Κατάφεραν να ξεφύγουν από τις διωκτικές και τις δικαστικές Αρχές και μέχρι σήμερα, παραμένουν ατιμώρητοι.
Με αφορμή την σύλληψη του Γιώργου Πετρακάκου το WE παρουσιάζει τη λίστα με τους οκτώ διασημότερους Έλληνες φυγάδες!
Εξαφανίστηκαν κάτω από το βλέμμα της Δικαιοσύνης και από τότε ζουν στην αφάνεια, μακριά -όσο γίνεται- από καχύποπτα βλέμματα. Κατηγορούμενοι όλων των "ειδικοτήτων", που σχετίζονται είτε με οικονομικά είτε με ποινικά εγκλήματα, φυγοδικούν εδώ και χρόνια, με τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους να παραμένουν ανεκτέλεστα.
Φήμες θέλουν τους περισσότερους να έχουν εξαφανιστεί σε κάποια χώρα της Νοτίου Αμερικής, ενώ άλλοι ζουν ανάμεσά μας, όπως άλλωστε έκανε στο παρελθόν και ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος αν και γνωστός στο πανελλήνιο, κατάφερε για μήνες να μείνει ασύλληπτος.
Τo Weekend Edition του news247.gr παρουσιάζει τους οκτώ "διασημότερους" φυγάδες, με πρώτο στη σειρά το Γιώργο Πετρακάκο, ο οποίος συνελήφθη στα μέσα της περασμένη εβδομάδας, ύστερα από χρόνια φυγοδικίας.
1. Γιώργος Πετρακάκος
Συνελήφθη την Πέμπτη το πρωί, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής στο Βόλο. Ο Γιώργος Πετρακάκος κατόρθωσε για χρόνια να αποφύγει τη σύλληψή του, ενώ το όνομά του ακούστηκε σε πολλέ υποθέσεις ληστειών κι όχι μόνο.
Φέρεται να είχε συμμετάσχει στη μεγάλη ληστεία τράπεζας στο Δίστομο, στις 22 Αυγούστου 2014, κατά την οποία οι δράστες είχαν διαφύγει με ταχύπλοο σκάφος κρατώντας 550.000 ευρώ. Λίγο καιρό αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε τον εντοπισμό των ληστών, με τη σύλληψη δύο ατόμων και την αυτοκτονία του Σπύρου Δραβίλα.
Σύμφωνα με τις αρχές, έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του Βασίλη Παλαιοκώστα (εμπλέκεται και στην απαγωγή Μυλωνά), αλλά και με το Νίκο Μαζιώτη. Οι σχέσεις του Πετρακάκου μάλιστα, με το Νίκο Μαζιώτη, όταν και οι δύο ήταν κρατούμενοι, οδήγησαν -κατά την αστυνομία- στην ένταξη του πρώτου στην οργανωση "Επαναστατικό Αγώνα".
2. Αντωνία Ηλία
Η περίπτωση της πρώην δικαστικής λειτουργού και κατηγορούμενης για το μεγάλο σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος, είναι ιδιαίτερη. Κι αυτό γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια δεν θεωρείται φυγόδικη, αφού έχει εντοπιστεί στο Λονδίνο, όμως οι διαδικασίες έκδοσής της ακολουθούν... ρυθμούς χελώνας.
Μάλιστα, μόλις τον περασμένο Ιούνιο -λόγω νομικού κωλύματος- αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή η παράδοσή της στις ελληνικές αρχές, με την ίδια να δηλώνει: "Δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερα από τα πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος μου έχουν αποσυρθεί, ενώ και το πέμπτο θα έπρεπε να είχε εκπέσει, καθώς όλοι οι συγκατηγορούμενοι μου κρίθηκαν αθώοι από τα ελληνικά δικαστήρια. Πιστεύω ότι είμαι αθώα και θα παλέψω μέχρι τέλος για να αποδείξω την αθωότητα μου".
Η Αντωνία Ηλία, που εξαφανίστηκε το 2005, είναι μία από τα βασικά πρόσωπα της υπόθεση του αποκαλούμενου "παραδικαστικού κυκλώματος". Ήδη έχει καταδικαστεί, λόγω παραγραφής, σε ποινή φυλάκισης 80 μηνών για τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος και της αποσιώπησης λόγω εξαίρεσης, ενώ έχει παύσει η ποινική δίωξη σε βάρος της για τις κακουργηματικές πράξεις που της αποδίδονται.
