο, η κινηματογραφική ληστεία, γεννά πολλά ερωτηματικά:

1. Υπάρχει πράγματι «άρωμα» τρομοκρατίας, όπως εκτιμά κατ' αρχήν η αστυνομία και για το λόγο αυτό ενημερώθηκε άμεσα και η Αντιτρομοκρατική;

2. Πώς οι δράστες πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε μια επιχείρηση τόσο υψηλού ρίσκου; Συνήθως οι ληστείες κρατούν ελάχιστα λεπτά για να περιορισθεί ο κίνδυνος εγκλωβισμού των δραστών μέσα στα υποκαταστήματα. Αυτοί πήγαν εξοπλισμένοι και έμειναν στην τράπεζα περίπου δύο ώρες, χρόνος- ρεκόρ για μια ληστεία.

3. Οι δράστες αποδεικνύονται «διαβασμένοι» για τους χώρους και την ύπαρξη των θυρίδων. Υπήρχε συγκεκριμένη στόχευση ή έσπασαν τυχαία θυρίδες;

4. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι ληστές μιλούσαν «σπαστά» ελληνικά; Πρόκειται για αλλοδαπούς ή με τον τρόπο αυτό επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές;

Αγωνία για τους κατόχους των θυρίδων

Έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας, άρχισαν το απόγευμα να φθάνουν  ο ένας μετά τον άλλο πολίτες που διατηρούσαν θυρίδες εκεί. 

Στο άκουσμα της είδησης ότι οι ληστές έσπασαν συνολικά 21 θυρίδες, εκ των οποίων η μία ανήκει στην τράπεζα και οι υπόλοιπες 20 σε πολίτες, αγωνιούσε ο καθένας να μάθει αν ανάμεσα στις θυρίδες που «έσπασαν» οι ληστές ήταν  και η δική του. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδίων, στο συγκεκριμένο κατάστημα υπάρχουν περισσότερες από εκατό θυρίδες. 

Τι λέει μια γυναίκα η οποία διατηρούσε θυρίδα στην συγκεκριμένη τράπεζα

 
Top