Νέο συνταρακτικό δισέλιδο-καταγγελία της «SUN» εναντίον της UEFA και του προέδρου της, Μισέλ Πλατινί, που επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να συμμετάσχει στο Champions League παρά τις πέντε κακουργηματικές κατηγορίες εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης».
Ο ανταποκριτής διεθνούς ποδοσφαίρου της μεγαλύτερης εφημερίδας στη Βρετανία, Αντώνης Καστρινάκης, «καλωσορίζει» την αποστολή του Ολυμπιακού στο Λονδίνο μία μέρα πριν να αντιμετωπίσει την Άρσεναλ στο Champions League, εξαπολύοντας νέες βόμβες...
Αναλυτικά το δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Ο ΠΛΑΤΙΝΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΣΑ»
«Οι ελβετικές πίκρες του Μισέλ Πλατινί μπορεί να καταστρέψουν την υποψηφιότητά του για την προεδρία της FIFA. Και το ίδιο μπορεί να συμβεί με τον τρόπο που η UEFA ενήργησε στην υπόθεση των κατηγορούμενων για στημένα Ελλήνων του Ολυμπιακού.
Ο πρωταθλητής Ελλάδας, Ολυμπιακός, αντιμετωπίζει την Άρσεναλ στο "Έμιρεϊτς" αύριο κάτω από τη σκιά μιας σαρωτικἠς έρευνας εναντίον της διαφθοράς. Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος του, Βαγγέλης Μαρινάκης, κατηγορήθηκε επίσημα από τις αρχές για πέντε κακουργήματα σχετικά με στημένα παιχνίδια τον περασμένο Ιούνιο. Υποστηρίζει σθεναρά την αθωότητά του.
Ο ανακριτής διέταξε το Μαρινάκη να πληρώσει εγγύηση 140.000 λιρών, να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα και του απαγόρευσε την ενασχόληση με κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η υπόθεση.
Στο μεταξύ ο Πλατινί, πρόεδρος της UEFA, αντιμετωπίζει έρευνα από την επιτροπή Ηθικής της FIFA αφού οι ελβετικές αρχές κατηγόρησαν τον Σεπ Μπλάτερ ότι έκανε μια «πληρωμή απιστίας» περίπου 1,2 εκ λιρών στο Γάλλο.
Ο Πλατινί υποστήριξε ότι είχε συμβόλαιο με τη FIFA -ως σύμβουλος ποδοσφαίρου του Μπλάτερ μεταξύ του 1999 και του 2002- αλλά δεν αποκάλυψε γιατί τα χρήματα του πληρώθηκαν εννέα χρόνια μετά, το 2011.
Και αυτό δεν είναι το μόνο που χρήζει εξηγήσεων.
Το γιατί η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA επέτρεψε στον Ολυμπιακό να πάρει μέρος στο Champions League φέτος παραμένει μυστήριο. Η UEFA υποσχέθηκε να με αφήσει να μιλήσω με τον Εμίλιο Γκαρσία, τον επικεφαλής της Πειθαρχικής Επιτροπής, αλλά την περασμένη βδομάδα ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ τη συνάντηση αυτή. Μου είπαν:
"Δεν είναι πολιτική της UEFA να έχει τον επικεφαλής της πειθαρχικής μονάδας να σχολιάζει συγκεκριμένες υποθέσεις".
"Μια απόφαση ελήφθη από τα ανεξάρτητα πειθαρχικά όργανα και επιβεβαιώθηκε από το CAS, και έτσι ο Ολυμπιακός έχει γίνει προκαταρκτικά δεκτός στη διοργάνωση".
"Όλες οι πληροφορίες που διαθέτουμε έχουν τεθεί στη διάθεσή σας".
Μόνο που δεν έχουν. Απεναντίας σήμερα δημοσιεύουμε περαιτέρω αποκαλύψεις για τις ενέργειες της UEFA στην υπόθεση του Ολυμπιακού. Ο Γκαρσία ΔΕΝ πήγε στην Ελλάδα ούτε προσπάθησε να μιλήσει στον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ερεύνησαν την υπόθεση εναντίον του Μαρινάκη και των υπολοίπων 33 κατηγορουμένων.