Η ίδια συνελήφθη το 2011 στο Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας, όπου παρίστανε τη Γαλλίδα υπήκοο, ενώ εργαζόταν ως καθηγήτρια σε βρετανικό σχολείο. Μέχρι την ταυτοποίησή της από τις βρετανικές αρχές, επέμενε σθεναρά πως ήταν η Γαλλίδα, Αντωνία Ζαμίν.
3. Μιχάλης Χριστοφοράκος
Ήταν λίγες μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2007, με το σκάνδαλο για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens να είναι στην κορύφωσή του, καθώς οι απολογίες των κατηγορουμένων ενώπιον του 3ου ειδικού ανακριτή είχαν ξεκινήσει.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχ. Χριστοφοράκος, είχε κι αυτός περάσει το ανακριτικό κατώφλι συνοδευόμενος από το συνήγορό του, ζητώντας μία προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που η ελληνική Δικαιοσύνη "αντίκρισε" τον κατηγορούμενο.
Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Μιχ. Χριστοφοράκος μαζεύει τα υπάρχοντά του και φεύγει από τη χώρα για Γερμανία, μιας και διαθέτει γερμανική υπηκοότητα. Μέχρι σήμερα καμία προσπάθεια δεν έχει φέρει πίσω στην Ελλάδα τον αποκαλούμενο Mr Siemens, αφού η γερμανική Δικαιοσύνη απέρριψε τα σχετικά αιτήματα έκδοσης στην Ελλάδα.
Ο Μιχ. Χριστοφοράκος καταδικάστηκε από τα γερμανικά δικαστήρια σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή, για συνέργεια σε απιστία, ενώ για την πράξη της δωροδοκίας Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων επιβλήθηκε χρηματική ποινή 350.000 ευρώ.
4. Χρήστος Καραβέλας
Τα χνάρια του συγκατηγορούμενού του, Μιχ. Χριστοφοράκου, ακολούθησε με μερικά χρόνια καθυστέρηση, ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών, Χρ. Καραβέλας, λίγο πριν απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή για την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens.
Εν μία νυκτί, το Μάιο του 2009, ο προκάτοχος του Μιχ. Χριστοφοράκου και πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Hellas εξαφανίστηκε για άγνωστο προορισμό, με τις φήμες να τον τοποθετούν στην Ουρουγουάη.
Η εξέλιξη αυτή, που ήταν η δεύτερη φυγοδικία στο πολύκροτο σκάνδαλο, είχε σαν αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της οικογένειας του κατηγορούμενου για άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η σύζυγος Καραβέλα και μία από τις τρεις κόρες τους, ηλίκιας 22 έως 26 ετών, προφυλακίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα ανακριτή.
5. Βασίλης Παλαιοκώστας
Έχει τη φήμη του μετρ των αποδράσεων και όχι αδίκως. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας απασχολεί -όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός τους Νίκος- τις αρχές από τη δεκαετία του '80.
Παρά τις προσπάθειες της Δικαιοσύνης να τους "περιορίσουν" σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα, αυτό έχει σταθεί κυριολεκτικά αδύνατο. Τα αδέλφια Παλαιοκώστα έχουν στα ενεργητικό τους κλοπές, ληστείες και απαγωγές επιχειρηματιών, αλλά και ποινές που ακόμη δεν έχουν εκτελεστεί.
Όπως άλλωστε είναι γνωστό, ο Βασίλης Παλαιοκώστας, δεν μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα έγκλειστος. Τόσο το 2006 όσο και το 2009 με δύο αποδράσεις καρμπόν, κατάφερε να φύγει από τις φυλακές Κορυδαλλού... πετώντας. Πρόκειται για τις χαρακτηριστικές αποδράσεις με ελικόπτερο από τις ίδιες φυλακές και με συνοδηγό των Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος σήμερα κρατείται.
Γεννημένος το 1966, ο Παλαιοκώστας μεγάλωσε στο χωριό Μοσχόφυτο και μέχρι σήμερα διατηρεί ένα καλό όνομα ανάμεσα στους συγχωριαούς τους. Σε σχετικό αφιέρωμα του BBC, o πατήρ Παναγιώτης είχε δηλώσει: "Ο Βασίλης μπορεί να έχει γίνει κλέφτης, αλλά ποτέ εγκληματίας. Ληστές σαν το Βασίλη -που κλέβει για να ταΐσει τους αγαπημένους του- δεν παραβλέπονται εύκολα".
Από το 2011, έχει επικηρυχθεί, μετά τον εντοπισμό αποτυπώματος του, κατά την Αντιτρομοκρατική, στο πακέτο-βόμβα στο γραφείο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου σκοτώθηκε ο υπασπιστής του Γιάννης Βασιλάκης.
6. Πόλα Ρούπα
Η γυναίκα που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", εδώ και χρόνια καταφέρνει να ξεφεύγει από τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία.
Γνωστή εδώ και χρόνια για τη δράση της, το 2010 συλλαμβάνεται μαζί με το σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη και άλλα φερόμενα μέλη του "ΕΑ" και κρίνεται προφυλακιστέα, καθώς αντιμετωπίζει βαρύτατα κακουργήματα που σχετίζονται με τρομοκρατικές πράξεις (ΠΚ 187Α). Η δίκη σε πρώτο βαθμό ξεκινά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου συνεχίζει και αφού ολοκληρωθεί το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης των Ρούπα - Μαζιώτη, με αποτέλεσμα -υποχρεωτικά πλέον- να αφεθούν ελεύθεροι, με περιοριστικού όρους.
Λίγους μήνες αργότερα, η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την Πόλα Ρούπα και το Νίκο Μαζιώτη, είναι ποινή κάθειρξης 50 έτη για τον καθένα. Όμως, οι δύο κατηγορούμενοι δεν ήταν εκεί για να ακούσουν τη δικαστική απόφαση. Είχαν ήδη εξαφανιστεί (το 2012) -κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των αρχών- με το ολίγων μηνών παιδί τους.
Στο στάδιο των απολογιών τους μάλιστα, η συνήγορός τους κατέθεσε επιστολές των δύο φυγόδικων προς το δικαστήριο. Η Πόλα Ρούπα μεταξύ άλλων είχε χαρακτηρίσει το Μνημόνιο του 2012 ως "μία αργή και βασανιστική ευθανασία, με στόχο τη σωτηρία του νομίσματος και την αποφυγη κατάρρευση του ευρωπαϊικού συστήματος". Επίσης, επεσήμανε πως "δεν ένιωσα ποτέ υπόλογη. Ο μόνο κριτής είναι η επαναστατική ιστορία και οι φορείς της. Ο ΕΑ ήταν μια οργάνωση, ορόσημο για πολλούς αγωνιστές. Σήμερα είναι ορατό το κενό μιας τέτοιας επαναστατικής δράσης. Είμαι υπερήφανη και δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Είναι τιμή και χαρά μου να αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για τον ΕΑ".
Το καλοκαίρι του 2014 το ζευγάρι βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων, μετά τον εντοπισμό του Νικ. Μαζιώτη στο Μοναστηράκι και τον βαρύ τραυματισμό του από όπλο, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του. Φωτογραφίες της Πόλας Ρούπα δόθηκαν ξανά στη δημοσιότητα, το διαμέρισμα στο Μαρούσι, όπου διέμεναν, έγινε "φύλο και φτερό", τα αποτελέσμα όμως, για τις αστυνομικές αρχές ήταν και παραμένουν μέχρι σήμερα πενιχρά.
7. Πέτρος Κυριακίδης
Διετέλεσε εκδότης μεγάλων εφημερίδων αλλά -όπως όλα δείχνουν- και στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, το βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση των επισφαλών δανείων της ProtonBank.
Ο Πέτρος Κυριακίδης φαίνεται πως είχε τα απαραίτητα αντανακλαστικά προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του. Στα τέλη του 2012 η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Πέτρου Κυριακίδη, καταφέρνοντας να εμφανιστεί ενώπιόν της μόνο ο πρώτος.
Ο πρώην εκδότης είχε ήδη διαφύγει με τα σενάρια για τον τρόπο που τα κατάφερε, αλλά κα τον τόπο προορισμού του να δίνουν και να παίρνουν. Ουραγουάη, Παραγουάη, Γερμανία είναι μερικές από τις χώρες, από τις οποίες υποτίθεται ότι πέρασε ο κατηγορούμενος Κυριακίδης, αφού κατόρθωσε να φύγει από τη χώρα ντυμένος ιερέας.
Αντίστοιχη πρακτική ακολούθησε και ο γιος του, επίσης επιχειρηματίας, Γιώργος, ο οποίος κι αυτός φυγοδικεί κατηγορούμενος για την υπόθεση ProtonBank, που φέρεται να προκάλεσε στο εληνικό Δημόσιο ζημία που υπερβαίνει τα 700.000 ευρώ.