![]() |
Φωτογραφία: Θανάσης Καμβύση,ς από το άρθρο του VICΕ «Φρούριο» το Κέντρο της Αθήνας Ενόψει της Γενικής Απεργίας |
Η υπόθεση περιγράφεται γλαφυρά στην εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητείται ο κατηγορούμενος να παραπεμφθεί σε δίκη, κινδυνεύοντας τώρα ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Μάλιστα, η υπόθεση έρχεται στο φως την ώρα που το ζήτημα των πλαστών τίτλων σπουδών στο Δημόσιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και προκαλεί πολιτικές αναταράξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Η δική μας ιστορία ξεκινά το 2000, όταν ο κατηγορούμενος αποφάσισε να πάρει μέρος σε διαγωνισμό για την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, τον οποίο είχε προκηρύξει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι γεννηθέντες από 1/1/1968 και μεταγενέστερα και το βασικό κριτήριο ήταν ο βαθμός του απολυτηρίου του λυκείου. Από το σύνολο των 1.000 προσλαμβανομένων, ποσοστό 20% θα καλυπτόταν από υποψηφίους που κατείχαν απολυτήριο τίτλο ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου.
Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι ο 50χρονος προσκόμισε, κατά την αίτηση συμμετοχής του στον διαγωνισμό, πιστοποιητικά τα οποία είχε προηγουμένως νοθεύσει, κάτι που ο ίδιος ομολόγησε στον ανακριτή που ερεύνησε την υπόθεση.
Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο θεούλης αστυνομικός φέρεται να νόθευσε το έτος γέννησης, σημειώνοντας «15 Σεπτεμβρίου 1968» αντί για «15 Σεπτεμβρίου 1966» που είναι η πραγματική ημερομηνία γέννησής του. Επιπλέον, φέρεται να νόθευσε τον βαθμό στο απολυτήριο Λυκείου: δήλωσε «19 και 1/11» αντί για «17 και 10/11», που ήταν οι επιδόσεις του. Όπως διαπιστώθηκε, ο κατηγορούμενος είχε αυξήσει τη βαθμολογία του στα επιμέρους μαθήματα από μία έως τέσσερις μονάδες.