Αλλά η UEFA-οι αυτοαποκαλούμενοι πρωταθλητές της «μηδενικής ανοχής στα στημένα»- έδωσε την εντύπωση ότι δεν ήθελα να το μάθετε αυτό καθώς εμπόδισαν τη συνέντευξή μου με τον Γκαρσία.
Οπότε γιατί ο Γκαρσία έλαβε την απόφασή του στις 17 Ιουνίου -μια μέρα ΠΡΙΝ ο Έλληνας ανακριτής κατηγορήσει επισήμως τον Μαρινάκη- ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε να παίξει στην κορυφαία τους διοργάνωση; Ιδιαίτερα καθώς η UEFA ήξερε την ημερομηνία της ανάκρισης του Μαρινάκη από τις αρχές.
Γιατί η UEFA και ο Γκαρσία δεν ξανα-άνοιξαν ποτέ την έρευνα μετά τις κατηγορίες των δικαστικών αρχών εναντίον του ιδιοκτήτη των αντιπάλων της Άρσεναλ; Ποια στοιχεία εξέτασε ο Γκαρσία και ποιος του τα έδωσε;
Ήταν απλώς μια έκθεση από την Ελληνική Ομοσπονδία, ο πρώην πρόεδρος της οποίας, Γιώργος Σαρρής, είναι επίσης κατηγορούμενος από τις αρχές για το ίδιο σκάνδαλο;
Πριν από τέσσερα χρόνια, η UEFA έγραψε στην Τουρκική Ομοσπονδία προειδοποιώντας τους για τη Φενερμπαχτσέ, που τότε ήταν ακόμα κατηγορούμενοι για στημένα. Τα αφεντικά της Τουρκίας ενήργησαν, απομακρύνοντας το σύλλογο από το Champions League ΠΡΙΝ την μετέπειτα δίκη και καταδίκη τους.
Η UEFA έστειλε ερευνητές στην Τουρκία να μιλήσουν με τις αρχές εκεί.
Όχι όμως με την υπόθεση του Ολυμπιακού.
Η UEFA είπε ότι η υπόθεση των Ελλήνων δε βρίσκεται στο ίδιο δικονομικό στάδιο. Αλλά πήραν την απόφασή τους πριν τις επίσημες κατηγορίες εναντίον του Μαρινάκη. Ένα δικαστικό συμβούλιο πρόκειται να αποφασίσει αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.
Η απόφαση της UEFA να δεχτεί τον Ολυμπιακό στο Champions League υποστηρίχτηκε από το δικαστήριο του CAS που αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι μπορούσαν να παίξουν προκαταρκτικά. Αλλά ο Γκαρσία προσπάθησε να πείσει το CAS ότι η έφεση του Παναθηναϊκού εναντίον της απόφασής του ήταν αβάσιμη, σε ένα τεχνικό σημείο. Το CAS δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει το σκεπτικό της απόφασής του.
Αυτά είναι καυτά ερωτήματα δεδομένου ότι το Νο 3 του Πλατινί στο κυβερνητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, και βοηθός γ.γ. της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης, είναι γιος του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, Σάββα Θεοδωρίδη.
Κι ύστερα έχουμε την έρευνα στη Ζυρίχη εναντίον του αφεντικού της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.
Όλα αυτά είναι επιζήμια για τις πιθανότητες του Πλατινί να αναλάβει τα ηνία ως το νέο αφεντικό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου».
Η «The Sun»φιλοξένησε επίσης αποσπάσματα της πολύκροτης συνέντευξης του Γκόρντον Σίλντενφελντ στο SDNA!
Με επικεφαλίδα «Ο διαιτητής είπε πληρώστε μας» η βρετανική εφημερίδα έγραψε:
«Οι συγκλονιστικές κατηγορίες του σταρ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Γκόρντον Σίλντενφελντ, σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο προκάλεσαν χαμό καθώς ισχυρίστηκε: "Ήθελα να σκοτώσω κάποιους Έλληνες διαιτητές".
Και ο νικητής με την Ελλάδα στο Εuro 2004 Κώστα Κατσουράνης, που έπαιξε στην ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό είπε: "O μόνος Θεός για κάποιους Έλληνες διαιτητές είναι το χρήμα".
Ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ίσως θελήσει να ρίξει μια ματιά στο τι είπαν, βλέποντας πώς ο οργανισμός του επέτρεψε στον Ολυμπιακό να πάρει μέρος στο Champions League.
Ο σταρ της Κροατίας, Σίλντενφελντ κατηγόρησε μερικούς Έλληνες διαιτητές ότι ευνοούσαν τον Ολυμπιακό μετά από το διετές πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό που τελείωσε το περασμένο καλοκαίρι. Συμπτωματικά η Ντιναμό αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό τον επόμενο μήνα.
Ο Σίλντενφελντ είπε στο sdna.gr: "Δε φαντάζεσαι πώς μπορεί να ήταν. Ήθελα να σκοτώσω τους διαιτητές. Κυριολεκτικά. Αν σκότωνα όλους όσους ήθελα, δεν θα είχατε άλλους στο πρωτάθλημα να παίζουν τα ματς. Μετά συνήθισα...
Φυσικά, ως επαγγελματίας που είμαι, εκατομμύρια φορές ήθελα να πάω να χτυπήσω τον διαιτητή στη μούρη και να σηκωθώ να φύγω μόνος μου από το γήπεδο. Θα το απολάμβανα όμως. Με την ψυχή μου. Μία φορά είπα σε έναν διαιτητή: ΄Οταν έρθεις στο αεροδρόμιο για να επιστρέψεις στην Αθήνα, να είσαι σίγουρος ότι στο αεροπλάνο θα μπει ο ένας από τους δύο. Ή εγώ, ή εσύ. Και οι δυο αποκλείεται΄. Είναι απίστευτο αυτό που συναντήσαμε με τους διαιτητές τους μήνες που έπαιξα στον Παναθηναϊκό".
"Μία φορά ένας διαιτητής είπε σε συμπαίκτη μου. ΄Αν δε σου αρέσουν τα σφυρίγματα, πες στον πρόεδρο σου να μας πληρώσει΄. Ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο δεν μας έδωσαν κάποιο πέναλτι, ο Ντάνιελ Πράνιτς τον πλησίασε για να διαμαρτυρηθεί και αυτός, ο ρέφερι, βάζοντας το χέρι στο στόμα για να μην τον ακούσει ολόκληρος ο κόσμος, του είπε. ΄Πες στον πρόεδρό σου να πληρώσει΄".
"Αμέσως μετά αρχίσαμε να κοιταζόμαστε μεταξύ μας και βάλαμε τα γέλια. Δε θυμάμαι το παιχνίδι. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι επρόκειτο για ένα ματς εκτός έδρας. Εξάλλου, αν αρχίσω να θυμάμαι, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να γράψεις για όλους τους διαιτητές, σε όλα τα γήπεδα που έχω παίξει. Ειλικρινά δε θυμάμαι. Δεν ήταν πάντως κάποιο ντέρμπι".
"Δεν είναι δυνατόν να σου πω τη χειρότερη διαιτητική εμπειρία μου στην Ελλάδα, διότι είναι αμέτρητες".
Και ο Κατσουράνης, 36 ετών, είπε: "Εννοείται ότι οι διαιτητές στην Ελλάδα είναι κατευθυνόμενοι. Κανείς διαιτητής δεν μπορεί να με κοροϊδέψει. Μπορώ να τον καταλάβω από χιλιόμετρα, αν έχει έρθει για να κάνει κάτι στο ματς".
"Μου’χει τύχει άπειρες φορές. Ο διαιτητής αυτός είναι Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός; Τίποτα από τα δύο. Ο Θεός του είναι το χρήμα".
Η ένωση διαιτητών της Superleague εξέδωσε ανακοίνωση κατακεραυνώνοντας τους δύο παίκτες και απαίτησε ή να πάνε στις αρχές να καταθέσουν ή να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη».